Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Altın son beş işlem gününde uluslararası piyasalarda yaklaşık yüzde 12 değer kayberken, Türkiye'de çeyrek ve cumhuriyet altını daha pahalı satılmaya başlandı. Piyasada 'altın yok' diye eleştiriler yükselirken gözler Darphane ve Damga Genel Müdürlüğü'ne çevrildi. Hürriyet'e açıklamalarda bulunan Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, altın siparişlerinin pazartesi günü teslim edileceğini ve sıkıntının aşılacağını açıkladı.
İlk etapta düşen fiyatların etkisiyle yoğun iç talebin oluşması, darphaneye işlenmek üzere teslim edilen külçe altınların çeyrek ve cumhuriyet olarak teslimini geciktirdi. Piyasada oluşan arz eksikliğini fırsat bilen elinde altın olan satıcılar ise uluslararası piyasalardaki seviyelere göre normal şartlar altında 135 lira olması gereken çeyrek altını 165 liraya, 535 lira olan cumhuriyet altınını ise 631 liraya satmaya başladı.
Piyasada oluşan yüksek fiyatların hem vatandaş hem de kuyumcu esnafı tarafında rahatsızlık yaratması piyasaya altın sağlayan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'ne yönelik eleştirileri de artırdı.
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Darphane Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, 16 Nisan salı günü itibariyle kendilerine piyasadan gelen 5 bin 368 kiloluk işlenmiş altın siparişi olduğunu bu altının tamamını da pazartesi günü teslim edeceklerini açıkladı.
Kısmi teslimat yapmadıklarının altını özellikle çizen Parmaksız şöyle konuştu, "Salı günü piyasadan 24 ayar külçe altın teslimi ile siparişleri alırız ve perşembe günü teslim ederiz. Bu salı gelen toplam talep miktarı 5 bin 368 kilo oldu. Önceki hafta ise talep 2 bin 762 kiloydu bizim dışımızda kaynaklanan bir sorun nedeniyle cuma günü teslim ettik. Bu hafta gelen siparişleri de pazartesi günü teslim edeceğiz" dedi.
REZERVLER DE DEVREYE GİRDİ
Darphane'nin altın işleme kapasitesinin ortalama haftalık bin 7 kilo civarında olduğunu hatırlatan Parmaksız, talebi karşılamak için ellerinde bulunan rezerv altınları da devreye soktuklarını söyledi.
Parmaksız, "Talebi karşılamak için hem elimzdeki stoku kullanıyoruz hem de çift vardiya üretim için çalışıyoruz. Piyasanın siparişinin belli bir miktarını değil tamamını karşılıyoruz. Yani, kısmi teslimat yapmıyoruz. Çünkü bunun da kendi için yarattığı sıkıntılar oluyor. Zira, müşterilerin yarısına malını teslim edersek diğer yarısına karşı haksızlık olur. Tüm müşterilere taleplerinin yarısını teslim ettiğimizde ise ürünler grup grup üretildiği için belli işlenmiş ürünlerde darboğaz yaşanıyor. Bu nedenle siparişlerin tamamının bir anda teslimini tercih ediyoruz." dedi.
2013'TE 32 TON TESLİM EDİLDİ
2012 yılında Darphane olarak toplamda 40.4 ton altın işlediklerini de hatırlatan Parmaksız, bu talebin 2013 yılında çok hızlı şekilde arttığını ve şimdiye kadar 37.5 ton has altın için sipariş geldiğini belirtti. Parmaksız, 12 Nisan tarihi itibariyle bu talebin 32 tonluk kısmının teslim edildiğini de ekledi.
DARPHANE ALTINI NASIL İŞLİYOR
Altını kuyumculardan külçe olarak alan Darphane, daha sonra bunu eriterek 22 ayara getiriyor. Bu işlem bir gün sürüyor. Daha sonra haddelenen altın, doğranıp, tartım işlemi gerçekleştiriyor. Bunun ardından yaklaşık 450 ile 500 derece arasında 8 saat tavlanan altınlarda baskı işlemine geçiliyor. Bu işlemin ardından ise gerekirse işlenme ve paketlenme süreci tamamlanarak teslim ediliyor.
Altınının düşmesiyle talep arttı kuyumcular stoklarını bitirmemek için olanı da satmıyor ve sattıklarını pahalıya satıyorlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.