BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltının tek umudu Yellen----

Altının tek umudu Yellen

Altının tek umudu Yellen
13 Ekim 2013 - 07:32 www.finansgundem.com

ABD’deki borç krizi ve dünyada altına olan fiziksel talebin azalması altın yatırımcısını üzdü

ABD’de bütçe krizinin uluslararası piyasalara damgasını vurduğu haftalarda bu durumdan en çok altın etkilendi. Hürriyet'in haberine göre, en çok dalgalanmanın yaşandığı altında haftanın son işlem gününde 30  dolara yakın bir kayıp yaşanarak ons başına 1272 dolar seviyesine gelindi. Chicago borsasında altın vadeli kontratlarda yaşanan yoğun satış bu düşüşün baş sebebi oldu. Altın en son bu seviyeleri 10 Temmuz’da görmüştü. Söz konusu dönemde Türkiye’de de altın fiyatları düşüş gösterdi. Eylül sonu 580 liradan seyreden Cumhuriyet altını 30 liraya yakın düşerek 552 liraya geriledi. 87 lira olan gram altın ise 81 liraya geriledi. Kısa vadede altın için 1200-1250 dolar seviyeleri konuşulurken uzun dönemde, Amerikan Merkez Bankası’nın başına geçmeye hazırlanan Janet Yellen faktörünün altına doping etkisi yapması bekleniyor.
FİZİKSEL TALEP AZALIYOR
Dünya Altın Konseyi rakamlarına göre düğün sezonunun bitmesiyle Hindistan’da altın ithalatı son çeyrekte 100 tona kadar geriledi. Hindistan’ın başı çektiği altın iştahsızlığı ABD’de Cumhuriyetçilerin borç krizini çözmeye yönelik öneriler getirmesiyle birleşince altında düşüş hızlandı. İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay Cuma günü altın vadeli piyasalarında çok büyük çıkışlar olduğuna dikkat çekerek 28 Temmuz’dan bu yana oluşan yükseliş trendlerinin bunda etkili olduğunu söyledi. Özay “28 Temmuz’dan bu yana yükseliş trendi oldu. Teknik olarak üst seviyeler kırıldı. Öte yandan bugünlerde Cumhuriyetçilerin borç krizine çeşitli öneriler getirmesiyle bu sorunun çözüleceği beklentisi arttı. Eğer bu sorun çözülürse altında 1250-1240 doların altı görülebilir” diye konuştu. Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer ise 1270 dolar seviyelerinin altında kalması sonucunda altında 1200 dolar seviyelerinin görülebileceğini belirtti.
Altının umudu ‘Yellen faktörü’
İyimser olan uzmanlar ise Janet Yellen faktörüne dikkat çekiyor. Bütçe krizinin kısa vadede altını olumsuz etkilediği düşünülse de bu krizin uzamasıyla  Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programında azaltıma gitmesi imkansızlaşıyor. Sear Capital CEO’su Scott Carter Fed’in koltuğuna oturacak Janet Yellen’in tahvil alımını uzun bir süreçle azaltmaya başlayacağı beklentisiyle altında uzun dönemde artış yaşanacağını belirtiyor. Scott ABD’de borç tavanı krizi çözülse bile ABD borcunun artmasıyla altında uzun vadede yükseliş yaşanacağını söyledi.  Janet Yellen faktörünün henüz altın cephesinde alımlara yol açmadığını söyleyen uzmanlar ABD’deki borç krizinin çözümü netleşince bu faktörün devreye girebileceğini söylüyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)