BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAKP başkana özel yasa çıkarıyor----

AKP başkana özel yasa çıkarıyor

AKP başkana özel yasa çıkarıyor
13 Nisan 2012 - 14:18 www.finansgundem.com

Başkan koltuğuna yapıştı... AKP başkana özel yasa çıkarıyor

Suriye konusunda dünyayı velveleye veren hükümetin yaşanan toz duman arasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül için "kişiye özel yasa" çıkarmaya çalışıyor
Kesintili Eğitim Yasası ile görülmemiş bir dayatmada bulunan, Suriye konusunda dünyayı velveleye veren hükümetin yaşanan toz duman arasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül için "kişiye özel yasa" çıkarmaya çalışıyor. AKP’lilerin Gül için üç ayrı “sipariş yasa teklif” birden verdiği ortaya çıktı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir bürokratın görev süresi dolduğu halde koltuğunu boşaltmadığı ve başında bulunduğu kurumu yönetmeyi sürdürdüğü iddia edildi.
AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in hazırladığı 8 AKP’li, Manisa Milletvekili Uğur Aydemir’in hazırladığı ve 20 AKP’li, Şanıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök’ün hazırladığı 6 AKP’li milletvekilinin imzaladığı yasa teklifleri 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında AKP Grubu’na geldi. Yasa teklifleri aynı Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Meclis Başkanlığı da teklifleri 4-5 Nisan’da jet hızıyla Plan Bütçe Komisyonu’na indirdi.
Plan Bütçe Komisyonu; maddeleri tıpa tıp aynı olan, dolayısıyla tek elden hazırlandığını ve belli bir adresten sipariş verildiğini bağırarak söyleyen, üçünün adı da “Bazı Kanunlar ile Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan teklifleri jet hızıyla gündeme aldı ve görüşmeye başladı. Tekliflerin görüşmeleri bugün muhalefetin itirazları arasında tamamlandı.
Peş peşe sipariş yasa tekliflerinin verilmesi "Şakir Ercan Gül'ün arkasında var? Başbakan mı, yoksa çok bir tarikat mı?" sorusunu gündeme getirirken, teklif, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), TMSF ile Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’nun başkan ve üyeleri sadece bir dönem için seçilebiliyor. Tekliflerse başkan ve üyelerin görev sürelerini 6 yıldan 5 yıla indirirken, yeni seçilmelerine olanak sağlıyor.
BAŞKAN VE ÜYELERE KIYAK
Teklifler görev süresi dolan BDDK ve TMSF başkanlarıyla üyelerine, görevlerinden ayrıldıktan sonra 1 yıl süreyle bankalarda çalışmama yasağını 2 yıla çıkarıyor. Yani başkanlar ve üyeler, TMSF ve BDDK’dan ayrıldıktan sonra 2 yıl süreyle bankalarda görev alamayacaklar.
Bu yasak, sektör denetimi yapan bütün kamu kuruluşlarında da var. Kamu kuruluşlarında çalışanlar, görevlerinden ayrıldıklarında denetledikleri sektörlerde faaliyet gösteren şirketler çalışamıyorlar.
Teklif, BDDK’dan ayrılan başkan ve üyelere söz konusu 2 yıl boyunca bedavadan maaş ödenmesini öngörüyor. Maaş, kurul ve üyeleri ayrıldıktan sonra başka işte çalışmaya başlamazlarsa ödenecek.
Bankalar yeminli murakıpları ve yardımcıları, bankacılık uzmanları ve yardımcıları, hukuk uzman ve yardımcıları ile bilişim uzman ve yardımcılarından oluşan meslek personelinin son 2 yıl içinde fiilen yerinde denetim veya gözetim sürecinde ya da uygulama faaliyetinde bulundukları bir bankada asgari 2 yıl geçmeden görev kabul edemeyecek.
MUHALEFETTEN SERT TEPKİ
Teklifle getirilen düzenlemeler muhalefete sert tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün görev süresinin 28 Şubat’ta dolduğunu söyledi. Gül’ün buna karşın koltuğunu boşaltmadığını ve TMSF’yi yönetmeyi sürdürdüğünü vurgulayan Ayaydın, AKP’lilere şöyle çıkıştı:
“Deyin ki 'Bizim gücümüz TMSF'de görev süresi dolan Şakir Ercan Gül bizden daha güçlüdür.' Onu yeniden atamak için bu değişikliği getiriyorsunuz. Görev süresi dolduğu halde gitmiyor. BDDK Başkanı'nı da buna dahil ediyorsunuz ama yasa BDDK Başkanı için değil, Gül için çıkarılıyor.”
Ayaydın, görevi sona eren TMSF ve BDDK başkan ve üyelerine, başka işte çalışmamaları halinde bugüne kadar 1 yıl ücretlerinin ödendiğini, şimdi bu sürenin yıla çıkarıldığını belirterek, düzenlemeye karşı olduklarını söyledi. Ayaydın, "Bu değişiklikle 1-1.5 yıl önce görevi sona eren Ahmet Ertürk, Çankaya Köşkü'ndeki görevini bırakırsa 2 yıl boyunca bu maaşı alır. 28 Şubat'ta görevi biten kişi hala odasında oturuyor, talimat veriyor. Bir de üstüne 2 yıl boyunca çalışmasa bile maaş verilmesine nasıl yaparsınız? Kimin parasını kime veriyorsunuz?" dedi.
Ayaydın, daha sonra “TMSF ve BDDK başkan ve üyelerine 10 yıl boyunca çalışmadan para almaları” için önerge verdi. AKP’liler ise eleştrileri ve önergeyi hiç üzerlerine almadı ve güldü.
ŞAKİR ERCAN GÜL, GÜNEYSU’LU MU?
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Ercan Gül'ün Başbakan ile yakınlığını açık açık konuşalım. Onun da Rize Güneysu'dan olduğu, ayrıca Başbakan'ın akrabası olduğu söyleniyor, doğru mu?” diye sordu.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da hep kişiye özel düzenleme yapıldığını belirterek, “Bunu etik olarak izah edemezsiniz. Bu kadar maddiyata düşüyorlarsa bu görevleri kabul etmesinler. Üstelik geriye dönük düzenleme yapılıyor. Bu yapılan gerekli değil” diye teklife karşı çıktı.
Günal, Hükümet adına komisyonda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yanında oturan Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'yı işaret ederek, “Sayın Çanakçı'nın suçu ne, ona da verin” diyerek, işten ayrıldığında iki yıl süreyle maaş ödenmesi hakkının Çanakçı’ya da verilmesini istedi.
BAŞBAKAN YARDIMCISININ HABERİ DE YOKMUŞ!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünyada bankacılıkta ciddi değişiklik olduğunu, her ülkenin mevzuatını yeniden gözden geçirdiğini iddia ederek, “Dünya örneklerine baktık. Mevcut üyeleri etkiler, sonrakileri etkiler, fiks bir kişiye özel düzenleme iddialarına katılamıyorum. Burada adı, soyadı yok” diyerek akıl almaz bir savunma getirdi.
Babacan, CHP'li Ayaydın'ın, “Söylediklerinize siz de inanmıyorsunuz, teklif sizden habersiz geldi buraya” demesi üzerine Babacan, “Benden habersiz gelen bu değil, bambaşka bir teklifti. Onu görüşmüyoruz. Bu benim bilgim dahilindedir” iddiasında da bulundu.
gazetecileronline

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mert15 Nisan 2012 01:41

    noldu karaborsacılarmı üzlür,cuntacılarmı,hortumcularmı,....

  • dumadumadum13 Nisan 2012 17:42

    Şakir Ercan 2 sene başkanlık yaptı.Tekrar atanmasını eleştirebilirsiniz, doğru.2 defa başkanlığa atanıp 9 sene bddk başkanlığı yapmış birinin 3. kez atanması için alkış tutanlar nerede peki?