Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun çip gibi mikroelekronik teknolojiler için destek planını onaylamasının ardından Almanya'daki 31 mikroelektronik projesine yaklaşık 4 milyar euro fon sağlayacağı belirtildi.
Söz konusu projelerin finansmanı yüzde 70'i federal hükümet, yüzde 30'u eyalet hükümetleri tarafından sağlanacak.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "11 eyalette 31 mikroelektronik projesi, Almanya'yı her yerde bir mikroelektronik konum olarak güçlendiriyor. Bu önemli bir sanayi politikasının dönüm noktası." ifadesini kullandı.
Bakanlık, Aralık 2021'de AB’ye 32 proje sunarken, son açıklanan listede Çinli Wingtech Grubu’nun yan kuruluşu Nexperia’nın olmaması dikkati çekti.
Dünya çapında 14 bin çalışanı bulunan Nexperia, çiplerinin çoğunu Almanya’nın Hamburg eyaletinde üretiyor. Şirketin genel merkezi ise Hollanda'da bulunuyor.
Alman ekonomisi gazetesi Handelsblatt’ın haberine göre, Nexperia'ya listede yer verilmemesine yönelik karar bakanlıktaki en üst düzeyde alındı.
Bakan Habeck ve çevresindekiler, özellikle mikroçipler gibi önemli bir teknoloji söz konusu olduğunda, nihayetinde Çinliler tarafından desteklenen bir şirketi desteklemenin bir hata olduğunu değerlendirdi.
Nexperia'nın ise bakanlığın söz konusu kararına itiraz etme hakkı bulunuyor.
Bu arada, Avrupa Birliği (AB), 14 üye ülkede 56 şirketin ortak mikroelektronik ve iletişim projelerine toplam 8,1 milyar euro kamu desteği verilmesini onayladı.
AB Komisyonu, Birlik kamu destek kuralları kapsamında, araştırma, inovasyon ve mikroelektronik ile iletişim teknolojilerinin kurulumuna yardımcı olacak yeni projelere onay verildiğini açıkladı.
AB, projelerin yeni mikroelektronik ve iletişim çözümleri üreteceği, enerji verimliliği ve kaynak tasarrufu sağlayan elektronik sistemler ile üretim yöntemleri geliştireceği, bunun dijital ve yeşil dönüşüme katkı sunmasını bekliyor.
Projelerin 5G, 6G, otonom sürüş, yapay zeka ve kuantum hesaplama gibi alanlarda teknolojik ilerlemeye katkıda bulunması, projeler kapsamında ilk yeni ürünlerin 2025 yılında piyasaya sürülmesi ve bütün projelerin 2032'ye kadar tamamlanması bekleniyor.
Airbus, ASML, Bosch, Ericsson, Nokia, Renault, Valeo gibi büyük şirketler de projelerin katılımcıları arasında yer alıyor.
AB üyesi ülkelerin kamu desteklemelerini ne şekilde sağlayacaklarını belirleme yetkisi, AB Komisyonunun görev alanına giriyor.
Üye ülkeler, kamu desteklemelerini sadece rekabete zarar vermeyecek şekilde ve kamu yararına uygun durumlarda AB'den onay alarak kullanabiliyor.
Çip savaşlarında rekabet kızışıyor
Çin, ABD'li çip devi Micron Technology ürünlerini yasakladı
İngiltere'den 1 milyar sterlinlik çip yatırımı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.