Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, politika faizini artırmayarak yüzde 10.25’te sabit tutma kararını değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin, son günlerde “Faiz 200 baz puan artırıldı da ne oldu, döviz yine yükseldi" diyenlerin sayısının arttığına dikkat çekerek, bu görüştekilerin Merkez Bankasına, "Sana olan güvenimizi yerle bir etme" mesajı verdiğini belirtti. Prof. Dr. Alkin, “Merkez Bankası'nın bu sözleri dikkate aldığı anlaşılıyor.” ifadesini kullandı.
Alkin, “Ne yapılırsa yapılsın, beklentim faizlerin yeni yılda yüzde 15-20 seviyesini göreceğiydi. Buraya doğru gidiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
“Faiz, hastalığın çaresi değil"
“Faiz her kötülüğün anası olmadığı gibi her hastalığın da çaresi değil” diyen Emre Alkin şunları söyledi: “300-350 baz puan isteyenlere de bir cevabım var: Kurların yükselişini durdurmak ve TL'nin istikrarını sağlamak, siyasi ve diplomatik istikrara, Merkez Bankası'nın rezervlerinin gücüne, yatırım ortamının iyileşmesine, daha yüksek katma değerli ihracata, döviz kazandırıcı faaliyetlerin cesaretlendirilmesine bağlı. Elbette pandemiden kaynaklanan olumsuz etkilerin azalması da gerekiyor. Özetle, bazı işleri bizim yapmamız, bazı işlerin de kendiliğinden düzelmesi gerekiyor. Bunu anladığımız zaman meseleye daha rasyonel bakmayı öğreneceğiz. Hem faizi, hem dövizi, hem de kambiyo rejimini kontrol etmeye çalışmanın vahim bir hata olduğunu hâlâ anlamadığımızı görüyorum.”
“En önemli hedef, piyasa kurallarına uymak"
“Kurdaki yükselişi durdurmak için yüksek faiz lazım" diyenlerin, reçetenin sadece bir kaleminden bahsettiğini vurgulayan Alkin, “Oysa faiz artırımının amacı, kurdaki yükselişi durdurmak olmamalı. Piyasa kurallarına uymak en önemli hedefimiz olmalı. Dövizin faizlerle değil, yatırımcıların ve tasarruf sahiplerinin güven duymasıyla düşeceği de bilinmeli.” diye konuştu.
Yüksek Faiz isteyenlerin içi boş yorumlarına karşı bir kesimin de yine boş değerlendirmelerle "Faiz böyle kalsın" dediğini belirten Alkin, şöyle devam etti: “Bir ülkede faiz geliri, herhangi bir yatırımın kârından daha fazlaysa bunu düzeltmenin yolu kamu zoruyla faizi düşürmek değil, ülkede yatırım ortamını iyileştirecek altyapı yatırımları yapmak, bu yolla mal ve hizmet üretenlerin maliyetini düşürmektir.”
TCMB brüt döviz rezervleri 1.7 milyar dolar arttı
Yabancılar net 45 milyon dolarlık menkul kıymet sattı
Kamu bankalarının döviz açığı 5,17 milyar dolar oldu
Merkez bankası başkanı koltuğunu korumak zorunda. Ne yapsın o da emir kulu. Faiz artırsın da kovulsun mu? Reco nüsaade etmedi demek ki. O da arka kapı yolunu seçti. Ney o? Geç likidite penceresi faizini 14.75'e çıkardı. Yazık bu millet böyle kötü bir yönetimi hak etmiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.