Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FİNANSGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya Merkez Bankası Ekonomik Tahmin Dairesi, Batı ülkelerinin Rus petrolüne yönelik dış ticaret ve finansal kısıtlamalarının ekonomik riskleri artırdığına işaret ettiği raporunda, petrol ambargolarının Rusya ekonomisine olumsuz etkisinin 2023’te kendini göstereceğini bildirdi.
AB tarafından Rusya’ya karşı kabul edilen en büyük yaptırımlardan biri olan 6’ncı yaptırım paketi kapsamında, Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin 5 Aralık, rafine ürün tedarikinin ise 5 Şubat itibariyle tamamen kesileceği hatırlatılan raporda, “Petrol endüstrisindeki yatırım imkânı ve yüksek teknoloji ürün arzı üzerindeki kısıtlamalar, bu yılın sonunda ve esas olarak 2023’te kendisini hissettirecektir. O zamana kadar, Rusya’nın ekonomisinde sürdürülebilir büyüme gerçekleşmesi olası değildir” ifadelerine yer verildi.
Merkez Bankası analistleri, mevcut dış ticaret ve finansal kısıtlamaların sıkılaştırılması risklerinin büyüdüğüne de dikkat çekerken, bunun da ilgili arz şoklarının yaşanması anlamına geleceği konusunda uyarıyor.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ham petrol ithalatında Rusya’dan boşalan yerin yarısını dolduran ABD, bölgede ham petrol piyasasında Rusya’nın en büyük rakibi haline geldi.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) aylık petrol piyasası raporuna göre, ABD bu yılın ocak ayından itibaren AB ülkeleri ve İngiltere’ye petrol ihracatını günlük yaklaşık 500 bin varil arttırdı. ABD’nin söz konusu ülkelere günlük ham petrol ihracatı ocak ayında 1,1 milyon iken ağustosta bu rakam günlük 1,6 milyon varile yükseldi.
AB, Rusya’dan ocakta günlük ortalama 2,3 milyon varil ham petrol ithalatı ve 1,5 milyon varil petrol ürünleri alımı yaptı. Ağustosta bu rakamlar ham petrol için 1,8 milyon varil, petrol ürünleri için 1 milyon seviyesine geriledi.
Böylece, Rusya ve ABD arasında AB’ye ithal edilen ham petrol miktarındaki fark, Rusya-Ukrayna gerilimi öncesi günlük ortalama 1,3 milyon varilden, ağustosta günlük 40 bin varile kadar düştü.
AB ülkeleri, ABD’nin yanı sıra Norveç’ten de ham petrol ihracatını artırdı. AB ülkelerine ham petrol ihracatını günlük 310 bin varil artıran Norveç, ağustosta AB piyasasından çekilen Rus ham petrol ihracatının yaklaşık üçte birini karşıladı.
İthalat miktarında düşüş yaşanmasına rağmen AB ülkelerinin en büyük ham petrol tedarikçisi konumunu koruyan Rusya’nın, toplam AB ithalatı içindeki payı, ağustos itibariyle yüzde 27’den yüzde 17’ye düştü.
Raporda, yaptırımlarının tam olarak devreye girmesiyle birlikte AB ülkelerinin ağustos ayı ithalatına ek olarak günlük 1,4 milyon varillik ilave ham petrole ihtiyacı olacağı belirtilirken, bu arz artışının da Irak, Suudi Arabistan, Guyana, Brezilya, ABD ve Norveç’ten sağlanabileceği hesaplanıyor.
AP tasarıyı kabul etti: Rusya'ya ambargo bombardımanı
Kremlin: Petrol ambargosu küresel pazarı olumsuz etkileyecek
Petrol ambargo kararıyla yükseldi
"AB zirvesinden Rus petrolüne ambargo kararı çıkmayacak"
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.