Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in hafta sonunda, yastıkaltındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla “altın tahvili” ve “altına dayalı kira sertifikası” olmak üzere iki yeni güvenli yatırım aracını ‘kısa sürede’ finansal sisteme katacaklarını açıklamasının ardından altınla ilgili bir hamle daha geldi.
Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, Merkez Bankası’nın altın rezervlerinin artışı için Türkiye’de cevherden üretilen altının işlenmemiş standart altına dönüştürülüp borsaya kote edildikten sonra Merkez Bankası’na öncelikli alım hakkı getirileceği öğrenildi.
REZERV UYANIKLIĞI
Çalışmayla birlikte Merkez Bankası’nın şu anda 17.2 milyar dolar civarında bulunan altın rezervlerinin zaman içinde artırılması planlanıyor.
Kararı Merkez Bankası’nın ‘rezerv uyanıklığı’ olarak yorumlayan ve çok olumlu olacağını belirten bankacılar, “Normalde Merkez Bankası altın rezervleri için döviz verip yurtdışından altın alıyordu. Ama şimdi, rezervlerine, yurtiçinden altını TL cinsi almış olacak. Ayrıca dolarize olmak yerine altın tercih edilmesi de ayrı bir avantaj olarak görülüyor” değerlendirmesinde bulunuyor.
Resmi Gazete’de yer alan tebliğ ile altın ve altın dışındaki kıymetli madenlerin işlenmesine ilişkin maddelerde değişikliğe gidildi.
Tebliğe göre cevherden her tür ve şekilde üretilen altın, Türkiye’de kurulu rafinerilerde rafinaj işlemine tabi tutularak standart işlenmemiş altın haline getirilerek 7 işgünü içinde Borsa Takas Merkezi’ne teslim edilecek. Borsaya teslim edilen altınların borsanın ilgili piyasasında alım satımı gerçekleştirilecek.
PİYASANIN İLK ALICISI MERKEZ BANKASI OLACAK
Bankacılar, söz konusu değişiklikle birlikte Türkiye’de altın madenciliğinin yeni müşterisinin Merkez Bankası olduğunu belirtiyor. Değişiklikte, öncelikli alım hakkının Merkez Bankası’nda olmasının önemine dikkat çeken bankacılar, “Bu ibare ile Merkez Bankası altın fiyatlarının durumuna göre alım hakkını kullanacak ya da kullanmayacak. Fiyatların düşük olduğunu düşündüğü dönemlerde rezervlerini güçlendirmiş olacak” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan bankacılar, Türkiye’de yıllık altın üretimi rakamlarının da Merkez’in para politikasını etkileyecek bir boyut taşımadığının da altını çizdiler
YILLIK ALTIN ÜRETİMİ 25-30 TON CIVARINDA
Sektör temsilcileri Türkiye’de yıllık altın üretiminin yaklaşık 25-30 ton arasında olduğunu bunun da 1-1.2 milyar dolar civarında bir rakama denk geldiğini söylüyor. Öte yandan sektör temsilcileri, yeni dönemde Merkez Bankası’nın daha uygun fiyatla altın alabileceğini iddia ediyorlar. Uzmanlar, uygulama ile Türkiye’de üretilen her altının, rafine edilip standart altına dönüştürüldükten sonra ilk alıcı olarak Merkez Bankası’na sunulacağını, Merkez’in alım hakkını kullanması durumunda külçe altın olarak teslim edileceğini belirtiyor.
Koza grubuna hayirli olsun.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.