Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya’da Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından Türkiye’yle yapılan silah ticaretinin hukuka uygunluğu ve Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği askeri operasyonu değerlendirmeye alan iki farklı bilirkişi raporu hazırlandı.
İLK RAPOR TANK İHRACATINA DİKKAT ÇEKTİ
Sol Parti kalkınma politikaları sözcüsü Helin Evrim Sommer’in başvurusu üzerine hazırlanan ve kamuoyuna yansıyan raporların ilkinde, Türkiye’ye yapılan tank ihracatının şu anki veriler ışığında uluslararası hukuku ihlal etmediği belirtildi.
Türkiye’ye silah ihracatının AB hukukuna uygunluğunu değerlendirmeye alan raporda, söz konusu ticari işlemlerin hayata geçtiği tarih olan 2005 yılında AB’nin silah ticaretiyle ilgili herhangi bir ortak tutumu olmadığı vurgulandı. Belgede, bu nedenle AB hukukunun “bir değerlendirme standardı teşkil edemeyeceği” belirtildi.
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine; Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği harekatın uluslararası hukuka uygunluğunun ele alındığı diğer raporda ise, bu konudaki tartışmanın “şimdiye kadar açığa kavuşturulmadığı” kaydedildi.
Belgede Türkiye’nin askeri operasyonuna ilişkin “çok sayıda pratik ve hukuki sorunun cevapsız olduğu” ve bu nedenle “olaylarla ilgili güvenilir bir değerlendirmenin” söz konusu olmadığı belirtildi.
“ALMAN HÜKÜMETİ SORUMLU TUTULABİLİR” UYARISI
Alman hükümeti şu ana kadar, Türkiye’nin düzenlediği harekatı uluslararası hukuka uygunluk noktasında nasıl gördüğüyle ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı.
Her iki bilirkişi raporunun da hazırlanmasına öncülük eden Sol Partili Helin Evrim Sommer, raporlarla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Alman hükümetinin Türkiye’yle yapılacak silah ticaretinden ötürü en azından gelecekte sorumlu tutulabileceğini” söyledi.
Türkiye’nin Afrin operasyonunda meşru müdafaa hakkını kullanıp kullanmadığıyla ilgili farklı görüşler olduğunu belirten Sommer, “Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması” çağrısında bulunmuştu.
TANKLAR TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU
Türkiye’nin Afrin’e düzenlediği “Zeytin Dalı Harekatı”nda Almanya’dan satın aldığı tankları kullanıyor olması, Almanya’da tartışmalara neden olmuş durumda.
Salı günü Tagesschau’da yer alan haberde de, Türk ve Alman dışişleri bakanlarının 6 Ocak’taki görüşmesinden üç gün sonra Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall ile Türk BMC şirketi arasında “Leopard 2” tanklarının modernizasyonu konusunda anlaşma imzalandığı iddia edilmişti. Taraflardan iddialarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.