Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya, sanayi üretiminde sipariş yoğunluğu yaşanıyor. Almanya Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Nisan ayında yaptırdığı bir ankete göre, yoğunluktaki etken Alman firmalarına gelen yeni sipariş telepleri. Federal İstatistik Dairesi ise sipariş yoğunluğu yaşanmasında tedarik krizinin de etkisi büyük.
DW Türkçe'de yer alan Ifo’nun anketine göre halinde dahi işletmeler önümüzdeki 4,5 ay boyunca üretime devam edebilecek kadar sipariş almış durumda. Ifo'nun açıklamasında, Ocak ayında yapılan ankette bu sürenin 4,4 ay olduğu belirtildi.
Halihazırdaki siparişlerle en uzun dönemli üretimin güvence altına alındığı sektör ise 7,4 ay ile otomotiv oldu. Otomotivi 6,5 ay ile makine imalatı ve 6,3 ay ile veri işlem ürünleri üreten işletmeler izliyor. Bu sürenin en kısa olduğu sektör ise 1,7 ay ile tekstil.
Uzun dönemli sipariş ortalamasının geçen yıllar göz önünde bulundurulduğunda 2,9 ay olduğuna dikkat çeken Ifo Konjonktür Öngörüleri Bölümü Başkanı Timo Wollmershäuser, "Uzun dönemli siparişlerdeki artış çok az miktarda; bu esasında yeni siparişlerin azaldığına işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna Savaşı'nın etkileri
Federal İstatistik Dairesi'nden yapılan açıklamada da, "Siparişlerdeki birikme sadece Alman sanayi ürünlerine olan talep artışını değil, işletmelerin mevcut siparişleri ön ürün ve hammadde eksikliği nedeniyle zamanında tamamlamakta zorlandığının da göstergesi" ifadeleri kullanıldı.
Ukrayna Savaşı nedeniyle özellikle otomotiv sektörü kablo demeti talebini karşılayamamaktan şikayetçi. Tedarik zincirindeki kırılmaların gelecek aylarda giderilmesi halinde Alman sanayisindeki üretimin de yeniden hız kazanması ve bunun ekonomiyi canlandırması bekleniyor. Ifo Konjonktür Öngörüleri Bölümü Başkanı Timo Wollmershäuser, "Aslında şu anda birçok unsur tedarik sıkıntısına işaret ediyor; özellikle de hammaddelerin yüzde 15'ine yakınını Çin'den temin eden Almanya gibi bir ülke için Çin'deki sıkı karantinanın bir sonucu olarak bunu gözlemliyoruz" diye konuştu.
Çin'in Şanghay kentinde koronovirüs pandemisi nedeniyle uygulanan karantina sebebiyle konteyner gemileri haftalarca limanda bekletilmişti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.