Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin aralık ayı geçici verilerini açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,1 düştü. Piyasalarda sanayi üretimine ilişkin beklenti yüzde 0,7 düşmesi yönündeydi.
Aylık yüzde 0,2 artış olarak açıklanan Kasım 2022 sanayi üretimi verisi de yüzde 0,4 artış olarak revize edildi.
Veriler, Aralık 2022'de kasıma göre enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 2,1 azaldığını ortaya koydu.
Söz konusu dönemde ara malı üretimi yüzde 5,8 azalırken, tüketim malları üretimi yüzde 0,3 arttı. Sanayi dışında, enerji üretiminde yüzde 2,3 ve inşaatta ise yüzde 0,8 azalış kaydedildi. Kimya endüstrisinin üretiminde yüzde 11,2'lik keskin bir düşüş görülmesi dikkati çekti.
Destatis açıklamasında, enerji yoğun sanayi kollarında da aralıkta üretimin kasım ayına göre yüzde 6,1 azaldığı belirtildi.
Açıklamada, "Mart 2022'de, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonraki ilk ayda (önceki aya göre yüzde 4,2) keskin bir düşüşün ardından sanayi üretimi, yıl boyunca toparlandı ve yılın sonuna doğru yeniden düştü." denildi.
Sanayi üretimi, 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kalınmasının etkisiyle bir önceki yıla göre yüzde 0,6 düştü.
"Özellikle enerji yoğun sektörler üretimlerini yeniden kıstı"
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aralık ayında, kışın ortasında beklenen ekonomik yavaşlamanın sanayide belirginleştiği belirtilerek, "Özellikle enerji yoğun sektörler üretimlerini yeniden kıstı. Bununla birlikte son zamanlarda daha iyimser iş beklentileri, üretim için azalan malzeme kıtlıkları ve dolu sipariş defterleri, kış aylarında ekonomik yavaşlamanın muhtemelen hafif olacağına işaret ediyor." denildi.
"Alman ekonomisinin eski büyüme motoru tekliyor"
ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, "Alman ekonomisinin eski büyüme motoru tekliyor ve görünürde bir iyileşme yok. Artan duyarlılık göstergelerinin gösterdiği gibi son zamanlarda iyimserliğin geri dönüşüne rağmen yeni siparişlerdeki keskin düşüş, son aylarda artan stoklar ve yüksek enerji fiyatlarının gecikmeli etkisi, kısa vadeli ekonomik görünüm için hala kötü işaretler veriyor." ifadelerini kullandı.
VP Bank Başekonomisti Thomas Gitzel de küresel ticaretteki teslimat zorluklarının son zamanlarda önemli ölçüde hafiflemesi nedeniyle özellikle Alman sanayi üretimdeki gerilemenin düşündürücü olduğunu belirterek, "Bunlar çokça lanse edilen resesyonun yan ürünleri." ifadesini kullandı.
Resesyon kapıda
Bu arada, Alman ekonomisi, 2022'nin son çeyreğinde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 küçüldü.
Ekonomistler, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin resesyona girdiğini düşünürken, bu yılın ilk çeyreğinde GSYH'nin daha da düşmesini bekliyor.
Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade ediliyor.
Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra Kovid-19 salgınının ilk yılı olan 2020'de 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı.
Almanya'da hükümet, 25 Ocak'ta bu yıl için daha önce yüzde eksi 0,4 olarak açıklanan büyüme beklentisini yüzde 0,2'ye yükseltmişti.
Avrupa sanayisini savunmak için ABD'ye gittiler
Almanya’da imalat sanayi PMI yükseldi
Almanya kimya sektöründe güven kötüleşti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.