Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gıdada Tesco, hazırgiyimde C&A’den sonra kozmetikte de dev bir marka Türkiye’den ayrılıyor. Ülkedeki ilk mağazasını 2006’da açan Avrupa’nın pazar lideri Alman Douglas, Türkiye’deki payını artıramadığı için çıkış kararı aldı.
Habertürk gazetesinden Menekşe Ataselim’in haberine göre Türkiye’den ayrılan yabancı markalar kervanına Alman kozmetik zinciri Douglas da katıldı. 2.6 milyar Euro’luk cirosuyla Avrupa’nın pazar lideri olan dev marka, ilk mağazasını Mayıs 2006’da açtığı Türkiye’de pazar payını artıramayınca çıkış kararı aldı.
19 Avrupa ülkesinde bin 700 mağazası olan ve tüm pazarlarda zirveye oynayan Douglas, Türkiye’de pazar lideri Tekin Acar’ı satın alarak büyümek istemişti. Bu görüşmelerin olumsuz sonuçlanması, artan rekabet, perakende sektöründe yükselen maliyetler ve son dönemde yaşanan terör olayları ile darbe girişimi sonucu tüketimin zayıflaması markanın kararında etkili oldu.
‘HIZLI DEĞİŞİM BEKLEMİYORUZ’
Habertürk’e bilgi veren Douglas Hollanda, Litvanya, Latvia, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’den Sorumlu Bölge Müdürü Willem Duthler da şu açıklamayı yaptı: “Douglas’ın stratejik vizyonu parfümeri ve güzellik pazarında Avrupa’nın lider çok kanallı perakende zinciri olmak. Mevcut olduğumuz tüm pazarlarda, pazarın 1 veya 2 numarası iken, Türkiye’de çok küçük bir pazar payına sahibiz. Değerlendirmeler sonucunda, çok daha büyük bir yatırım yapmadan Türkiye’de hızlı bir değişim beklemiyoruz. Bu sebeple Türkiye pazarından çıkma kararı aldık ve farklı çıkış planlarını değerlendiriyoruz.”
8 kentte 11 mağazası ve 79 çalışanı olan marka yıl sonuna kadar tüm operasyonunu sonlandırmış olacak. 1821’de parfüm ve sabun üreticisi olarak sektöre giren Douglas, 1910’da mağazacılığa başlamış ve markayı Kreke Ailesi almıştı. Aile hisselerinin bir kısmını yatırım fonu Advent’e satmış, Advent ise payını 2015’te CVC Capital Partners’a devretmişti.
DEVLER PAZARDAN ÇIKIYOR
Türkiye’de son dönemde yaşanan sosyal ve ekonomik değişiklikler ile yerli markaların pazardaki gücü, perakende sektöründe yabancı markaları zorlayabiliyor. Son dönemde Tesco ve C&A gibi iki devin daha veda ettiği Türkiye pazarında tutunamayan bazı küresel oyuncular şöyle sıralanıyor:
* Best Buy
* Virgin
* Megastore
* Printemps
* River Island
* Motivi
* Promod
* Uterque
* Kenneth Cole
* Habitat
* La Senza
* Tesco
* C&A
* Industrie Denim
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.