<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAltın hesabına kâr payı yolda----

Altın hesabına kâr payı yolda

Altın hesabına kâr payı yolda
16 Nisan 2012 - 02:22 www.finansgundem.com

Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, altın hesabına kâr payı vereceklerini açıkladı.

Altın bankacılığının hızla büyüdüğünü belirten Çelik, "Hazırlık yapıyoruz, bir süre sonra altın hesaplarına da kâr payı dağıtmayı planlıyoruz." dedi.
Yastık altı birikimlerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik düzenleme kapsamında altının Merkez Bankası tarafından munzam karşılık olarak kabul edilmesi, bankaların altın hesaplarına hareketlilik getirdi. Banka Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, daha fazla güven duygusu vermesi ve yüksek oranlı değer artışından dolayı altın hesaplarına ilginin hızla arttığını belirterek, açılan hesap karşılığı altın varlığının bu yılın sonunda iki tona ulaşmasını beklediklerini söyledi. Çelik, bir süre sonra altın hesaplarına da kâr payı ödemeyi düşündüklerini söyledi.
TUSKON'un "Türk-Amerikan Ekonomik İşbirliğinin İnşa Süreci" konulu programına katılmak için geldiği Washington'da gazetecilere konuşan Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, altın bankacılığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, Türk halkının geleneksel tasarruf aracı olarak gördüğü altının yastık altından çıkarılarak ekonomiye kazandırılmasında altın hesaplarının önemli bir işlev göreceğini kaydetti. Altın hesabının işleyişini ise Çelik şöyle anlattı: "Bize getirilen altınların, İstanbul Altın Borsası ile birlikte 24 ayar karşılığını buluyor ve bu karşılık üzerinden hesap açıyoruz. Alım ve satım işlemlerini ise yüzde 1'in altında komisyonla yapıyoruz. Dolayısıyla bize altınını getiren, kuyumcuların yaptığı gibi alırken ya da satarken yüksek komisyonlarla alıp satmayacak. Altın hesabı olanlar, 24 ayar karşılığı altın fiyatı üzerinden çok düşük komisyonlarla birikim yapabilecek ya da ihtiyacı olan para miktarı kadar altını bozdurup bu ihtiyaçlarını giderebilecek."
Bank Asya Genel Müdürü Çelik, altına kâr payı vermeyi planladıklarını da açıklarken şunları kaydetti: "Hazırlık yapıyoruz; bir süre sonra altın hesaplarına da kâr payı dağıtmayı planlıyoruz. Şu ana kadar yastık altından gelen altın 1 ton civarında; bunun karşılığı da yaklaşık 1 milyar lira. Bir yılda 1 milyar daha olur diye düşünüyoruz. Altın hesaplarını menkul kıymetleştirebiliyor ve bunun karşılığı olarak da bankanın ihtiyacı olan diğer fonlamaları yapabiliyoruz."
Abdullah Çelik, bir soru üzerine "Sukuk ihracı ile ilgili düzenlemeyi de dört gözle bekliyoruz." dedi. Sukukun, katılım bankalarının çalışma esaslarına uygun bir borçlanma enstrümanı olduğunu vurgulayan Çelik, "Sukuk dünyada artık işleyen bir araç. Bu konudaki çalışmanın bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Düzenlemeyle birlikte bizler de katılım bankaları olarak bu enstrümana yatırım yapma ve kendi ihraçlarımızla yurtiçinde ve yurtdışında yeni finansman oluşturma imkanları bulabileceğiz." diye konuştu.
Genel Müdür Abdullah Çelik, Bank Asya'nın Kuzey Irak'ta Erbil şubesini nisan ayı sonunda açacağını, Hindistan'da da bir şubenin kısa süre içinde faaliyete geçirileceğini söyledi. Yurtiçindeki şube sayısının bu yılın sonunda 240'ı bulacağını da belirten Çelik, bu yıl kredilerde yüzde 20 civarında bir büyüme öngördüklerini, kârlılıkta da 2011'den daha iyi bir yıl beklediklerini ifade etti.
ALTIN BANKACILIĞININ YILDIZI PARLIYOR
BDDK verilerine göre, 2011 sonunda bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesaplarının toplam tutarı 2010 Kasım sonuna göre yüzde 588 artışla 14 milyar 220 milyon liraya ulaştı. Yapılan hesaplamaya göre bankaların altın depo hesabı büyüklüğü 1 yılda yaklaşık 30 tondan yaklaşık 140 tona yükseldi. Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik'in açıklamalarına göre Bank Asya'nın altın hesapları 2011 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 400 arttı. Ağırlıklı olarak bireysel müşterilerin tercih ettiği altın depo hesabının ve vadeli altın mevduatının ortalama hesapta kalma vadesi, TL mevduat ürününe göre daha uzun. Altın fiyatlarındaki istikrarlı duruş ve yükseliş sayesinde altın hesabında birikimini değerlendiren yatırımcılar alternatif bir arayış içerisine girmiyor. Son dönemde altın fiyatlarındaki artışın da etkisiyle açılan altın hesaplarına olan ilgi hızlı bir şekilde arttı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)