Uluslararası piyasalarda altın fiyatları 2011 yılındaki zirvesinin yaklaşık yüzde 35 altında satılıyor. Altın bu yıl yatırımcısını güldürmedi ve 1.380 dolardan 1.131 dolara kadar geriledi. Altın yatırımcısı yükseliş umudunu ise İsviçre’de 30 Kasım’da “İsviçre Altınımızı Biriktir” sloganıyla gerçekleştirilecek olan referanduma bağladı. Halk, İsvçire Merkez Bankası’na (SNB) altının döviz rezervi içindeki payını beş yılda yüzde 20’ye çıkarma izni verirse analistler altında fiyatlarında artış yaşanacağını belirtiyorlar.
Dünya'da yer alan habere göre, İsviçre’de 30 Kasım’da “İsviçre Altınımızı Biriktir” sloganıyla gerçekleştirilecek olan referandumla sunulacak teklife halk olumlu bir cevap verirse, İsviçre Merkez Bankası, rezervlerinin en az yüzde 20’sini altın olarak tutmakla yükümlü olacak, tekrar altın satmasına izin verilmeyecek ve İsviçre’nin sahip olduğu altının tamamı ülke içinde tutulacak. İsviçre’nin sahip olduğu altın rezervinin yaklaşık yüzde 70’i ülke içinde, yüzde 20’si ülke dışındaki bankalarda ve yüzde 10’u ise Kanada Merkez Bankası’nda tutuluyor. Referandumdan evet oyu çıkarsa, İsviçre’nin yurtdışındaki altın rezervleri de ülkeye girecek.
SNB’nin 1999 yılında 2 bin 600 ton altın rezervi bulunuyordu. O dönemde, İsviçre kişi başına düşen altının en yüksek olduğu ülkelerden biriydi. Teklif kabul edilirse, SNB’nin altın rezervi bakımından 1999 yılındaki seviyelere tekrar ulaşması sağlanacak.
Destek verenlerin oranı azalıyor
Dünya Altın Konseyi’ne göre, İsviçre Merkez Bankası’nın halihazırda toplam rezervlerinin yüzde 7.8’ine denk gelen bin 40 ton altın rezervi bulunuyor. Evet oyu çıkarsa SNB beş yıl içinde 1.500 tonluk alım yapacak. Japon
finans kuruluşu Nomura, bu alımın parasal büyüklüğünü 67-83 milyar dolar olarak hesaplıyor.
Ancak referandumun kabul edilme ihtimali düşük gözüküyor. Gfs. bern ve SRG tarafından yapılan ankete göre, İsviçre MB’nin altın rezervini artırması önerisine destek verenlerin oranı yüzde 44’ten yüzde 38’e geriledi. Yüzde 47’lik bir kesim öneriye karşı çıkarken, kararsızların oranı ise yüzde 15 oldu. İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından sunulan bu teklife; İsviçre hükümeti, İsviçre Merkez Bankası ve birçok siyasi parti karşı çıkıyor. Bu teklifin kabul edilmesi durumunda, altın fiyatlarının yükseleceği ve euro-İsviçre frankı kur dengesinin bozulacağından endişe ediliyor.
Çin’in 1 yıllık tüketimi kadar alım yapacak
İsviçre’nin altın referandumu, her ne kadar SNB alımları 5 yıl içinde yapacak olsa da altın fiyatları üzerinde önemli bir etki yaratabilir. HSBC’nin yaptığı değerlendirmeye göre, halkın ‘evet’ demesi halinde SNB, şu an rezervin yüzde 7-8’i kadar olan altın miktarını artırmak amacıyla fiziksel piyasalara yönelecek. Bu nedenle fiyatlarda belirgin bir harekete sebep olabileceği belirtiliyor. Altın fiyatlarının savunmaya geçtiği bir dönemde gelecek evet oyu HSBC’ye göre altının
finans sistemi içindeki geleneksel güvenli liman rolünü teyit edecek ve altında boğa eğilimini destekleyecek. Altın fiyatlarında şu sıralalar ibre 1.200 doların üzerine döndü. Londra’da cuma günü spot altınınonsu 1.207,10 dolardan satıldı. Altın fiyatları bu yıl en yüksek 1.388 doları test etmiş, en düşük seviye olarak ise 1.131,86 dolara inmişti.
HSBC, SNB’nin rezervi içinde altının payını yüzde 20’ye getirmesinin 1.500 ton altın almak zorunda kalacağı anlamına geldiğini,1 yaklaşık olarak Çin’in 2013 yılındaki tüketimine denk gelen bu miktarın piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratmak için yeterli bir olduğunu kaydetti.
Banka alımlarını beş yıl içinde yapacak olmasına rağmen, HSBC piyasaların bu faktörü hemen dikkate alacağını düşünüyor. Referandumdan hayır çıkması halinde ise HSBC, SNB’nin 1.20’lik euro-frank tabanının baskı altında kalacağını savunuyor. UBS stratejisti Beat Siegenthaler da geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede ‘evet’ oyunun etkisinin ‘oldukça çarpıcı’ olabileceğini söyledi.
Deutsche Bank: Özel anlaşmalar fiyat artışını sınırlar
Deutsche Bank ise referandumun ‘evet’ ile sonuçlanmasının altın fiyatlarını yükselteceğinden şüpheli. Alman banka, şu an 2011 yılındaki zirvesinin yaklaşık yüzde 35 altında seyreden altın fiyatları için referandumu potansiyel bir destek olarak görmediğini bildirdi. Deutsche’ye göre beş yılda yapılacak 1.500 tonluk altın alımı günde 1.2 ton alım anlamına geliyor ve küçük bir miktar. Banka, bu alımlarının bir kısmının diğer merkez bankalarıyla özel anlaşmalar yoluyla yapılacağını ve bunun da piyasalardeki etkiyi minimize edeceğini belirtti. SNB için bir diğer opsiyonun fiziksel kontrat ya da külçe tutmak yerine altın takası olduğunu belirten Deutsche, “SNB aylık bilanço bildirim tarihinden önce karşı taraftan altın borçlanabilir, sonraki gün döviz karşılığında takas yapabilir” diye ekledi.