BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriAmazon ve Visa’nın büyük savaşı----

Amazon ve Visa’nın büyük savaşı

Amazon ve Visa’nın büyük savaşı
24 Kasım 2021 - 15:00 www.finansgundem.com

Amazon ve Visa arasındaki büyük kar savaşı devam ediyor. Kart ödemesi ekosistemi müşteriler için eşitsiz ve şeffaf olmayan bir ortam yaratıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılın en büyük alışveriş dönemi yaklaşırken, geçtiğimiz hafta Amazon ve Visa arasındaki savaş gün yüzüne çıktı. Amazon İngiltere’de bulunan müşterilerine Visa markalı kredi kartlarını kabul etmemeyi planladığını ve ödeme yöntemlerini değiştirdikleri takdirde bir sonraki alışverişlerinde geçerli olacak 20 sterlinlik kupon hediye edeceğini açıkladı. Bu Amazon’un son dönemde Visa’ya karşı yaptığı üçüncü hamle. Şirket daha önce Singapur ve Avusturalya’da da Visa kartları ile yapılan ödemelerde ek ücret talep etmişti.

Financial Times’ın haberine göre iki şirket arasındaki anlaşmazlık, şirketler küresel anlaşmalarına yönelik müzakereleri yürütürken artabilir. Aynı zamanda iki dev şirketin ABD’de ortak piyasaya sürdüğü bir kredi kartı da bulunuyor. İki devin çarpışmasında, her iki taraf da daha önce farklı şirketlerle girdiği savaşlardan başarıyla çıktı.  Amazon küresel ekonomiye doğru hızla ilerlerken Visa ve rakibi Mastercard, istikrarlı bir şekilde S&P 500 endeksinde en yüksek kar marjlarını kaydediyor.

Ancak iki şirket arasındaki savaş aynı zamanda e-ticaretin hızla yaygınlaşmasının, insanların ürün ve hizmetlere yönelik ödemele yöntemlerini nasıl değiştirdiğini de gösteriyor. Bununla birlikte bu süreçte kazananın kim olduğu sorusu da öne çıkıyor. Pandemi nedeniyle İngiltere’de kartla yapılan ödemeler toplam ödemelerin %80’ini oluşturacak şekilde büyürken, savaşın nedeni olan kar da sert bir artış gösterdi. Ancak kart ödeme sistemi hem şeffaf değil hem de eşitsiz.

Bir müşteri kart kullandığında, alışveriş yaptığı işletme, alışverişin %2 ila %3’üne varabilen bir ücret ödüyor. Bu ücretin bir kısmı işletmeyi ağa bağlayan ödeme şirketine aktarılıyor. Bir kısmı ise kredi kartını sağlayan bankaya gidiyor. Visa ve Mastercard ise ücretin geri kalanını alıyor. Büyük işletmeler ödeme şirketi konusunda seçici olabilseler de, küçük ve orta ölçekli işletmeler standart tarifeyi ödemek zorunda kalıyor. Bu durumda Mastercard ve Visa, bankalar üzerinde rekabete tutuşuyor.

Örneğin ABD’de iki ağ, kredi kartı ve banka kartıyla yapılan ödemelerin yaklaşık dörtte üçünü sağlıyor. British Retail Consortium (BRC) gibi gruplar ise uzun yıllardır bu konudaki şikayetlerini dile getiriyor. Avrupa Birliği yetkilileri 2015 yılında bankaların banka kartlarıyla ödemelerde alacağı işlem ücretlerini 20 baz puanla, kredi kartları için de 30 baz puanla sınırlandırdı. Ancak kart ağlarına ödenen plan ücretleri o dönemden bu yana artış gösterdi.

BRC’den Andrew Cregan, “bu yasanın bu kadar kolaylıkla işlevsiz kılınması aşağılayıcı” dedi.

Büyük perakendeciler daha düşük ücretlerle anlaşma sağlama konusunda daha büyük fırsatlara sahip. Bu durum ise Amazon’un içinde bulunduğu durumu açıklıyor. Amazon müşterilerine daha hızlı ve ucuz ödeme alternatifleri sunmaya çalıştığını ve Visa’nın ağındaki ücretleri düşürmeyi hedeflediğini söylüyor. Ancak şirketin İngiltere’de kredi kartlarına getirdiği yasak, tüketicilerin ya da işletmelerin tercihinden çok bir müzakere taktiği gibi görünüyor. Hamle pazarda Visa’nın görece küçük bir paya sahip olduğu bir alanı vuruyor. Bu nedenle de Amazon’un satışları üzerindeki etkisini minimuma indirirken, Visa’nın daha iyi koşullar sunmasına yönelik baskıları artırıyor.

Visa ise sağladığı gelirleri anlık işlem imkanı tanıyan küresel ağını ayakta tutma, dolandırıcılığı önleme ve işletmeleri koruma amacıyla kullandığını söylüyor. Aynı zamanda şirketin İngiltere’de aldığı ücretler, Mastercard’ın aldığı ücretlerden dikkat çekici şekilde yüksek değil.

Her iki şirket de hizmetlerine değer vermeyen şirketlerin, kartları kabul etmeyebileceğini söylüyor. Ancak nakit kullanımının sert bir şekilde düşmesi ve perakende sektörünün zorlu durumu göz önünde bulundurulduğunda bu oldukça büyük bir söylem. Bazı perakendeciler American Express kartlarını kabul etmiyor, zira ücretler oldukça yüksek. Ancak bu kartların kullanıcıları, diğer iki şirketin tüm dünyadaki kullanıcılarının yaklaşık onda biri. Sistemde başka eşitsizlikler de var.

Kart sağlayıcı bankalar işlem ücretlerinin bir kısmını, bazı özel müşterilerine ödül olarak sunmayı tercih ediyor. Bu da küçük işletmeler ve sıradan müşterilerin, en zengin müşteriler için ödül programlarına fon sağlaması anlamına geliyor.

 finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre kart dışındaki diğer nakitsiz ödeme yöntemlerinin yükselişi, bu eşitsiz sistemi yerinden edebilir. Ancak henüz kazananın kim olacağı belirsiz. Amazon yakın zamanda ABD’nin dijital uygulaması Venmo aracılığıyla ödeme kabul etmeye başlayacak.

Aynı zamanda Polonya’da Banka havaleleri ve Almanya’da taksitli planlar devreye konacak. Şirket zaman içinde müşterilerini kredi ve banka kartı ağlarından tamamen çıkarabilir. Apple Pay gibi mobil ödeme uygulamalarının yükselişi de kart ağları için tehdit oluşturuyor. Çünkü müşteriler bu sayede fiziki bir kart taşımaksızın, banka hesaplarına doğrudan erişim sağlayabilir. Ancak Visa ve Mastercard henüz oyunun dışında kalmadı. Şirketler bu dijital gelişmelerin bir parçası olmak için çaba gösteriyor.

Finans mahkemeleri ile sendika ihtisas mahkemeleri kurulacak

 

Çin'den ABD'yi çıldırtan hamle!

 

Ünlülerin sosyal medyada gösteriş yapması yasaklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)