<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAli Babacan ne yapacak?----

Ali Babacan ne yapacak?

Ali Babacan ne yapacak?
16 Eylül 2015 - 08:25 www.finansingundemi.com

1 Kasım’dan sonra Ali Babacan ve Mehmet Şimşek ekolü Türkiye ekonomisini yönetmeyi sürdürecek mi sürdürmeyecek mi?

Derecelendirme kuruluşları, Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini yaparken hep aynı soruyu soruyor: “1 Kasım’dan sonra Türkiye ekonomisinin dümeninde kim olacak?”

Bu sorunun yanıtını vermek zor. Sadece bizim açımızdan değil, Başbakan Ahmet Davutoğlu açısından da zor.

Hürriyet'in haberine göre, zorluğun kaynağı, sorunun aslında başka bir tercümesi olması.. O da şu: “1 Kasım’dan sonra Ali Babacan ve Mehmet Şimşek ekolü Türkiye ekonomisini yönetmeyi sürdürecek mi sürdürmeyecek mi?”

Bu sorunun yanıtını isimler üzerinden yanıtlamak gerek:

- Başbakan Ahmet Davutoğlu açısından: Daha önce, faiz-enflasyon ilişkisiyle ilgili tartışma zirvedeyken, kritik karar aşamasında tercihini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın değil, Babacan ve ekibinin görüşlerinden yana kullanmıştı. Bu nedenle Babacan ile devam etmekten yana. AK Parti kulislerinde Babacan’a ‘Adaylık için başvuru yapın’ mesajı verdiği konuşuluyor.

- Ali Babacan: Siyasette devam etme konusunda isteksiz. Babacan Tekstil’in başına geçip, büyütmeyi planlıyor. Bu nedenle Başbakan Davutoğlu’nun aday olma konusundaki çağrısını karşılıksız bıraktığı konuşuluyor. Yakın çevresine “adaylık başvurusu olmadan da aday gösterebilirler” dediği de iddialar arasında. “Tek çıpa mali disiplin” yaklaşımıyla, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan gelen farklı ekonomik yaklaşımlar karşısında ekonominin dümeninde daha fazla kalamayacağı endişesi de var. Ayrıca, aday olsa, AK Parti tek başına iktidara gelse bile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kendisine o kritik görevi vermeyebileceği de Ankara kulislerinde konuşulanlar arasında.  Bütün bunları hesaba katan Babacan’ın aday olması, ekonominin başında kalması düşük bir ihtimal gibi görünüyor.

- Mehmet Şimşek: Adaylık başvurusu yaptı. Görev verilirse kabul etmeyi planlıyor. Ancak görev alırsa ekonomi yönetimi konusundaki mevcut duruşunu değiştirmeyi düşünmüyor. Yakınlarına ‘Ben doğru olanı yaparım, yapmamı istemezlerse ben giderim’ dediği konuşuluyor. Diğer taraftan, ekonomi yönetiminin ekip işi olduğuna ve Babacan ya da onun gibi kararlı bir isim olmadan yürümeyeceğine inanıyor. Geçici hükümette Babacan’ın koltuğuna oturan Cevdet Yılmaz’ın konumunu koruması halinde birlikte çalışma önerisini reddetmeyecek.

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Babacan, Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile görüşlerinin örtüşmediği artık aşikar. Son zamanlarda ekonomi ile ilgili kararlarını Nihat Zeybekçi, Nurettin Canikli, Berat Albayrak ve Yiğit Bulut gibi isimlere danışarak aldığı biliniyor. Erdoğan açısından Babacan ve Şimşek gibi isimler artık ‘olmazsa olmaz’ görünmüyor.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tolga16 Eylül 2015 23:55

    sıcak paraya dayalı bır sıstem benımeyen babacan bu ulke için tekrar gelmesı buyuk hata olur.dolar ucuz ıken yapmamız gerekenlerın hıçbırını yapamadık şimdi ise kıvranıyoruz.fed dunyadakı doları çağırırsa işler çok kötu

  • vatandaş16 Eylül 2015 12:02

    kemal dervişin imf sıkı para politikası olan halkı ezen köle eden acımasız proğramını tavizsiz sadıkane uyguluyan bu yolda derviştende çok taktirler alan akp ve ekonomi kurmayları olarak ali babacan şimşek gibiler sadık imf görevlileridir ne demişti imf tansu çillere ''kalkınmak istiyorsanız halkı unutun '' vesselam

  • Yakup 16 Eylül 2015 10:47

    Ali Babacan, Mehmet Şimşek ekolü ne yazık ki ekonomiyi 7 yıldır yerinde saydırdı, bence de bir değişiklik şart, mali disiplin, sıkı politika tamam da, zaten israf ve gereksiz harcamalar yapılmazsa mali disiplin zarar görmez, faizleri düşürünce cari açık artar diye korkuluyor ama madem faizler düşünce döviz yükseliyor o zaman yurtdışı ürünler pahalanacağı için yurtdışı alımlar azalacağından cari açık artmaz ama Türkiye'de yatırımlar artınca yurtiçi üretim artar böylelikle cari açık azalır bilakis...