Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ali Boratav’ın 20 yıllık deniz gezileri ve geçtiğimiz yıllardaki yoğun araştırmalarıyla hazırladığı Mavi Yolculuk Rehberi’nin 4’üncü özel baskısı yayımlandı. Boratav, denizde ve yolculuklarda rahat kullanılabilmesi için kitabınbir kutu içinde 4 cilde bölünmüş olarak yayımlandığını; maliyet baskısı nedeniyle bu kullanıcı dostu formata uluslararası kılavuz kitaplar arasında bile rastlanmadığını söyledi.
Mavi Yolculuk Rehberi’nin Ege Yayınları (www.zerokitap.com) tarafından yapılan güncellenmiş 4’üncü baskısı “Deniz Kitabı”nın bölümlemesi şöyle yapıldı: 1’inci cilt Giriş ve Gökova Körfezi (152 sayfa), 2’inci cilt Hisarönü ve Marmaris Körfezleri (208 sayfa), 3’üncü cilt Fethiye-Göcek Körfezleri ve Kalkan-Kekova kıyıları (152 sayfa) ve 4’üncü cilt 12 Adalar bölgesi (152 sayfa).
Kitabın 2019 yılındaki ilk baskısında 528 olan sayfa sayısı, 2021 ve 2022’de yapılan 2. ve 3’üncü baskılarında 608 sayfaya çıkmış ve koy ve mola noktalarının sayısı da 450’den 540’a yükselmişti. 2025 baskısında ise koy ve mola noktaları sayısında bir değişiklik yapılmadı. Ama eklenen yeni bilgi notlarıyla toplam sayfa sayısı 664’e çıktı.
Mavi Yolculuk Rehberi’nin 4’üncü baskısında kapsam alanı ve konu sistematiği açısından bir değişiklik bulunmuyor. Ancak kıyılarımızdaki ve tesislerdeki gelişmelere paralel güncellemeler yapıldı. Bu çerçevede kitapta 120 yeni fotoğraf ve 186 bilgi-veri güncellemesi yer aldı. Boratav, bu güncellemelerin pek çoğunun yeni bir telefon numarası ya da bir ifade değişikliğinden ibaret olduğunu; ama yeni bir tesisin açılışı ya da bir koyun denizcilere kapanması gibi bazı önemli farklılıklar da bulunduğunu belirtti.
MAVİ YOLCULUĞUN SABİTLERİ-DEĞİŞENLERİ…
Ali Boratav Mavi Yolculuk Rehberi’nin yayınlandığı günden bu yana, yani 5 yıl içinde değişenleri ve bu gelişmelerin geleceğe yansımaları hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“2010’lu yılların sonlarında Mavi yolculuk Rehberi’ni kurgularken “Gökova’dan Kekova’ya” dedim. Bu bölge, bir tür mavi çekirdektir. Önümüzdeki yıllarda bu “mavi çekirdek”in sınırlarının biraz genişleyeceğini düşünüyorum. Hem Göcek, Hisarönü gibi sevilen körfezlerde büyük bir yoğunluk var. Hem de adeta denizde yaşamaya başlayan yüksek gelir grupları nedeniyle bu bölgenin kültürel yapısı biraz değişti. Yunanistan 12 Adalar bölgesi için de bunlar geçerlidir. Bu gelişmelerin, mavi yolculuğun sınırlarını Ege’de kuzeye ve batıya, Akdeniz’de doğuya doğru esneteceğini düşünüyorum. Örneğin… Saros Körfezi, Bozcaada, Ayvalık-Cunda, Dikili, Foça, Urla, Karaburun, Çeşme… Koskoca bu sahil şeridi yerel tekneler dışında neredeyse hiç kullanılmıyor. Sanırım önümüzdeki yıllarda deniz üstünde sükûnet, tevazu arayanların hedef bölgesi bu kıyılar olacak.”
TEOMAN ARSAY’IN SÜRPRİZİ…
Mavi Yolculuk Rehberi’nin “Deniz Kitabı” ismini taşıyan 4 ciltlik bu özel baskısının öyküsünü Boratav şöyle aktardı:
“100’e yakın mavi gezi ve 3-4 yıllık hayli yoğun bir masa başı çalışmasının ardından Mavi Yolculuk Rehberi’ni ilk kez 2019 yılında yayımladığımızda Amatör Denizcilik Federasyonu’nun kurucu başkanı Teoman Arsay ağabeyimizden bir telefon aldım. Teoman ağabey çok titiz ve dikkatlidir, muazzam bir bilgi birikimine sahiptir. ‘Eyvah kitapta bir hata mı yakaladı acaba’ diye korkuyla telefonu açtığımda ‘İlk fırsatta bana bir uğra, sana bir sürprizim var’ gibi esrarengiz bir şeyler söyledi ve telefonu kapatıverdi. En kısa sürede Teoman ağabeyin neredeyse yılın 365 günü içinde yaşadığı teknesi MAT’ın yolunu tuttum. İçeri adımımı attığım gibi elime bir kutu tutuşturdu. Meğer… Mavi Yolculuk Rehberi’nden 3-5 tane aldırmış, becerikli bir mücellite tarif etmiş, ciltleri parçalamışlar yeni kapaklar yapmışlar, bir kutu içinde 7 ciltlik bir Mavi Yolculuk Rehberi üretmişler. Dedi ki, ‘Bak senin kitap harika olmuş. Ama izin veriyorsan ben bir değişiklik yapıyorum… Çünkü dalgaların arasında seyreden bir teknede bu ağırlıkta, büyüklükte bir kitap kolay kullanılamaz. Bunu her körfez bir fasikül olarak yaparsan denizciler daha kolay kullanabilirler.’ Teoman ağabey doğru bildiği konusunda inançlı ve inatçıdır. Kitabın 2’inci ve 3’üncü baskılarında da bu tarzını sürdürdü. Her baskıda 7 fasiküllü kutu içinde bir Mavi yolculuk Rehberi yaptırdı ve bazı arkadaşlarına da kendi versiyonunu hediye etti, bu arada 1 kopya da bana verip konuyu hatırlatmayı da ihmal etmedi. Denizcilik camiasında laf değil, çözüm üretmesiyle tanınan Teoman ağabeyimizin dünya yayıncılarının bile akıl (ve belki maliyetler nedeniyle cesaret de) edemedikleri bu formülünü hayata geçirmek biraz ek uğraş ve maliyet gerektirdi. Ama denizcilerin beğeneceğini umduğum bir sonuç elde ettik diye düşünüyorum.”
KİTAP HAKKINDA
Mavi Yolculuk Rehberi Bodrum’dan Demre’ye kadar uzanan mavi yolculuk kıyılarındaki 7 körfez ve Kalkan-Kekova kıyıları ile Yunanistan sınırlarındaki 12 Adalar bölgelerine ilişkin bir deniz ve deniz kültürü kılavuzu. Koyları, lezzet durakları, yaşam kültürü, efsaneleri, doğasına dair bilgilerle sadece denizcilere değil, tüm gezginlere sesleniyor.
Gökova’dan Kekova’ya Türkiye mavi yolculuk kıyıları ve Yunanistan’ın 12 Adalar bölgesinde 540 koy ve mola noktası hakkında ayrıntılı bilgi sunulan kitapta, denizcilerin bu koylara kolayca ulaşabilmelerine destek sunan toplam 320 adet harita bulunuyor. 540 koy ve mola noktasının tümünün konumları büyük boy bölge haritalarında noktasal olarak gösteriliyor. 1600 fotoğraf ile mavi kıyılarımızdaki koylar ve çevreleri zengin bir görsellikle okura sunuluyor.
· Mavi Yolculuk Rehberi 4’üncü güncellenmiş baskı, Kasım 2024. Ege Yayınları. Büyük boy 4 cilt, toplam 664 sayfa, suya dayanıklı ve çizilmez selofan kaplı fleksi kapak ve sert kutu.
· Yazar: Ali Boratav. Editör: Sezar Atmaca. Görsel Tasarım: Aydın Tibet.
· Yapım: Zero Kitap, Yayınevi: Ege Yayınları
· 1600 fotoğraf - 310 harita ile Gökova, Hisarönü, Yeşilova, Marmaris Göcek-Fethiye Körfezleri; Fethiye’den Kekova’ya Türkiye mavi kıyıları ve Yunanistan sularında 12 Adalar’ın gezi rotaları.
· Bu denizlerde 540 koy ve mola noktası; denizin söyledikleri ve sürprizleri, doğal, tarihi ve kültürel miras; yöre insanları; efsaneler, lezzet durakları…
MAVİ YOLCULUK REHBERİ
Gökova’dan Kekova’ya Türkiye kıyıları ve 12 Adalar
4’üncü Baskı: 4 CİLT DENİZ KİTABI (Toplam 664 sayfa)
CİLT 1 (152 sayfa)
Gökova Körfezi: Halikarnas Balıkçısı’yla mavi yolculuğun başladığı cennette 108 eşsiz mavi durak. Türkiye mavi yolculuk kıyılarının tartışmasız en sakin bölgesi. Ormanların kıyısında, bük bük içinde dantel gibi bir kıyı şeridi. Doğa ile baş başa kalmak ve huzuru yakalamak için ideal adres.
CİLT 2 (208 sayfa)
Hisarönü - Yeşilova Körfezleri: Son yılların en moda rotası. Yaz aylarında herkesin toplandığı 115 küçük koy ve gizli mola noktaları.
Marmaris Körfezi: Karia ve Lykia’nın buluştuğu eşsiz bir coğrafya. Körfezdeki 58 küçük koyun en güzelleri Bozukkale’ye uzanan batı kıyılarda toplanmış.
CİLT 3 (152 sayfa)
Göcek-Fethiye-Belceğiz Körfezleri: Yeşil yamaçlar ile lacivert denizlerin buluştuğu baştan çıkarıcı bir deniz. 81 küçük koy arasında unutulmaz bir mavi safari.
Kalkan-Kekova Kıyıları: Doğa, tarih ve tertemiz denizlerle kaplı bir mavi gezi. Keşfedilecek 39 durak ve bölgenin yıldızı Kekova’nın büyülü adresleri.
CİLT 4 (152 sayfa)
12 Adalar: İnanılmaz temiz denizleri, sempatik ve lezzetli tavernaları, suyun iki yakasını da seven insanlarıyla gerçek bir huzur bölgesi. Türk denizcilerinin olağan rotalarından biri haline gelen 12 Adalar bölgesinde demir atılabilecek 139 küçük koy ve mola noktası var.
Ayrıntılı bilgi için: www.maviyolculukrehberi.net
ALİ BORATAV
Ankara Üniversitesi SBF Ekonomi Bölümü’nden 1982 yılında mezun oldu. Nokta ve Aktüel dergilerinde muhabirlik-editörlük ile basına adım attı. Milliyet gazetesinde haber editörlüğü yaptı. ATV, Star TV haber merkezlerinde editör ve koordinatör, NTV’de program danışmanı olarak çalıştı. 2002’de basın sektörü hayatını noktaladı. 2003-2015 yılları arasında Tribeca İletişim Şirketi’nde kurumsal iletişim danışmanı olarak çalıştı. 2008-2012 yıllarında Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.
Bu sırada yazı hayatına geri döndü. 2007 yılından itibaren Yacht Türkiye dergisinde, 2021 yılından bu yana Oksijen gazetesinde denizcilik ve mavi yolculuk deneyimlerini; ve Tempo Travel dergisinde 2009’dan bu yana dünya gezilerinden izlenimlerini yazıyor.
Yaşamının ilk yıllarında başlayan deniz sevdası da hiç bitmeden sürüyor. Ege ve Akdeniz’de kısa mesafeli keşiflere 1988’de küçük bir şişme botla başladı. 1994’te yelken sporuyla tanıştı. 2001’de amatör denizcilik belgesini aldı, o gün bu gündür denizleri arşınlıyor.
'Kıyıların fatihi' Boratav’dan cesur itiraflar: Her ay bir ‘kredi kartı’ yiyoruz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.