Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Alman Die Zeit gazetesinde yer alan röportajında, Trump'ın başkan seçilmesinin Alman ekonomisini olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Almanya'nın bu yıl ve gelecek yıl zaten zayıf bir büyüme ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Nagel, "Trump tarafından yeni gümrük tarifeleri devreye alınırsa, Alman ekonomisindeki büyüme negatif alana geçer. Bu Almanya’nın ekonomik üretiminin yüzde 1'ine mal olabilir.” ifadelerini kullandı.
Bu oran Almanya’nın 2023 yılı gayrisafi yurt içi hasılası baz alındığında yaklaşık 41 milyar avroya tekabül ediyor.
Nagel, Almanya'daki istihdam piyasasının sorunlarına ve görünümüne de dikkati çekerek "Sanayide kaybettiğimiz işlerin yerini hizmet sektöründeki yeni işler eskisi kadar kolay dolduramayabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Merkez Bankasının (ECB) mevcut faiz oranı seviyesinin uygun olduğunu savunan Nagel, "Abartmıyoruz. Hala gözle görülür bir fiyat baskısı var ve bu baskı esas olarak ücretler nedeniyle hizmet sektöründen geliyor." yorumunu yaptı.
Öte yandan, ECB politika faizini bu yıl 3 kez düşürmüştü. Banka en son 17 Ekim’de piyasa beklentileri doğrultusunda zayıflayan ekonomiye karşı üçüncü faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmüştü.
Banka, mali piyasalar için çok önemli olan ve bankaların kısa vadede ECB'ye fazla mevduatlarını ilettikleri mevduat oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 3,25’e çekmişti.
Bu orada, ocak ayında yeniden ABD Başkanı olarak yemin edecek olan Trump, seçimi kazanırsa dış ticaret açığını azaltmak ve yerli üretimi desteklemek için gümrük vergilerini önemli ölçüde artıracağını açıklamıştı.
Trump, AB'den yapılan tüm ithalata yüzde 10 ya da 20 yüzde gümrük vergisi uygulamak istiyor. ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda bulunurken, Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10'u dünyanın en büyük ekonomisine olan ABD’ye gidiyor.
Alman Otomobilciler Birliği (VDA) verilerine göre, geçen yıl Almanya'dan ABD'ye yaklaşık 400 bin otomobil ihraç edildi. 2024'ün ilk yarısında ABD, Alman otomobil ihracatının en önemli alıcısı oldu.
Analistler, Trump’un AB ithalatına gümrük vergileri yoluyla daha fazla korumacı bir politika uygulamasının ihracata dayalı Alman ekonomisi için iyiye işaret olmadığını kaydediyor.
Faiz indirimi yapmasını değerlendirmeye açığım" src="https://fgcdn.gmgadmin.com/files/2024/10/8/1820951/1820951.jpg?v=1731501796" width="161" height="122" />Nagel: ECB'nin yeni bir faiz indirimi yapmasını değerlendirmeye açığım
Bundesbank Başkanı Nagel: Alman ekonomisi hız kazanacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.