Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Enerji krizi Avrupa’yı içinde çıkılması zor bir duruma sürüklüyor. Farklı enerji kaynaklarına yönelmenin yanı sıra başka çözümlere de odaklanan Almanya, kamulaştırma ile krizi hafifletmeyi planlıyor.
Avrupa'nın enerji krizi, Fransa’nın ardından Almanya'yı da en iyi enerji firmasını ulusallaştırmaya zorluyor. Almanya, komşusu Fransa'nın en büyük kamu hizmeti şirketi EDF'yi kamulaştırmasından aylar sonra, ülkenin en büyük gaz ithalatçısı olan Uniper'i kamulaştırmaya yönelik yaptığı anlaşmayı duyurdu.
Forbes’tan Siladitya Ray’in haberine göre, basın açıklamasında Uniper, Alman hükümetinin enerji piyasalarındaki durumun daha da kötüleşmesi ihtimaline karşı uzun vadeli istikrar sağlamak için böyle bir karar aldığını duyurdu.
Alman hükümetinin payı yüzde 99’a yükseldi
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, anlaşmanın bir parçası olarak Alman hükümeti, Fin devlet enerji şirketi Fortum'un Uniper'deki yüzde 78 hissesini yaklaşık yarım milyar euro karşılığında satın alarak şirketteki toplam hissesini yüzde 99'a çıkarmış oldu. Uniper hisseleri duyurunun ardından yüzde 30'dan fazla değer kaybetti.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, federal hükümetin 1 Ekim'den itibaren evler ve iş yerleri için gaz tüketimine ek vergi uygulama planlarına devam edeceğini ve konuyla ilgili potansiyel geri adım atma raporlarını yalanlamayı sürdüreceğini ifade etti. Habeck, kamulaştırmanın en az üç ay süreceğini ve bu arada Uniper'in finansal istikrarını sağlamak için bir ek ücretin gerekli olduğunu söyledi.
Rezervler, resmi hedefi tutturuyor
Almanya, son aylarda kamulaştırma yöntemini uygulayan ilk Avrupa ülkesi değil. Temmuz ayında Fransız hükümeti, elektrik devi EDF'yi tamamen kamulaştırmak için yaklaşık 10 milyar euro ödemeyi kabul etmiş ve şirketin hisselerinin kalan yüzde 16'sını satın almıştı. Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, Rusya kaynaklı arz daralmasının tetiklediği inanılmaz boyuttaki yüksek enerji fiyatları tüketicilere aktarılamadığı için daha fazla satın almanın yolda olabileceğini söyledi.
Avrupa Birliği'nin toplam gaz depolama seviyesi şu an için yüzde 86,24 seviyesindeyken Almanya'nın gaz depolama seviyesi ise yüzde 90'ı geçmiş durumda. AB, Rusya'nın arzı tamamen kesmesi durumunda kış aylarında yeterli arzı sağlamak için gaz rezervlerinin yüzde 80'inin 1 Kasım'a kadar doldurulmasını hedeflemişti. Almanya'nın resmi hedefi ise Aralık ayına kadar deposunun yüzde 90'ını doldurmaktı. Her ikisi de hedeflerini aşmış gibi görünse de, Rusya arzı derhal askıya alırsa, kış başlamadan önce bu rezervlerden yararlanmaları gerekip gerekmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.
Doğalgaz fiyatı hızla artıyor
Bu ayın başlarında Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattından gerçekleştirilen arzın, kendisine yönelik tüm yaptırımlar kaldırılana kadar devam etmeyeceği konusunda Avrupa’yı uyarmıştı. Moskova, yaptırımların kritik boru hattında gerekli bakımı yapmasını engellediğini savunuyor. Avrupalı yetkililer ise bu argümanı reddediyor. Doğalgaz kullanımının en yüksek olduğu kış mevsiminden önce arzın kısılması, enerji üretmek için doğal gaza bağımlı olan AB genelinde endişeleri artırıyor. Avrupa’da gaz fiyatları bu hafta yüzde 7'den fazla artarak megavat saat başına 208 euro seviyesine yükseldi.
Fransa'nın EDF' yi kamulaştırma maliyeti 9,7 milyar euro
Almanya'da enerji şirketlerini kamulaştırma adımı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.