Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Altın fiyatlarında geçen haftadan bu yana yaşanan sert düşüş Türkiye'yi de etkiledi. Altının onsu uluslararası piyasalarda iki haftada yüzde 15'e yakın düşerken, Merkez Bankası'nın kasasındaki altınların değerini 3 milyar dolar eritti.
Merkez Bankası'nın 5 Nisan itibariyle rezervlerindeki altınların değeri 21 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Fiyattaki düşüşün ardından altın rezervleri değerinin yaklaşık 18 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.
wsj.com'un haberine göre, döviz dahil toplam rezervler 127 milyar dolar ile 5 Nisan'da rekor düzeye çıkmıştı. Altındaki sert düşüşün toplam uluslararası rezervlere etkisinin oranı ise yüzde 2,5 düzeyinde olacak.
Altının onsu Nisan ayına 1.600 dolar seviyesinden başladı. Dün fiyatlar 1.348 dolara kadar inerken, bugün 1.360 seviyesinin üzerinden işlem görüyor.
Merkez Bankası, uluslararası rezervlerini çeşitlendirmek ve güçlendirmek amacıyla 2011'den itibaren zorunlu karşılık politikaları sayesinde altın rezervlerini hızla artırmaya başladı.
Altın artırma politikası
Ekim 2011'de alınan kararla, bankalara zorunlu karşılıklarının yüzde 10'una kadar kısmını altın olarak tutma imkanı tanındı. Bu sayede bankalar iç ve dış piyasalardan altın alarak zorunlu karşılıklarının bir kısmını karşılayacak buna karşın TL likiditesini güçlendirmiş olacaktı. Aynı şekilde Merkez Bankası da altın rezervlerini artırması amaçlanıyordu.
Bir süre sonra yüzde 10 olan bu imkan artırılmaya devam etti ve yüzde 30'a kadar çıkarıldı. Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) da devreye sokularak bu politika devam ettirildi.
Merkez Bankası bu sayede, 2012 başından bu yana 10 milyar dolardan fazla altın topladı. Kasasındaki altın miktarı 400 tonu aştı. Dünya Altın Konseyi'nin Nisan 2013 verilerine göre Türkiye, dünyada en çok rezerv altın tutan 13. ülke konumunda. Merkez Bankası son olarak Mart ayında altın ROK'larını son dilim için 0,1 puan artırmıştı.
Bankaları da etkiliyor
Altındaki düşüş sadece rezervlerinin değerini azaltmakla kalmadı, bankaları da zor durumda bıraktı. Altındaki düşüş bankaların zorunlu karşılık için tuttukları altınların da değeri düşürdü. Zorunlu karşılıklardaki düşüşün telafi edilmesi için bankalar 2 hafta içerisinde 2 milyar dolar değerinde altını Merkez Bankası'na teslim etmek zorunda kalacak.
Ekonomist Uğur Gürses bu noktaya dikkat çekerek, "Bankalar cetvel yükümlülük döneminde, yani 2 hafta içerisinde 2 milyar dolardan fazla altını Merkez Bankası'na teslim etmek zorunda. Mevcut oranlara ve koşullara bakıldığında piyasa uygun görünüyor. Burada sorun çıkacağını sanmıyorum" dedi.
Gürses, Merkez Bankası'nın parasal genişleme ve kur savaşlarına karşı bir önlem olarak rezervlerini çeşitlendirmek istediğini bu yolla altın rezervlerini artırmaya çalıştığını söyledi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.