Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Alıp satacak olmasak da gün boyu dolar fiyatını ve altın fiyatındaki değişimi izler hale geldik.
Nasıl izlemeyelim? Önceki pazartesi dolar 2.90 TL idi. Dün 2.94’ten satıldı.
Altının gramı önceki pazartesi 120 TL iken, dün 126 TL olmuştu.
Dolar fiyatı dalgalanıyor. Çıkıyor, iniyor. Altın fiyatı yükselmeyi sürdürüyor.
Altın fiyatı artınca, altın birikimi olanlar seviniyor.
Altın almayı düşünenler dertleniyor. Önümüz sünnet ve evlilik dönemi. Sünnete, düğüne hediye olarak altın götürecek olanların işi zor.
Ayşe Hanım Teyzem soruyor: “Altın fiyatları neden yükseliyor? Altın fiyatı daha fazla yükselecekse altın mı alınır? Fiyatlar yakında düşecekse altın mı satılır?”
Kazandırır da kaybettirir de
Bildiğim kadarıyla, bilenlerden sorup öğrendiğim kadarıyla, cevaplamaya çalıştım:
“Ayşe Hanım Teyzeciğim” dedim, “sizin bizim gibi küçük birikim sahiplerinin altın alıp satarak para kazanmaları çok güç.
Birikimlerin tamamını altına bağlamak pek doğru olmaz. İsteyen birikimlerinin bir bölümüyle (kaybettiğinde üzülmeyecekse) altın satın alabilir.
Fakat unutmamak gerekir. Kısa sürede altın alıp satanlar genelde zarar ediyorlar.
Birikimlerini uzun sürede altında tutanlar genelde kazançlı çıkıyorlar.
Bir buçuk yıldır altın kazandırıyor ama bu hep böyle olmayabilir.
2015 yılı başında altının gramı 81 TL idi. 2015 yılı sonunda 100 TL oldu. Derken 126 TL’ye yükseldi.
Demek ki 2015 yılı başında 10 bin TL’lik altın satın alanların altınlarının değeri bugün 15 bin TL.
Bir buçuk yıldır kazandırıyor
Altının bir buçuk yıldaki getirisi yüzde 50 dolayında. Yıl başından bu yana yüzde 25‘e yakın net getiri var.
Bu yükseklikte net getiriyi diğer yatırım araçları sağlamadı.
Altı ayda borsadaki 100 TL altı ayda 105.1 TL oldu. Mevduat hesabına yatırılan 100 TL altı ayda 100.3 TL olabildi. Altı ayda 100 TL’lik altının değeri ise 124.5 TL’ye yükseldi.
Altının dünyadaki fiyatı artıyor. Bizde doların fiyatı artıyor. İki fiyat artışı üst üste binince bizde altın fiyatı beklenenin üzerinde artıyor.
Çeyrek altın bu haftaya 203 TL fiyatla, Cumhuriyet altını 828 TL fiyatla başlıyor.
Bunları anlatınca, Ayşe Hanım Teyzem sordu: “Üç kuruşum var. Altın alayım mı? Yoksa evdeki üç beş altını fiyat yüksek iken satayım mı?”
Anlatmaya çalıştım:
Altın fiyatına güven olmaz. Yükseliş sürebilir. Tersi de olur.
Nasıl beklenmedik şekilde çıkıyorsa, beklenmedik şekilde inişe geçer.
İşte bunun için, başkalarının tavsiyesiyle altın alınıp satılmaz. Altın alıp satacakların risklerini kazançlarını tartarak ne yapacaklarına kendileri karar vermelidir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.