Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Akkök Holding’te Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi’nin 47 kat sermaye artırımı, ortanca kardeş Ömer Dinçkök’ün başvurusuyla mahkemeden döndü. Ayrıca 19 yıl hapis istendi, işlem tefecilik sayıldı, 203 milyon TL’ye Hazine el koyabilir.
AİLE İÇİ 70 DAVA
Star'ın haberine göre, Ali Raif ve Nilüfer Dinçkök ile onların çocuklarının yer aldığı yönetim kurulu üyelerinin yaptığı sermaye artırımının, kendisini yönetim kurulundan çıkarmaya yönelik bir girişim olduğunu savunan Ömer Dinçkök mahkemeye başvurdu. Üç kardeş arasında ‘Holdingi büyütmek için yapılan’ sermaye artırımına dair tartışmadaki dava sayısı 70’e ulaşırken, Akkök Holding ilk kez Türkiye’nin 10 büyük holdingi ve FORBES 100 listesine de giremedi. Bünyesinde 17 şirket ve 18 üretim tesisi bulunan Akkök Holding, gayrimenkulde Akmerkez, kimyada Aksa Akrilik, enerjide Akenerji ile Borsa İstanbul’da işlem görüyor.
‘GEREKSİZ ARTIŞA’ İPTAL
Sermayesi 13 milyon TL olan Akkök Holding’te Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi ailelerinin çoğunluk kararıyla, iç ve dış kaynaklarla sermaye önce 47 kat artırılarak 613 milyona, sonra 63 kat artırılarak 875 milyona çıkarıldı. Mahkemeye başvuran Ömer Dinçkök, bu artışın kötü niyetli olduğunu, kendi hisselerinin düşürülmeye çalışıldığını savundu. Ömer Dinçkök’ün başvurusunu haklı bulan İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi, 2014/549 ve 2015/634 sayılı kararlarıyla sermaye artırımlarını iptal etti.
‘GÜVENİ KÖTÜYE KULLANMA’
Ama ‘kardeş kavgası’ yaşanan bütün holdingleri ilgilendiren karar işte tam bu noktadan sonra başladı. İptal edilen bu sermaye artışlarıyla kardeşlerinin holdinglerini zarara uğrattığını savunan Ömer Dinçkök, ünlü avukat Fatoş Kılıç üzerinden iki kardeşi ve yeğenleri hakkında suç duyurusunda bulundu. İstanbul 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi hakkında, ‘hizmet nedeniyle güveni kötüye kullandıkları’ iddiasıyla 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ayrıca, 62. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘ihtiyacı olmadığı halde borçlandırma ve haksız kazanç nedeniyle hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmaktan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
‘TEFECİ’ İŞLEMİ
İstanbul 37. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen bir başka iddianamede ise Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi’nin, kendilerine ait diğer şirketler ARD ve NDÇ üzerinden Akkök Holding’e TL için kredi faizi piyasada fiyatı 11.1 yerine 15.25’ten, dolar içinse 3.75 yerine 5.75’ten borç vererek holdingi zarara uğrattıkları ve kendi şirketlerinden kendi yönetim kurulu üyesi oldukları Akkök Holding’e verdikleri bu yüksek faizli ‘ödünç para’ ile haksız kazanç elde ettikleri iddia edildi.
TOPLAM 19 YIL HAPİS
Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi hakkında, bankacılık veya faktoring lisansı olmadan yapılan bu borç verme işlemine TCK 241. maddeye göre ‘tefecilik’ suçundan 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası istendi. Yasaya göre, 1 yıla kadar hapis cezaları paraya çevrilebiliyor ancak üzeri cezalar da fiili olarak hapis cezası çekiliyor. Böylece, toplanda 19 yıl hapis isteniyor.
HAZİNE EL KOYACAK
Davaya konu iddianamede ayrıca, TCK 242, 60/2 ve 55’inci maddelerine göre, ‘tefecilik faaliyetine söz konusu olan paranın maliye ve hazine tarafından müsadere (Ceza hukukunda, şahsın malına el konulması) edilmesi’ istenmesi de dikkat çekti. Yani Ali Raif Dinçkök ve Nilüfer Dinçkök Çiftçi’nin kendi şirketleri ARD ve NDÇ üzerinden yüksek faizle yönetici oldukları Akkök Holding’e verdikleri ve ‘tefecilik’ sayılan 50 milyon ABD doları ile 50 milyon TL’nin, yasal faizleriyle birlikte 203 milyon TL olarak hazineye aktarılması isteniyor. Bu karara göre, holdinglerin bir banka ya da faktoring lisansı olmayan bir kuruluştan borç alması durumunda borç aldığı kurum kendi şirketi olsa dahi bunu tefecilik sayacak ve tefeciliğe konu para hazineye aktarılacak.
sayın borsagündem kuşların söylediğine göre 4 kağıtçı bir şerkette de kardeşler birbirine girmiş.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.