Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'de patlak verip tüm dünyaya yayılan global kriz, Euro Bölgesi krizi, Japonya'nın durgunluğu, Arap baharı, Suriye iç savaşı...
Dünyanın son yıllarda gerek siyasi gerek ekonomik olarak yaşadığı sorunlar ve bu sorunların yarattığı belirsizlik en çok altına yaradı. Altının ons fiyatı bir ara 2.000 dolara kadar dayanmıştı. Ancak ardından gelen sert düzeltmelerle 1.300-1400 aralığında dalgalanma sürüyor.Altının son yıllardaki bu hareketli seyri Türk yatırımcısının tercihlerini de etkiledi. Nitekim son 3 yılda bankalardaki toplam atın mevduatı yaklaşık 15 kat artarak, Nisan 2013 sonu itibariyle 22 milyar 76 milyon TL'ye ulaştı. Bu süreçte en hızlı yükseliş yüzde 497 ile 2011 yılında yaşandı. 2012'de ise yüzde 30 artış kaydedildi. Ancak atın mevduatının 2013 yılının ilk dört aylık performansı, geçen yılın aşılacağına işaret ediyor. Çünkü sadece 4 aylık yükseliş yüzde 18.7'ye gelmiş durumda. Geçen bu sürede bankalar ‘altın' projelerine her geçen gün yenilerini eklerken, artık altın havalesi dahi yapılabiliyor.
Altın mevduatının dağılımı
Bankalardaki altın mevduatının miktarsal olarak dağılımına bakıldığında 10 bin ile 50 bin TL arasındaki mevduatın 7.7 milyar TL ile en yüksek grup olduğu görülüyor. Son bir yılda en çok 10 bin TL'ye kadar olan mevduatın arttığı da dikkat çekiyor. Nisan 2012'de 10 bin TL'ye kadar olan altın mevduatı 1.7 milyar TL düzeyini işaret ederken Nisan 2013'te bu tutar 2.7 milyar TL'ye geldi. Son 1 yılda 10 bin TL'ye kadar olan mevduattaki artış yüzde 59.7 oldu. 10 bin TL ile 50 bin TL arasındaki mevduatta son bir yıldaki artış yüzde 52.6 düzeyinde oluştu. 50 bin ile 250 bin TL arasındaki altın mevduatı yüzde 32.9 yükselişle 6 milyar 691 milyon TL'ye geldi. 250 bin TL mevduat ile 1 milyon TL arasındaki altın mevduatının toplamı artık 2 milyar 764 milyon TL'de. Bu bir önceki yıla göre yüzde 24.9'luk artışı gösteriyor.
Altında milyonluk hesaplar 2 milyar 146 milyon TL düzeyine ulaştı. Bir yılda milyonluk altın mevduat hesapları yüzde 26.6 artarken bu 1 milyon TL üzerindeki mevduatın binde 6'sını oluşturuyor. Diğer altın mevduatının toplam mevduat içindeki payına bakıldığında 10 bin TL'ye kadar olan mevduatta bu oran yüzde 7.6, 10 bin – 50 bin TL arasındaki mevduatta yüzde 8.7, 50 bin – 250 bin TL arasındaki mevduatta yüzde 4.2, 250 bin – 1 milyon TL arası mevduatta yüzde 2.2 düzeyindeydi.
Fonlarda 9 tonun üstünde altın var
Finansal sistemde biriken altın miktarına bakıldığında yatırım fonu, borsa yatırım fonu, bireysel emeklilik fonu dahil toplam 21 adet fonda 9 bin 202 kg altın bulunuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.