<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAkkuyu için Ruslar'dan teklif!----

Akkuyu için Ruslar'dan teklif!

Akkuyu için Ruslar'dan teklif!
11 Mayıs 2016 - 11:19 www.finansingundemi.com

Kulislerde Akkuyu Nükleer Santrali’ne ortak olacağı konuşulan işadamı Mehmet Cengiz, “Teklif onlardan geldi. Kara kaşımıza değil, elektrikteki tecrübemiz olduğu için geliyorlar” dedi

Akkuyu Nükleer Santrali için ortak arayan Rusya'nın, işadamı Mehmet Cengiz'le görüştüğü kulislere yansımıştı. Santralin deniz hidroteknik yapılarını inşa eden Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz konuyla ilgili konuştu. Ortaklık konusunda Rusya'nın herkese teklif götürdüğünü belirten Cengiz, "Bize de getirdiler. Rusların teklifi herkese açık. Biz de alıcı teklif daha sunmadık ama işin içerisindeyiz zaten. Şu anda proje kiminle devam edecek belli değil. Buna karar vermeye çalışıyorlar, yıl sonunda netleşir" dedi.

KARA KAŞIMIZA GELMİYORLAR

Sabah'ın haberine göre, Türkiye'de elektrik üretim ve dağıtımında en büyük yatırımcılardan biri olduklarına dikkat çeken Cengiz, şöyle konuştu: "Onlar da bizi çok sevdikleri veya kara kaşımıza değil, bu işte büyük tecrübemiz olduğu için geliyorlar. Türkiye'nin en büyük HES'ini, ithal kömür santralini yapıyoruz. Doğalgaz işimiz var. Elektrik dağıtımda en büyük ortaklardan bir tanesiyiz. Elektriği hem üretiyoruz, hem de pazarlamasını yapıyoruz. O bakımdan Ruslar bizi bırakır mı? Çünkü bu enerjinin (Akkuyu'da üretilen) bir kısmını devlete veriyorsun, bir kısmını piyasaya satman lazım. Yani Ruslar bizi birkaç nedenden istiyorlar. Santral üretime geçtiği zaman ilk etapta yüzde 30'unu halka satması lazım, yüzde 70'i devlete, ikinci kısmının yüzde 50'sini da satması lazım, 15 yıl sonra ise tamamını piyasaya satacak." Rusların Fransız ve Çinli firmalarla görüştüğünü bildiğini dile getiren Cengiz, kendi planları ile ilgili olarak, "İlgiliyiz ama başka işlerimiz de var. Bizim önceliğimiz yeni havalimanı. Onu bitirmeliyiz" diye konuştu.

PARAYI YAKIP GİTMEZLER

Rusya'nın 800 milyon dolar yatırım yaptığını, 3 milyar dolar da sermaye koyduğunu hatırlatan Cengiz, "Ruslar personel çıkardılar ama biz tam olarak orada işlerimizi durdurmadık. Akkuyu'da bu yatırımın yapılacağını düşünüyorum. Çünkü büyük para harcadılar, bu parayı yakıp çıkmak istemezler" yorumu yaptı.

CERATTEPE'DE YAZILANLARIN HANGİSİ DOĞRUYDU?

İşadamı Mehmet Cengiz, geçtiğimiz aylarda adını sıkça duyduğumuz Artvin Cerattepe'deki bakır madeninin de sahibi. Mahkeme kararı çıkana kadar işleri durdurduklarını belirten Cengiz, "Cerattepe hakkında yazılanların hangisi doğru? Havalimanını da benzer şekilde eleştirdiler. 'Ormanları kestiler' dediler. Şimdi görüyorlar ki kesilmedi. Ülkeye ne kadar katkısı olan bir proje olduğunu gördüler" şeklinde konuştu.

HAVALİMANI EMEKLİLİK PROJEM

Cengiz İnşaat, 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak İstanbul'un yeni havalimanı inşaatını üstlenen konsorsiyumda da başı çeken şirketlerden. Mehmet Cengiz, yeni havalimanı projesinin mesailerinin büyük bölümünü aldığını, çok büyük bir iş olduğunu anlattı. "Havalimanı projesi bitsin emekli olmayı planlıyorum" diyen Cengiz, daha sonra şaka yaptığını söyleyerek, "Şaka yapıyorum, ben çalışmadan yaşayamam. Motive oluyorum çalışarak. Böyle bir çalışma aşkı yok" dedi. İstanbul'un yeni havalimanının bir er meydanı olduğunu belirten Cengiz, "Yeşilköy Havalimanı yapılırken kimse eleştirmedi, Antalya Havalimanı'na kimse birşey demedi. Ama İstanbul eleştiriliyor. Yılda 1 milyar dolar kira ödeyeceğiz" diye konuştu.

ALIM GARANTİSİ CAZİP

Devletin nükleer enerjiye verdiği 12.35 dolar/ sent alım garantisinin yatırımcı açısından cazip olup olmadığına ilişkin sorulara da Cengiz, şu yanıtı verdi: "Üretilen elektriğin belli kısmına 12.35 sent alım garantisi var, belli bir kısmı da piyasaya verilecek. Hepsinin devlet alım garantisi yok. Nükleer çok teknoloji isteyen pahalı bir yatırım ama devletin buna ihtiyacı var. Bizim buraya girişimizdeki en büyük gaye bu teknolojiyi öğrenmek. Örneğin ilk köprüyü Japonlar yaptı ama şimdi Türkler Japonları taşeron olarak çalıştırıyor, öğrendiler. O bakımdan burada yerli firmanın olmasının Türkiye açısından faydası var."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)