Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan enerji krizini aşmak için kömüre yöneldi. Kapalı olan kömür santrallerini tekrar kullanıma açan ülkede, kömüre dönüşün en büyük iki nedeni olarak kömürün doğalgazdan daha ucuz olması ve nükleer santrallerinde sorunlar yaşayan Fransa'nın enerji talebinin artması gösteriliyor.
BloombergHT'nin haberine göre dünya çapında çevreyi kirletme oranı yüksek ve görece ucuz kömüre olan talep, ülkelerin yükselen enerji fiyatlarının ekonomilerine olan olumsuz etkisini en aza indirmeye çalışmasıyla artıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ardından başlayan krizin özellikle Avrupa’daki etkisi büyük. Almanya ise uzun dönemde sıfır salınım hedefinin yerine kısa dönemde enerji konusunda güvenliği sağlama hedefine öncelik veriyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) analisti Carlos Fernandez Alvarez, “Herkes iklim hedeflerini sabit tutuyor. Fakat ışıkları açık tutma ile karbon salınımlarını azaltma arasında kaldığınızda, ışıkları açık tutmayı seçersiniz” dedi.
Almanya 2038 itibariyle kömür kullanımı sıfırlamayı planlıyor. Ülkeyi yöneten koalisyon da bu hedefi 2030’a çekmeyi istiyor. Fakat mevcut kriz ile başa çıkmak için, ülke kapalı olan kömür santrallerini geçici olarak tekrar kullanıma açıyor. Birçok ülkede tekrar kullanıma alınan kömür santrali kapasitesi sınırlı kalırken, UEA’nın raporuna göre 10 gigavat ile sadece Almanya’nın tekrar kullanıma açtığı kapasite dikkate değer boyutta.
Almanya Federal İstatistik Ofisi’ne (Destatis) göre ülke, elektriğinin üçte birinden daha fazlasını kömür ile üretiyor. Üçüncü çeyrekte ülkenin kömür kaynaklı elektrik üretimi, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 13,3 artış gösterdi.
Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın bir sözcüsü yaptığı açıklamada, “Kriz sırasında önemli olan, 2022’de özellikle doğalgazda dikkate değer miktarda daha az enerji tüketmeyi başarmamız. Almanya’nın salınımlarda artışa yol açan enerji piyasası müdahaleleri kısıtlı zaman için geçerli. Ülke yenilenebilir enerji konusundaki gelişmeleri hızlandırdı ” dedi.
Kömüre geri dönüş sebepleri
Almanya’nın kömüre dönüşünün iki ana nedeni bulunmakta. Bunlardan ilki yakıt olarak pahalılaşan doğalgazın tercih edilmemesi, ikincisi ise nükleer santrallerinde sorunlar yaşayan Fransa’nın enerji talebinin artması. Destatis’e göre bu yıl Almanya, 1990’dan beri ilk defa Fransa’ya net enerji ithali gerçekleştirecek.
Avrupa’da yaz aylarında rekor seviyelere çıkan doğalgaz fiyatları, mevcut dönemde beş yıllık ortalamanın üzerinde seyrediyor. Bu yılın başında aralarında Steag’ın da bulunduğu Alman enerji şirketleri, artan doğalgaz fiyatları nedeniyle kömür kapasitelerini tekrar kullanıma aldı. Volkswagen da Wolfsburg’daki fabrikasında kömür kullanımını sonlandırma planını iptal etti.
Sadece Türkiye ve AB’nin 2023’te kömür ithalatını artırması bekleniyor
Enerji danışmanlığı hizmeti veren Perret Associates’in kurucusu Guillaume Perret, “Kömür temel enerji üretim kaynaklarından biri olarak geri geliyor. Kömür doğalgaza kıyasla çok daha kârlı olmaya devam ettikçe ve doğalgaz yoksunluğu sürdükçe, yaz, ilkbahar ve sonbaharda daha fazla kömürün yakılacağını düşünüyoruz. Almanya’nın acil durum kömür santralleri hükümetin planladığı tarihten 9 ay sonra olan Aralık 2024’e kadar açık tutulabilir” derken, “Büyük enerji tüketicileri arasında sadece Avrupa Birliği ve Türkiye’nin 2023’te kömür ithalatını artırması bekleniyor” şeklinde konuştu.
Bu ayın belirli dönemlerinde, rüzgar hızlarının düşmesinin yenilenebilir elektrik üretimini olumsuz etkilemesi ve kömür tüketiminin artmasıyla, Almanya’nın elektrik üretimi Güney Afrika ve Hindistan’daki elektrik üretimi kadar çevreyi kirletir hale geldi.
Avrupa’da kömür ithalatı yükseliyor
Bunlara rağmen, doğalgaz fiyatlarının yaz ayına kıyasla düşmesi ve Avrupa’nın rekor seviyelerde LNG ithal etmesi ile doğalgaz depolarının doluluk oranlarının mevsimsel ortalamanın üstünde olmasının Avrupa’nın kömür yakmaktan kaçınmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.
Bunun yanında Fransa’daki nükleer santraller de tekrar devreye giriyor. Bazı gecikmelerin devam etmesine rağmen, kasım ayında yüzde 50 olan nükleer santral hazırlılık oranı, yaklaşık yüzde 68’e yükseldi. Almanya da nükleer santrallerini önceden planlananın ötesinde olarak Nisan ayının ortasına kadar açık tutmayı planlıyor.
Avrupa’nın kömür ithalatının artacağı düşünülürken, bu kömürün ne kadarının enerji üretimi için yakılacağı bilinmiyor. Destatis’e göre ülke, yenilenebilir elektrik üretimini de üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 2,9’a yükseltti.
Düşünce kuruluşu Agora Energiewende’de AB politikaları proje müdürü olan Fabian Hein, “Yenilenebilir enerji kullanımının hızlanması, hem bu dönemde enerji bağımsızlığını kazanmak için hem de 2030 iklim hedeflerimize ulaşmamız için çok önemli” dedi.
UEA, küresel kömür talebinin zirve yapmasını öngörüyor
Avrupa'nın termal kömür ithalatı 6 artacak
Almanya, kömür santrallerini 2030'da kapatmayı hedefliyor
Avrupa’nın yeni altını: Kömüre hücum!
Avrupa'da kömür kullanımı artacak
Avrupa kömür santrallerine geri dönüyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.