<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlbayrak: Ekim dönemine hazırlanıyoruz----

Albayrak: Ekim dönemine hazırlanıyoruz

Albayrak: Ekim dönemine hazırlanıyoruz
29 Nisan 2020 - 12:38 www.finansingundemi.com

Gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) uygulamaya konuldu. Bakan Albayrak, internetten gerçekleşen toplantıda "Ekim dönemini kaçırmamak için tüm tedbirlerimizi aldık" açıklamasında bulundu.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada üretimden tüketime tüm zinciri dijital ortama taşıyacak Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) devreye soktu. DİTAP’ın lansmanı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı on-line basın toplantısı ile yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Dijital Tarım Pazarının online tanıtımında fırsatçılara ve stokçulara sert tepki göstererek, milletin sofrasına el uzatılmasına imkan vermeyeceklerini belirtti. Albayrak, “Fırsatçılara söylüyorum, normalleşme sürecinin başlamasıyla bakanlığım adına çok daha sert ve net tedbirler alacağız” dedi.

İVME KAZANDIRACAK

Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan, “Dijital Tarım Pazarı, alıcı ve satıcıyı online bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir ivme kazandıracaktır” dedi. Korona virüs salgını nedeniyle sağlıklı ve güvenilir tarım ürünlerine ulaşımın ve tarımda kendi kendine yeter bir ülke olmanın öneminin ortaya çıktığına dikkati çeken Pekcan, Bakanlık olarak e-ticaret ve dijitalleşmeye verdikleri öneme değinerek, şöyle konuştu:

“Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. e-Ticaret alanında KOBİ’leri ve girişimcileri bilinçlendiren projeler uygulamaktayız. KOBİ’lerimizin e-ticaretten daha fazla faydalanmasına yönelik ‘e-Ticaret Olarak KOBİ’lerin Yanındayız’ kampanyasını başlattık. Kampanya çerçevesinde belli platformlar KOBİ'lere vadelerinde ve komisyonlarında indirim sağlayacaklar. e-Ticarette güven damgası gibi mekanizmalarla bu uygulamaların güvenilir bir biçimde gelişmesine yönelik altyapı faaliyetlerini yürütmekteyiz.”

ÜRÜN ZAİYATI ORTADAN KALKACAK

DİTAP’ın tanıtımına yapan Pakdemirli, ilk etapta Türkiye’nin sebze-meyve üretiminin yüzde 10’luk kısmının DİTAP üzerinden geçmesinin hedeflendiğini söyledi. Pakdemirli şöyle konuştu:
“DİTAP ile tarımsal üretimde arz ve talebi buluştururken, tarımsal üretimin de sözleşmeli tarım modeli sayesinde daha planlı hale getirilmesi mümkün olacak. Tohumdan, çatala tüm zincirin takip edilebildiği, sürdürülebilir üretimin sağlandığı bu sistem sayesinde küçük çiftçi, büyük çiftçilerimiz ile aynı fiyat ve rekabet koşullarına ulaşacak. Üreticiyi koruyan, tüketiciyi kollayan bu sistem sayesinde tarımsal üretim zincirinde sıfır atık da mümkün hale gelecek. Dünyada üretilen her 3 tarımsal ürünün biri çöpe atılıyor. DİTAP, tarımsal üretim zincirinde etkin planlama sayesinde ürün zaiyatını da ortadan kaldıracak.”

TÜRKİYE TARIMDA KENDİNE YETEN BİR ÜLKE

DİTAP’da ilk fazda sebze, meyve, bakliyat gibi tarımsal ürünlerin işlem göreceğini, projenin ilerleyen fazlarında hayvancılık, gübre, ilaç, tohum gibi tarımsal ara girdilerin de DİTAP kapsamına gireceğini belirten Pakdemirli, “Yaşadığımız korona virüs salgını gıda arz güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Tarımın önemi daha iyi anlaşılmıştır. Türkiye kendi kendine yeten bir ülkedir. Tarımda bulunduğumuz bu iyi konumu geliştirebileceğimiz” dedi.
Geçirdiğimiz bu zor günlere gıda arz güvenliği için tarımsal planlamanın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü kaydeden Pakdemirli, üretici ile tüketici arasında doğru bağın kurulması ile halinde dönem sonunda üretilen ürününün satılması, pazara ulaştırılma noktasında herhangi bir kaygı yaşanmayacağını kaydetti.

PANDEMİ SONRASINA HAZIRLANIYORUZ

Korona virüs salgının dünyada bütün sanayi ve teknoloji sektörünün, ekonomik olarak sıkıntılı bir sürece girmesine yol açtığına dikkat çeken Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Tarımsal üretim savunma sanayinden daha önemlidir. Biz, yaptığımız yatırım ve desteklerle dünyada gıda arz sorunu olan bir ülke değiliz. Diğer ülkelere gördüğümüz market mağazalarındaki manzaraları, bizim ülkemizde görülmemiştir. Pandemi sürecini iyi yöneterek Türk tarımı için de bu dönemde yeni şeyler söyleyerek ve yaparak pandemi sonrasına hazırlanmamız gerekiyor. Çünkü dünya artık farklı bir dünya olacak ve farklı bir yöne doğru ilerleyecektir.”

DİTAP’ın Türkiye’ye sağlayacağı katkıları da anlatan Bakan Pakdemirli, DİTAP’ın tarım sektörünün tamamını kapsadığını belirtti.

DİTAP’A GELENE FİNANSMAN DESTEĞİ

DİTAP’ı kullanan tarım sektörü paydaşlarının bankaların sözleşmeli tarım kapsamında oluşturulan destekleyici kredi paketlerinden de yararlanacaklarını belirten Pakdemirli, “Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişiler 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecekler. Kredi kullanımında İşletme Kredisinde indirim yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, üretimde yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımı için ilave yüzde 20, stratejik bitkisel ürün grubunda üretim yapılacaksa ilave yüzde 10 olmak üzere toplamda yüzde 80’ne varan oranlarda indirimli kredi kullanabileceklerdir” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)