Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,7 artarken, ithalat yüzde 1,5 düştü.
Piyasalarda ihracatın yüzde 0,5 azalacağı öngörülüyordu. Geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3,8 yükselirken, ithalat yüzde 0,9 azalış gösterdi.
Ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,1 düşerken, ithalat da yüzde 0,5 artmıştı.
Dış ticaret fazlası 18,1 milyar euro
Destatis verilerine göre, Almanya'da mevsimsellik ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat temmuzda 111,2 milyar avro, ithalat 91 milyar avro oldu. Dış ticaret fazlası ise 20,2 milyar euro olarak gerçekleşti.
Arındırılmamış rakamlara göre değerlendirildiğinde, temmuzda 115,2 milyar euroluk ihracat, 93,6 milyar euroluk ithalat yapıldı.
Böylece Almanya, arındırılmamış rakamlarla temmuzda yaklaşık 21,4 milyar euro dış ticaret fazlası verdi. Dış ticaret fazlası Temmuz 2018’de 16,4 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.
Almanya'nın temmuzda yaptığı ihracatın 64,2 milyar eurosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine oldu. Ülkenin ithalatının 52,8 milyar euroluk bölümü AB'den geldi.
Temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre AB ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 0,5, bu ülkelerden yapılan ithalatta yüzde 1,6 azalış oldu.
7 ayda 131,1 milyar euro ticaret fazlası
Almanya'nın bu yılın ilk 7 ayındaki ihracatı 2018'in aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 781,3 milyar euroya yükselirken ithalatı yaklaşık yüzde 2,5 azalarak yaklaşık 650,2 milyar euroya ulaştı.
Böylece ülkenin ticaret fazlası, bu yılın ilk 7 ayında 131,1 milyar euro oldu.
Öte yandan, Almanya'nın temmuzda ayında cari işlemler fazlası 2018'in aynı ayına göre 8,2 milyar euro artarak 22,1 milyar euro olarak gerçekleşti. Cari fazla, geçen yılın temmuz ayında 13,9 milyar euro olmuştu.
ABD ile Çin arasında artan ticaret ihtilafları ve jeopolitik belirsizlikler Alman ekonomisini etkilemeye devam ederken, hükümet ekonominin geçen yılki yüzde 1,4 genişlemesinin ardından bu yıl yüzde 0,5 büyümesini bekliyor.
ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Temmuz ayında ihracatının artmasının en azından ekonomi için bir miktar rahatlama sağladığını belirterek, “Ancak ekonomik görünüm iyileşmedi.” dedi.
Brzeski, “Almanya'da ticaret konuşulurken, herkes derhal ABD ile Çin arasındaki ticaret çatışmalarını düşünüyor. Ancak ilginç bir şekilde, şu anda Alman ihracatı üzerinde ağır basan ticaret ihtilaflarının doğrudan etkisi değil dolaylı etkisidir. Gelecekte, ABD-Çin ticaret çatışması, Alman ihracatçılarının ticaret görünümleri için önemini korumaktadır.” ifadesini kullandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.