Alkol yasağı süreyle sınırlı değil
Hong Kong'daki fuarda konuşan Suvla Şarapları'nın sahibi Selim Ellialtı, "Yasayla her türlü tanıtım yasaklandı. Logolu kartvizit bile yasak" dedi
Alkol sınırlamasının sadece satış saati ve okullara 100 metreyle sınırlı olmadığını belirten Suvla Şarapları’nın sahibi Selim Ellialtı, “Yasayla her türlü tanıtım yasaklandı. Üzerinde logo bulunan kartvizit bile yasak” dedi.
Alkol yasaklarını getiren yasayla her türlü tanıtımın yasaklandığını belirten Suvla Şarapları’nın sahibi Selim Ellialtı, “Yasaklar satış saati, okul ve ibadethanelere mesafeyle sınırlı değil. Üzerinde logo bulunan kartvizit bile yasak” dedi.
Yasanın çok detaylı olduğunu kaydeden Ellialtı, Hong Kong Şarap ve Alkollü İçecek Fuarı’nda şöyle konuştu:
“Sadece saat ve mesafe tartışılıyor. Saat yasağının önemi yok. Kimse, ‘Gece onda şarap alayım’ demez. Yasa hemen her şeyi yasaklıyor. Şirket ünvanı değişince, bütün ruhsatlar geçersiz oluyor. Biz anonim şirket olmak istiyoruz, bu nedenle olamıyoruz. İnternet siteleri kapatıldı, broşür yasak, kartvizit bile yasak. Birbuçuk yıldır piyasadayız 27 şarabımız var, 54 tane madalya kazandık ama tattırmak yasak. Suçların cezaları net değil, isterse 10 bin, isterse 500 bin lira yazabilir. Bu yasa Anayasa’ya aykırı.”
Dünya Sağlık Örgütü engelledi
Türkiye’de kişi başına şarap tüketiminin ortalama 0.2 litre olduğunu kaydeden Ellialtı, şunları söyledi:
“Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle yasak yok. Tanıtım yasağı Dubai’de bile yok. Şarabı, uyuşturucu ile terör ile aynı kefeye koyuyorlar. Şişelerin üstüne, ‘Alkol öldürür’ yazmak istediler ama Dünya Sağlık Örgütü karşı çıktı, ‘Şarap sağlığa zararlı değil, böyle yazamazsınız’ diye uyardı. Ondan sonra ‘İçki dostunuz değildir’ diye slogan buldular. Alkol, Osmanlı’da bile daha serbestmiş. Tramvaylara bile ilan veriliyormuş.”
‘Yatırımcı bağcılıktan vazgeçti’
Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Ali Başman, alkol yasasının şarap sektörüne girmek isteyenleri ürküttüğünü, birçok yatırımcının bağ dikimini yarıda bıraktığını açıkladı. Başman, şöyle konuştu:
“Şarabı tanıtmak zorundayız. Yoksa tüketici bizim ürünümüzü nasıl isteyecek? Yasada neyin reklam olup olmadığı belli değil. Diyelim Time dergisine reklam verdim, ne olacak? Bunu birisi yorumlayarak ceza yazacak. Ben kendi yaptığım işten bahsedemeyecek miyim? Diyelim suç oldu, cezası farklı uygulanıyor. Devlet normal yoldan vergi alamadığı için benzinden, otomobilden, alkolden vergi alıyor. Vergi verenler ne olacak, vergi veren hem normal, hem dolaylı vergi ödüyor, çift vergiye giriyorlar.”
'Vergi sofra şarapçılığını öldürüyor'
Sevilen Şarapları Genel Müdürü Coşkun Güner, “Şarabın litresinde 3 bin 400 lira maktu vergi var. 6 liralık şaraba da, 200 liralık şaraba da aynı vergi ödeniyor. Sofra şarabında vergi oranı yüzde 50-60 oldu. 20 liraya kadar olan şarapların yüzde 50’si vergiye gidiyor. Zaten tüketilen şarabın yüzde 90’ı da sofra şarabı. Bizim çıkar yolumuz ihracat ama iç piyasaya vergi vermekten yurtdışına açılamıyoruz. Sofra şarapçılığı ölüyor” dedi.
Urla Şarapçılık’ın sahibi Can Ortabaş, “İnternet sayfası bile kapatılıyor, kabul edilecek şey değil. Dünyada kimsenin sitesi kapatılmıyor. Akdeniz’in en iyi şarabı ödülünü aldık. Bunu anlatamayacak mıyız? Tesisimiz en iyi mimari ödülünü aldı, 20 bin kişi gezdi, turizme katkı veriyoruz. ‘Bu işi yapmayın’ desinler biz de yapmayız” diye konuştu.
Doluca Şarapçılık Satış Müdürü Murat Belgil, “İthalattan alınan vergi kaldırıldığı için Hong Kong şarap ihracatı için çok önemli bir liman haline geldi” dedi.
Türk Şarabı Uzakdoğu'ya açıldı
İhracatçı Birlikleri çatısı altında kurulan “Wines of Turkey” (Türkiye Şarapları) grubu, Hong Kong’da 6. kez düzenlenen “Hong Kong Uluslararası Şarap ve Alkollü İçecekler Fuarı”na katıldı. Fuara Sevilen, Suvla, Vinkara, Kocabağ, Yazgan, Kavaklıdere, Kayra, Urla, Doluca ve La firmaları katıldı. (Fehim Genç - Milliyet)