Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği'nin (AB) aşı tedariki konusunda gerilim yaşadığı üreticilerden AstraZeneca'ya Almanya'dan kötü haber geldi. Almanya'nın yetkili sağlık kuruluşu Robert-Koch Enstitüsü'ne bağlı Daimi Aşı Komisyonu, Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği, AstraZeneca'nın üretip dağıttığı aşının sadece 18-64 yaş arasındakilere yapılması gerektiği sonucuna vardı.
'Elde yeterli veri yok'
AB'nin Avrupa İlaç Kurumu'nun (EMA) Oxford-AstraZeneca aşısı hakkındaki kararını açıklamasının arifesinde, Alman Daimi Aşı Komisyonu, aşı tavsiyelerini güncelledi.
Alman Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Komisyon'un bildiri taslağında "65 yaş ve üstü için aşının etkinliğini değerlendirmeye yönelik halihazırda elde yeterli veri bulunmuyor" denildi.
Buna göre "mRNA teknolojisi kullanan Biontech-Pfizer ve Moderna aşılarından farklı olarak, Oxford-AstraZeneca aşısı, her doz aşamasında sadece 18-64 yaşındakilere yapılmalı".
EMA kararı yarın
EMA, Oxford-AstraZeneca aşısı hakkındaki kararını yarın açıklayacak.
Geçen hafta Almanya'da bir dizi gazete, hükümet kaynaklarına dayanarak, İngiliz ilaç devinin aşısının '65 yaş üstünde etkinliğinin sadece yüzde 8 olduğu ve yaşlılarda kullanılmasına izin verilemeyeceğine' dair haberler yapmıştı.
Haftabaşında şirketten yalanlama gelmişti:
"65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde Oxford-AstraZeneca aşısının etkinliğinin yüzde 8 kadar düşük olduğuna dair haberler tamamen yanlıştır. Kasım ayında The Lancet'te dergisinde yayımladığımız veriler, yaşlı yetişkinlerin aşıya karşı güçlü bağışıklık tepkileri gösterdiğini ve yüzde 100'ünün ikinci dozdan sonra korona virüsün sivri uçlu proteiniyle bağlantılı antikorları ürettiğini ortaya koydu."
Alman Sağlık Bakanlığı ise Oxford-AstraZeneca aşısının klinik deneylerinde 65 yaş üstü gruptaki 341 kişiye aşı yapıldığı, bunların sadece 1'inin korona virüse yakalandığı, dolayısıyla Daimi Aşı Komisyonu'nun istatistik açısından belirleyici sonuç elde edemediğini söyledi.
'Yaşlıları aşılamaya daha geç başladık'
AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, diğer şirketlere kıyasla yaşlıları aşılamaya daha geç başladıkları için ellerinde yaşlılarla ilgili daha az veri olduğu izahatını getirdi.
Alman gazetesi Die Welt'e konuşan Soriot, "Ama aşının tıpkı daha gençler gibi yaşlıların da virüse karşı çok güçlü antikorlar geliştirmesini sağladığına dair elimizde sağlam veriler var" dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.