Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin ağustos ayı geçici verilerini açıkladı.
Buna göre, ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 5,8 geriledi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 3,9 düştü.
Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 2 azalması yönündeydi. Ağustostaki düşüşün art arda iki aylık artışın ardından gelmesi ve ocak ayından beri en keskin düşüş olması dikkati çekti.
Yüzde 2,9 olarak açıklanan temmuz ayı fabrika siparişleri artışı da yüzde 3,9 olarak revize edildi.
Almanya'da ağustosta yurt içi siparişler aylık bazda yüzde 10,9 ve yabancı siparişler yüzde 2,2 düşüş kaydetti.
Söz konusu dönemde, Avro Bölgesi'nden yeni siparişler yüzde 10,5 düşerken, Avro Bölgesi dışından gelen siparişler yüzde 3,4 arttı.
Ülkede ağustosta aylık bazda ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 4,4 artarken, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 5,8 düşüş kaydetti. Sermaye malı siparişleri de yüzde 3,5 yükseldi.
Destatis açıklamasında, "Ağustos 2024'te fabrika siparişlerinde olumsuz gelişme, diğer şeylerin yanı sıra bir önceki ay diğer araç yapımında (uçak, gemi, tren, askeri araç imalatı) kapsamlı büyük siparişlerin verilmiş olmasından kaynaklandı. Büyük siparişler hariç tutulduğunda, Ağustos 2024'te gelen siparişler Temmuz 2024'e göre sadece yüzde 3,4 daha düşüktü." ifadeleri yer aldı.
Toparlanma görünmüyor
Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada da ağustosta fabrika siparişlerinde düşüşle birlikte, siparişlerin dibe vurmuş olabileceğine dair umutların yeniden azaldığı belirtilerek, "Talepteki zayıflığın sürmesi ve şirketlerin beklentilerinin olumsuz olarak devam etmesi karşısında, 2024 yılının ikinci yarısında sanayi ekonomisinde gözle görülür bir toparlanma olası görünmüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.
Küresel imalat sektörü yatırımlarda isteksiz
VP Bank'ın baş ekonomisti Thomas Gitzel, konuya ilişkin değerlendirmesinde, küresel imalat sektöründe bir süredir yatırım yapma konusunda genel bir isteksizlik görüldüğünü aktararak, "Sektörün çektiği acılar devam edecek." yorumunu yaptı.
ABD'de imalat sektörünün zayıf gelen siparişlerle karşı karşıya kaldığını ve Çin'de hükümetin ekonomik teşvik programlarıyla yerli şirketlere yardımcı olmaya çalıştığını ifade eden Gitzel, "Bu da küresel imalat sektörünün şu anda ne kadar kötü durumda olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Commerzbank Başekonomisti Jörg Kramer de ağustosta fabrika siparişlerindeki önemli düşüşü "acı bir hayal kırıklığı" olarak niteleyerek, "Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yılın ikinci yarısında en iyi ihtimalle durgunlaşmasını bekliyoruz. Uzun zamandır beklenen ekonomik toparlanmaya dair hiçbir işaret yok." ifadelerini kullandı.
Alman ekonomisi yeniden resesyona girme riskiyle karşı karşıya
Alman ekonomisi, artan faiz oranları ile konjonktürel rüzgarların ve yapısal değişikliklerin ortasında büyümede zorluk yaşıyor. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü.
Almanya Merkez Bankası, 3. çeyrekte daha düşük büyüme beklerken, Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü de (Ifo) 3. çeyrekte GSYH'de daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor.
Alman ekonomisi, 3. çeyrekte küçülme olması halinde teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, "üst üste 2 çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade ediliyor. Almanya, 10 yıllık iyi bir ekonomik büyümeden sonra salgının ilk yılı olan 2020'de, 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı.
Alman hükümeti, ekonomide bu yıl yüzde 0,3'lük büyüme bekliyor.
Ifo, 5 Eylül'de, ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürmüştü.
Almanya 9 ayda 11 milyar avro silah ihracatı yaptı
Almanya'da imalat sektöründe 1 yılın en hızlı daralması
Almanya'da enflasyon belli oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.