Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, bakanlar kurulunda kabul edilen koalisyon hükümetinin 2024 bütçesini Almanya Federal Meclisi'ne (Bundestag) sundu.
Bütçeye göre, Alman hükûmeti, gelecek yıl yaklaşık 445,7 milyar euro harcama yapmayı planlıyor.
Söz konusu rakam, 2023 bütçe planına göre yaklaşık 30 milyar euro daha fazla harcama anlamına geliyor.
Gelecek yılın bütçesinde ise gelirlerin yine 445,7 milyar euro olacağı hesaplanırken, harcamaların 16,6 milyar euroluk yeni borçla finanse edilmesi planlanıyor. Planlanan yeni borcun geçen yıla göre 30 milyar euro az olması dikkati çekiyor.
Lindner, mecliste bütçenin sunumunda, Almanya'nın 2024 yılı bütçesinin maliye politikasında ihtiyaç duyulan normalleşmeye yönelik sadece bir ilk adım olduğunu vurgulayarak, "Yeni harcama gerçeklerimizi kabul etmemiz gerekiyor. Tüm sorunları kamu parasıyla çözemeyiz" dedi.
Enflasyona karşı faizlerin artırılmasının ardından ülkenin hızla artan borç faizi harcamalarına dikkati çeken Lindner, gelecek yıl sadece faiz ödemelerinin kamuya 37 milyar euroya mal olacağını bildirdi.
Lindner, "Bütçedeki faiz giderleri şu anda Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'nın bütçesinden iki kat daha fazla. Yeni büyük borçları karşılayamayız.” değerlendirmesinde bulundu. Lindner, Almanya'nın bütçe açığını anayasal olarak ekonomik üretiminin yüzde 0,35'i ile sınırlayan borç frenine geri dönmeyi planlıyor.
Almanya anayasadaki borç frenini Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini hafifletmek için 2020-2022 yılları arasında askıya almıştı. Bu da federal hükümetin ekonomide kurtarma ve toparlanma önlemlerini finanse etmesine sağlamıştı.
Yeni bütçe, savunma hariç, tüm bakanlıkların 2024’te toplamda 3,5 milyar euro tasarruf yapmasını planlıyor.
İstihdam ve sosyal harcamalar için bütçe 166,2 milyar eurodan 171,6 milyara çıkarılırken, ülkenin savunma bütçesinin 1,7 milyar euro artarak 51,8 milyar euro seviyesine yükselmesi öngörülüyor.
Öte yandan, Almanya Merkez Bankası verilerine göre, Maastricht kriterleri uyarınca tanımlanan genel kamu borcu, 2022’de 71 milyar euro artarak yaklaşık 2,57 trilyon euro seviyesine yükseldi.
Kamu borcunun nominal gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı da yıllık bazda 2,9 puanlık azalışla yüzde 69,3ten 66,4’e indi.
‘Hasta adam’ Almanya’nın durumu kritik
Almanya'da işsizlik beklentilerin üstünde
Almanya'da enflasyondaki düşüş beklentileri altında kaldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.