Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından atıldı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende Akkuyu Santralı’nın inşa edileceği Mersin’in Gülnar İlçesi’ne canlı bağlantı yapıldı. Temel atma töreninin Mersin ayağında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Rusya’nın kamu nükleer şirketi Rosatom ve Akkuyu Nükleer AŞ yetkilileri hazır bulundu.
ALBAYRAK: 10 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Berat Albayrak törenin açılış konuşmasını yaptı Bakan Albayrak'ın şunları söyledi:
''Türkiye için tarihi gün... Türkiye'nin 1955'te başlayan nükleer enerji sürecinin ilk santral projesi olan Akkuyu Santralinin bugün temeli atılıyor. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ""Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. 10 bin kişinin istihdam edileceği Akkuyu Nükleer enerji santralinde yabancı ortaklarla gerçekleştirilecek yatırımlar yerli kapasitemizin gelişmesine olanak sağlayacaktıır. Bu güçlü işbirliği ortak bir gelecek için atacağımız adımlara önemli bir referans olacaktır. Emeği geçen tüm eski bakanlarımıza ve 1955'ten bugüne emek vermiş tüm siyasetçi bürokrat ve akademisyenlerimizi saygıyla anıyorum. Hayırlı olsun".
İkinci açılış konuşmasını Albayrak'tan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı
PUTİN: ''TÜRKİYE'NİN NÜKLEER SEKTÖRÜNÜ OLUŞTURUYORUZ''
Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından notlar:
* İnşaata başlamamızla sizleri tebrik etmek istiyorum. Bugün sadece Türkiye’de ilk nükleer santralinin inşaatına başlamıyoruz. Türkiye’nin nükleer sektörünü oluşturuyoruz. Bu tamamen yeni bir dönem. Yeni bir adım. Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde yeni bir basamak. Santral Türk tüketicilerine hem ucuz hem de temiz elektrik sağlayacaktır. Siparişlerin büyük çoğunluğu Türk şirketleri tarafından alınacaktır. 350’yi aşkın Türk şirketi tedarikçi listesine dahil olmak istiyor. Yüksek kalifiye uzmanların yetiştirilmesinde de işbirliği yapmak istiyoruz. Rusya’da nükleer konusunda eğitim gören Türk öğrencilerine Akkuyu için teklifte bulunduk. TBMM milletvekillerine de teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Son derece iddialı bir hedefimiz var. 2023 yılında ilk enerji blokunun devreye girmesini hedefliyoruz.
ERDOĞAN: "2023'TE EN BÜYÜK 10 EKONOMİDEN BİRİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ"
Erdoğan'ın konuşması şu şekilde:
* Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu’nun temelini burada bugün değerli dostum Putin ile birlikte atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Rusya federasyonu ile birlikte birçok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz.Ülkelerimiz Suriye’deki terör tehdidinin bir an önce sona erdirilmesi için de işbirliği içindedir. Ülkemizin güvenli sürdürülebilir enerjiye sahip olması için yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor. Akkuyu’da ilk reaktörün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye’de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dahil olacaktır. Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’nun karşılayacaktır. Şu an yüzlerce gencimiz Rusya’da nükleer enerji konusunda öğrenim görüyor. İnşallah bu gençlerimiz ülkemize dönerek önemli görevler üstlenecektir. Akkuyu projesine karar verdiğimiz andan itibaren Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus makamlarıyla yoğun temaslarımız oldu. Böylesine çetrefilli konuda hızlı mesafe almamızın sebebi iki tarafın işbirliğidir. Gece gündüz demeden bu projeyi hayata geçiren Enerji ve tabii kaynaklar bakanımız ve tüm yetkililerimize de teşekkür ediyorum.
HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA NELER OLMUŞTU?
Santral ile ilgili ilk somut adım 12 Mayıs 2010’da atıldı. Rusya ile “Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralının Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma” imzalanarak, aynı yıl Akkuyu Nükleer AŞ kuruldu.
Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek olup, bin 200 megavatlık ilk ünitenin 2023 yılında işletmeye alınması hedefleniyor.
İlk olarak ise Akkuyu sahası, 1976 yılında lisanslanırken, yer raporu güncellenerek Aralık 2013’te onaylanmıştı. 20 milyar dolara mal olacak santralın maliyetinin tamamı Rusya Federasyonu’na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak.
SANTRALİN ÖZELLİKLERİ
- Türkiye’de kurulacak nükleer santrallar, yaklaşık 70 yıllık süre içinde yaşanan tecrübeler, iyi örnekler ve ilerleyen teknoloji dikkate alınarak geliştirilmiş 3 (+) Nesil en son sistemler olacak.
- 7/24 saat meteorolojik koşullardan etkilenmeden elektrik üretimi gerçekleştirecek.
- İşletme maliyeti diğer santrallara göre düşük. Nükleer yakıtın maliyeti, toplam elektrik üretim maliyeti içinde yüzde 15’lik paya sahip. Yakıt fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalar, elektrik üretim maliyetlerini etkilemeyecek.
- İşletme sırasında sera gazı salımı yapmazlar.
- Dünyada uranyum stokları ve rezerv fazlalığı mevcut. Bu rezervler farklı coğrafyalara yayılmış olduğu için petrol ve doğalgaz gibi bağımlılık riski yaratmıyor.
- Güney Kore, 35 yıl içinde nükleer santralları anahtar teslim yüzde 100 yerli olarak yapmaya başladı. Türkiye’nin de nihai olarak bu noktaya gelmesi hedefleniyor.
- Türk şirketler nükleer projelerde yer alıp tecrübe kazandıktan sonra dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde tedarikçi olabilecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.