Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mediterranean (Akdeniz) ve hurricane (tayfun) kelimelerinin birleşiminden türetilen 'Medicane' kelimesiyle tanımlanan, İtalya'nın güneyi merkezli fırtına, özellikle Yunanistan'ın güney kıyılarında ya da açıklarında 100 km/saatin üzerinde rüzgara neden olabilecek. Nadir görülen bu hava olayının, Ege üzerinden hareketle MarmaraBölgesi'ne ulaşırken şiddetini kaybetmesi ve tropikal bir karakterinin olmaması bekleniyor.
'TROPİK FIRTINALARLA BENZER ÖZELLİKTE'
Akdeniz'in geleneksel literatürde tropikal fırtınaların görüldüğü bir alan olmadığına dikkat çeken, 19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden meteoroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kahraman, "Ama özellikle son 15-20 yıldır Akdeniz'de de tropikal benzeri fırtınaların oluştuğuna dair çalışmalar ağırlık kazandı. Bunlara 'Mediterranean' ve 'hurricane' kelimeleri birleştirilerek türetilen 'medicane' deniyor. Oluşumları bildiğimiz tropikal fırtınalardan farklı ama sıcak çekirdek, simetri, aşağı seviyede kuvvetli rüzgar (bazen CAT2'yi buluyor) ve aşırı konvektif yağış gibi özelliklerle onlara benzer karakter gösteriyorlar" diye konuştu.
'NADİR GÖRÜLÜYOR'
'Medicane'in nadir görülen bir hava olayı olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Kahraman, "Her yıl gördüğümüz bir şey değil. Bunlar nadir oluşuyor ve çoğu zaman bir siklon ömrü boyunca sıcak karakterli olarak kalmıyor, dönüşüm süreçleri gösteriyor. Son 30 yılda 29 Akdeniz siklonu yaşamının belli bir evresinde 'Medicane' karakteri gösterdi. En son geçen yıl 28-31 Ekim arasında İyon Denizi'nde, şimdikine çok yakın konumda bir 'Medicane' vardı. Daha çok açık denizde seyrettikten sonra yaklaştığı Girit'te yaklaşık 96 km/saat'lik bir rüzgar ölçülmüştü" açıklamasını yaptı.
'MARMARA'YA ULAŞTIĞINDA TROPİKAL KARAKTERİ OLMAYACAK'
Nadir görülen bu hava olayının, Ege üzerinden hareketle Marmara Bölgesi'ne ulaşırken şiddetini kaybederek, tropikal karakterinin olmamasının beklendiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kahraman şöyle devam etti:
"Beklentinin Orta Akdeniz'de güneydoğuya doğru yavaşça hareket edip, İyon Denizi üzerinde kısa bir süre 'Medicane' karakteri göstermesi. Buralarda deniz yüzey sıcaklığı 26.5 derece eşiğinin yer yer üzerine çıkıyor. Ancak sıcak çekirdek gereğinden fazla sığ, yani yukarı atmosfere kadar penetre olamıyor. Yani güçlü bir 'Medicane' durumu ile karşı karşıya değiliz. Yine de Yunanistan'ın güney kıyılarında ya da açıklarında deniz seviyesinde 100 km/saat üzerinde rüzgar oluşturabilir. Şu anki verilere göre siklon, hızlı soğumayla birlikte, alışkın olduğumuz Akdeniz siklonu formuna bürünüp daha sonra Ege üzerinden hareketle Marmara Bölgesi'nden geçecek, yani bize ulaştığında tropikal bir karakteri olmayacak. Haftasonu yurdun batısı yağış alır. Gelecek hafta ise daha soğuk bir sistemin etkisinde olacağız, ama detaylı bir değerlendirme için henüz erken." (Hürriyet)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.