Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut emlak fiyatlarına ilişkin 2021 son çeyrek ve 2021 verilerini açıkladı.
Buna göre, Almanya’da konut fiyatları geçen yılın ekim-aralık döneminde 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 12,2 arttı.
Destatis açıklamasında, söz konusu artışın geçen yılın ikinci çeyreğinde 10,8 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 12 yükselişten sonra geldiğini belirtilerek, "2000’de kayıtların tutulmaya başlangıcından bu yana konut amaçlı gayrimenkul fiyatlarında önceki yılın üç aylık dönemlerine yine en güçlü fiyat artışı oldu." denildi.
Ülkede konut fiyatları 2021 yılı genelinde de ortalama yüzde 11 arttı. Konut fiyatları 2020'de ise ortalama yüzde 7,8 artış kaydetmişti.
Almanya'nın büyük şehirleri Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Düsseldorf'da ortalamanın üzerinde artışlar olması dikkati çekti.
Öte yandan, müstakil ve yarı müstakil evlerin fiyatları da 2021'de 2020’ye göre yüzde 12,8 artış gösterdi.
'Yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmak imkansız'
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tarihi olarak ucuz konut kredileri sağlayan aşırı gevşek para politikası konut fiyatlarını daha da yukarı iterken, uzmanlar Almanya’da gayrimenkulde aşırı değerlemeye karşı uyarıyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Almanya’da konut fiyatları ve kiralar hızla artarken, salgın, toplumsal eşitlik ve finansal istikrara ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor. Berlin'den Köln’e kadar Almanya’nın birçok kentinde aileler, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmayı "imkansız" buluyor.
Almanya’da daha fazla insanın yüksek kirada sıkışıp kalmasının siyasi kutuplaşmalar ve daha büyük eşitsizliklere yol açması endişesi bulunuyor.
Analistler, konut arzının düşük kalması, göçmen akını, tarihin en düşük faiz oranları, salgın dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle biriken tasarruflar ve evden çalışmayla daha fazla alanda bulunma isteğinin artmasının konut fiyatlarındaki yukarı yönlü trendi ivmelediğini söyledi.
Alman Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) Bankası Ekonomisti Martin Güth, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Fiyat artışlarındaki yenilenen artış, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ve ECB'nin Alman emlak piyasasında bir balonun ortaya çıkmasından endişe duymakta haklı olduğunu açıkça ortaya koyuyor." dedi.
Güth, bununla birlikte enflasyonun hızla artması, faiz oranlarının önemli ölçüde yükselmesi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle emlak piyasasında kartların şu anda yeniden karıldığını belirterek, Ukrayna'dan gelen mültecilerin yeni konut talebi oluşturacağına işaret etti.
Bundesbank uyarılarda bulunuyor
Bundesbank, uzun süredir Alman emlak piyasasında artan tehlikelere karşı uyarıda bulunuyor. Bundesbank'ın şubatta yayınlanan bir raporunda, "Konut amaçlı gayrimenkullerdeki aşırı değerlenmeler arttı" denilerek, son tahminlere göre, 2021'de şehirlerdeki emlak fiyatlarının sosyo-demografik ve ekonomik temellerin belirttiği fiyatın yüzde 15 ila yüzde 40 üzerinde olduğu vurgulanmıştı.
Bu arada, 2020'de konutta aşırı değerleme yüzde 30'a ulaşmıştı.
ABD’de konut satışları 2 yılın en düşük seviyesinde
ABD'de yeni konut satışları düştü
Konut fiyatları yeniden uçuşa geçti
ÜLKEMIZDE BELEDIYELER SOSYAL KONUT YAPIP KIRAYA DÜŞÜK GELİRLİLERE EMLAKÇI KOMISYONU ALMADAN KIRAYA VERMEZLER İSE DÜŞÜK GELIRLILERDE SOSYAL PATLAMALAR YAŞANABİLİR AİLE KAVGALARI TOPLUMSAL ŞİDDET ARTABİLİR ÇOLUK COCUK PARKLARDA YATMAYA BAŞLAYABİLİR 28-35 42 52 GIBİ KÜCÜK KONUTLAR YAPIMINDA DAHA FAZLA GEÇ KALINMAMALI
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.