Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Alman pil üreticisi Varta, 600 milyon euroyu aşan borçlarıyla uzun zamandır gündem yer buluyor. Şirket ayrıca ödeme konusunda nakit sıkıntısı çektiği iddialarıyla uğraşıyor. Yaklaşık 140 yılı geride bırakan Varta’nın hisse fiyatları, dünya borsa tarihinde yaşanan en büyük çöküş olarak nitelendirilen 2008 krizindeki rakamlarında altına inmiş durumda.
Çin'in agresif tutumu karşısında ilerleyemedi
Bir dönem Apple ile AirPods üretimi konusunda anlaşarak tarihi zirvesine çıkan Varta, Çinli üreticilerin maliyet baskılarına dayanamayarak tıkanmıştı. Elektrikli araç bataryası geliştirmek için gerekli AR-GE yatırımını karşılayamayan Alman devi, BYD ve CATL gibi dev Çinlilerin hammadde alımı konusundaki agresif tutumları karşısında ilerleyememiş ve Alman markalarında dahi pazar payını bile ciddi oranda kaybetmişti.
Çinlileri önemsemediler
Ekonomim'in haberine göre, Varta, aynı otomobil sektöründe olduğu gibi Çinlileri batarya konusunda hafife alanlar arasındaydı. Hızlı gelişen yazılım ve teknoloji tarafına zamanında ayak uyduramayan üretici, her ne kadar hâlâ teknolojik pazar liderliği iddiasında olsa da, içinde bulunduğu ekonomik durum yatırımcılarını ciddi zarara uğratmış durumda. Otomotiv tarafında Porsche ile hayata tutunan Varta, spor otomobil üreticisine özel yüksek teknolojili pil hücreleri üretiyor. Fakat VW grubunda yaşanan ekonomik sıkıntılar ve daralan pazar hacmi yakın gelecek için Varta’ya umut niteliği taşımıyor. Avrupa basınında yer alan son haberlere göre şirket borç yükünü azaltmak için yeniden yapılandırma seçeneklerine yoğunlaşmış durumda.
Batarya sektörü
Bugün akıllı telefonlardan dijital saatlere, kulaklıklardan tabletlere ve klavye, mouse gibi pek çok cihaza kadar neredeyse her şeyde batarya bulunuyor. Ayrıca, otomotiv sektörünün yükselen hibrit ve elektrikli araç trendi, batarya üretiminin ve teknolojilerinin önemini giderek artırıyor. Bu alanda Çin ve ABD arasında kıyasıya bir rekabet yaşanırken, Türkiye de TOGG ile önemli bir adım atıyor. Çinli enerji devi Farasis Energy ile ortaklaşa kurulan Siro batarya şirketi, araç bataryalarından akıllı cihazlara kadar geniş bir yelpazede üretim yapmayı hedefliyor.
65 yıllık tekstil devi Emek Kumaş iflas etti
Almanya'da şirket iflaslarına 'faiz' darbesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.