Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rekabet Kurumu’nda verdiği “Global teknoloji içinde Türkiye’nin yeri” konulu konferans veren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Koç, dünyanın hızla teknoloji yatırımlarına yöneldiğini söyledi.
Ali Koç, yenilikçilik (inovasyon) ve Ar-Ge’nin dünyada rekabeti bambaşka noktalara çektiğini, şirketlerin artık yarın ne tür bir rakiple karşılaşacağını bilemez hale geldiğini bildirdi.
BU DURUM TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK
Nokia’nın dünya cep telefonu pazarına hakim olduğu dönemde hiç ortada görünmeyen Apple’ın yeni geliştirdiği iPhone telefonuyla bir anda rekabeti alt üst ettiğini anlatan Koç, otel yerine insanların kullanmadıkları evlerini kiraya verdiği, taksi yerine en yakındaki müşteriye kendi arabasıyla ulaşan sistemlerin kurulduğunu vurguladı. Fabrikalarda hızla robotların kullanıldığı bir döneme girildiğini de belirten Koç, bu gelişmelerin Türkiye’yi de etkileyeceğine dikkat çekip şöyle konuştu:
RAKİP HIZLI, BİZ GERİLİYORUZ
“Türkiye inovasyon kapasitesinde 83’üncü sırada. Oysa 5 yıl önce 55’teydik. Geriye gittik. Ar-Ge harcamalarında 5 yıl önce ilk 62 arasındaydık, şimdi 79’a geriledik. Mevcut eğitim sistemiyle çağa ayak uyduramayacağımız görünüyor. 5 yıl önce eğitimde ilk 79’daydık, geçen sene 89’a şimdi 92’ye geriledik. Matematik ve fen eğitiminde 102’nci sıradayız. Oysa 5 yıl önce 74’üncüydük. Bugün ülkemizde tartışılan konulara bakarsak son derece tehlikeli bir durum olduğu açıktır. Ar-Ge harcamalarında ilk defa milli gelirin yüzde 1.01’ine geldik. Ama AB yüzde 2, OECD ülkeleri yüzde 2.4 harcıyor. Biz ilerliyoruz ama rakipler bizden daha hızlı ilerliyorsa geriliyoruz demektir. Veriler de onu gösteriyor. Ülkemizde büyük bir genç nüfus var. Bunun iyi kullanılması hatta tehlikeye dönüşmemesi için istihdam yaratmalıyız.”
DENETİMLERE LİMONLU ELEŞTİRİ
Ali Koç, Rekabet Kurumu’nun başta Koç Holding olmak üzere şirketlere yazdığı cezalarla ilgili üstü örtülü eleştirilerde bulundu. Yatırımların ve yenilikçi buluşların ancak şeffaf, adil, öngörülebilir, bağımsız ve tutarlı bir rekabet ortamıyla mümkün olduğuna işaret eden Koç, hukuk metinlerini yaratmak kadar onları uygulamanın da çok önemli olduğunu söyledi. Koç, rekabet uzmanlarının şirketlerde yaptığı incelemeleri ise limon örneğiyle verirken, “Madalyonun iki yüzü var. Şirketlerimizdeki denetçiler de fabrikayı denetlerken üretim bandının başındaki kişi, ‘limon satmamışsın beni eleştiriyorsun’ diyor. Bu denetimlerde çok şey öğreniyor denetici arkadaşlarımız” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.