Alvimedica, İtalyan rakibiyle birleşti
Stent ve balon üreticisi Alvmedica İtalyan tıbbi cihaz şirketi CID ile birleşti. Ambalaj sektöründe ise Kalenobel İspanyol rakibini satın aldı
Türkiye'nin biri ambalaj sektöründe diğeri ise tıbbi cihazlar sektöründe faaliyet gösteren 2 şirketi, Avrupa'daki rakiplerini satın alarak bünyelerine kattı. Türkiye’nin esnek ambalaj firması Kalenobel, İspanyol firma Big Drum’ın tüm ambalaj üretim varlıklarını satın aldı. Tıbbi cihaz üretiminde faaliyet gösteren Alvimedica ise İtalya'nın yenilikçi tıbbi cihaz şirketi Carbostent & Implantable Devices (CID) ile birleşti.
Kalenobel, yatırımla yıllık kornet kapasitesini 4 milyar adede çıkartarak Avrupa dondurma ambalajı sektöründe bu alanda birinci konuma geldi.
ÜRETİM TÜRKİYE'DE
Kalenobel Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Olcay Hephız, 1990'da 50 milyon dolar olan ihracatlarının, 3 milyar dolara yükseldiğini, satın alınan varlıkların en kısa zamanda Türkiye'ye gelerek üretime başlanacağını belirtti.
Türkiye'de de belli firmalarla görüşmede olduklarını belirten Hephız, yaklaşık 6 ay 1 yıl içinde yeni bir birleşmenin gerçekleşebileceği sinyalini verdi.
Argus Capital Group Çek Cumhuriyeti ve Türkiye Yatırım Direktörü Daniel Zach ise "Big Drum'un ambalaj üretim varlıklarının satın alma sürecine yardım ederek Kalenobel'in büyümesine ve şirketin toplam değerini arttırmasına yardımcı olduğumuz için mutluyuz. Bu doğrultuda Kalenobel ile Big Drum'ın varlık alımı için yaptığımız çalışma, özel sermaye fonlarının bir şirketle nasıl çalışması gerektiğinin başarılı bir örneğidir" dedi.
Big Drum Üst Yöneticisi (CEO) Angel Cunillera Zarate da "Biz Kalenobel ile gerçekten en iyi partneri bulduk. Dondurma müşterilerimize ambalajla birlikte kornetlerimizi de sunuyoruz. Müşterilerimize bir numara olduğumuzu gösteriyoruz" diye konuştu.
ALVIMEDICA, İTALYAN ŞİRKET CID İLE BİRLEŞTİ
Türkiye'nin girişimsel kardiyoloji alanındaki markası Alvimedica, global pazardaki ilk 5 şirket arasında yer alma stratejisi kapsamında, İtalya'nın yenilikçi tıbbi cihaz şirketi Carbostent & Implantable Devices (CID) ile birleşti.
Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Alvimedica İcra Kurulu Başkanı Dr. Cem Bozkurt, Alvimedica'nın dünya pazarında ilk beş şirketten biri olma hedeflerini anımsatarak, bugün dünya pazarında kendi iş alanında 6. sıraya yükseldiklerini belirtti.
Bozkurt, 2013 yılında dünyada bilinen ve 50'den fazla ülkede ürünleri kullanılan bir firma haline geldiklerine dikkati çekerek, "Türkiye'de tek firma olmamıza karşın, dünyada da artık lider firmalar arasına adımızı yazdırıyoruz. Dünyada 50 ülkede ürünlerimiz kullanılırken, bu ülkelerden 8'inde kendi satış pazarlama şirketimiz var, yani sadece ihracat yapmıyoruz. Türkiye'den çıkmış, gerçek anlamda uluslararası bir firma olma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Bugün Türkiye'de pazar lideriyiz ama önemli olan dünyadaki tepe 10 şirketin içerisinde, 6. sırada yer alıyoruz. Bu, bizim çok kısa sürede gerçekleştirdiğimiz kendimizce önemli bir adım" şeklinde konuştu.
CID ile gerçekleştirilen birleşmenin sadece Alvimedica için değil, Avrupa için de önemli olduğuna işaret eden Bozkurt, şunları ifade etti:
"Bizim bulunduğumuz iş alanında, yani girişimsel kardiyoloji alanında dünya pazarının yüzde 82'sini 4 tane ABD'li firmanın elinde. Avrupa'da çok uzun yıllardır bu alandaki rekabetçiliğinin ve söz sahibi olma konumunu yavaş yavaş kaybetti. Avrupa'da hala birkaç tane firma bu alanda çalışıyor. Ancak ne yazık ki, dünya pazarına hem yeni ürünler taşıma hem de pazardan pay alma konusunda bir hayli yavaş ve geride kaldılar. Alvimedika ile CID'nin birleşmesi, bütün dünyada girişimsel kardiyoloji pazarına yeni bir Avrupalı alternatif getiriyor. Büyüme hacmi yüksek olan Türkiye'den çıkmış firmalar, Avrupa'daki artık duraklama haline girmiş ekonomilere yeni bir kan, yeni bir enerji getiriyor."
Bozkurt, Alvimedica ve CID'nin birleşmesiyle dünyada en iyi klinik sonuçlara sahip iki ilaçlı stentin sahibinin Alvimedica olduğunu vurgulayarak, Ar-Ge'ye yapılan yatırımlarla, gelecek 5-10 yıllık dönemde dünyada ilk kez piyasaya çıkaracakları ürünlerin projelerini oluşturduklarını aktardı.
CID birleşmesinin kendilerine sunduğu en önemli avantajlardan birinin coğrafi yayılımı daha hızlı yapabilecek hale gelmeleri olduğunu dile getiren Bozkurt, "İki şirketin satış ve pazarlama ağını bir araya getirdiğimizde, Kuzey Amerika hariç dünyanın her yerinde bir Alvimedica temsilcisi, ofisi var hale geliyor. O zaman da önümüzde bir önemli hedef kalıyor; 2014 yılından itibaren tüm
Alvimedica ve CID ürünlerini, artık dünyadaki pazarın hemen hemen yüzde 50'sini oluşturan Kuzey Amerika pazarına, yani ABD ve Kanada'ya taşımak" ifadelerini kullandı.
'YENİ ALTERNATİF OLMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ'
Herhangi bir kısıntıya gitmeden, olabildiğince tüm kaynaklarını Ar-Ge'ye ayırmaya ve tüm dünyaya sağlık sektöründe yeni ürünler kazandırmaya devam edeceklerini de söyleyen Bozkurt, "Avrupalı yeni alternatif olmak için elimizden gelen herşeyi yapacağız" dedi.
Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Bozkurt, 2014 Ocak ayında ilk ürünleriyle Kanada'da olacaklarını ve gelecek yılın ilk çeyreğinde ise muhtemelen ABD pazarına girip, ilk satışlarını başlatmış olacaklarını aktardı.
Bozkurt, ilk beşte yer alan firmaların cirolarına yönelik gelen bir soruya ise şöyle yanıt verdi:
"İlk beşte yer alan firmalardan ilkinin 2,2 milyar dolarlık cirosu var. İlk 4 firma ile arayı kapatmamız çok kolay değil ama eminim ki gelecek 5 yılda piyasada Ar-Ge yatırımları ve yeni ürünlerin piyasaya çıkmasıyla önemli bir denge değişikliği olacak. 5. sırada yer alan firma ile aramızda yaklaşık yarı yarıya bir fark var, yani şuanda onların yarı cirosundayız. Ama her iki şirketin birleşmesiyle, karşılıklı ürünlerin birbirimizin satış ağına girmesiyle, tahminimiz 2015 yılında o firmanın üzerinde ciroya çıkmış olacağız. Yani ilk 5 hedefimiz 2015 yılı sonunda gerçekleşmiş olacak ve o zamanda aşağı-yukarı yarım milyar dolarlık bir ciroya ulaşmış olacağız."
'EN UYUMLU BİRLEŞME OLDU'
CID İcra Kurulu Başkanı Dr. Franco Vallana ise ürün gamlarının Alvemedica ile çok uyumlu olduğunu vurgulayarak, "İki şirketin birleşmesi, medikal alanda yapılmış en uyumlu birleşme oldu. Büyümek için sıçrama yapmamız gerekiyordu ama sonuçta bunun için gücümüz sınırlıydı. CID olarak sektörde endüstriyi bilen ve bu alanda yatırım yapmak isteyen vizyoner bir şirket arıyorduk. Bu noktada Alvimedica, bizim için ideal bir şirket. Böyle bir birleşmeye imza atmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Alvimedica ile sektörde önemli başarılar elde ederek büyüyeceğimize inanıyorum" değerlendirmelerini yaptı.
Basın toplantısının ardından, Bozkurt ile Vallana, ortakların İtalya'da attığı imzaların ardından, kendileri de şirket birleşmesi için final imzalarını attı.