Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye ekonomisinin yurt dışıyla kıyaslanmayacak derecede iyi olduğunu vurgulayarak, “Ama bizim de kendi içimizde daha iyileştirmemiz gereken alanlar var. Özellikle cari açık konusu... Bunu düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.
Avrupa'daki kriz, Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin Binbaşgil, bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 4 civarında büyümesini tahmin ettiklerini, bunun, dünyada olup bitenlere bakıldığında herkesin sevinmesi gereken bir büyüme oranı olduğunu vurguladı.
Türkiye'de özellikle ekonomi yönetiminin doğru bir politika izleyerek sürdürülebilir büyümeye çok dikkat ettiğini ve ülke ekonomisinin yurt dışıyla kıyaslanmayacak derecede iyi olduğunu ifade eden Binbaşgil, “Ama bizim de kendi içimizde daha iyileştirmemiz gereken alanlar var. Özellikle cari açık konusu... Bunu düzeltmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Cari açıkla ilgili Türkiye'de birçok tedbir alındığına değinen Binbaşgil, bu seneki rakamların geçen yıla oranla daha da iyileşeceğini, milli gelire oranla yüzde 2'lik bir iyileşmenin sağlanmasının beklendiğini, cari açığın iyileşme trendine girmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.
Binbaşgil, cari açığın bu yıl milli gelire oranının yüzde 8'ler civarında olacağını tahmin ettiklerini, alınan tedbirlerle bir iki puan daha iyileşmenin gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve çok hızlı büyüdüğünde ithalatının arttığını, buna paralel olarak cari açığının büyüdüğünü hatırlatan Binbaşgil, “Dolayısıyla yüzde 4'ler civarında büyümemiz, özellikle 2012 için doğru bir politikadır. Ben, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili çok iyimserim. Tabii sadece iyimser olmak yetmiyor. Tedbirli olmak da gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Bankacılık sektörü dünyada parmakla gösterilen birkaç ülke arasındayız”
Sağlıklı bir bankacılık sektörünün Türkiye'nin büyük bir şansı olduğunu vurgulayan Binbaşgil, “Bugün Türk bankaları, bankacılık sektörü dünyada parmakla gösterilen birkaç ülke arasındayız. Gerek sermaye yeterliliği gerek aktif kalitesi gerek likidite açısından çok iyi bir noktadayız. Birçok ülke, tekrar büyümeye geçmek için ilk önce bankacılık sektörünü düzeltecek, ondan sonra büyümeye geçecek. Bizde böyle birşey yapmaya gerek yok. Zaten büyümeyi destekleyen bir sektör var” dedi.
Ekonomiyi hep denge içinde yönetmek gerektiğinin altını çizen Binbaşgil, “Bu işler hiçbir zaman siyah beyaz değil. Belli bir dengede götürmek lazım. Ülkenin büyümesi, belli ölçülerde harcama olması da lazım. Ama bu yapılan harcamaların cari açığa çok olumsuz katkı yapmaması da gerekiyor. Bu, birçok yönü olan bir denklem” yorumunu yaptı.
Türk bankacılık sektöründe geçtiğimiz yıllarda daha hızlı büyüyen dönemlerin olduğunu anımsatan Binbaşgil, son yıllara bakıldığında kredilerin yaklaşık her yıl yüzde 25'lerde, mevduatın yüzde 20 civarında büyüdüğünü, bu yıl kredi büyüme oranının sektörde biraz daha düşük, yüzde 15'lerde olmasını, mevduatta yaklaşık yüzde 12 gibi bir büyüme görülmesini tahmin ettiklerini söyledi.
“Yabana atılacak rakamlar değil”
Binbaşgil, “Özellikle uluslararası standartlara baktığımızda, kredilerde yüzde 15, mevduatta yüzde 12 büyüme yabana atılacak rakamlar değildir” dedi.
Kredilerdeki büyüme hızının eski büyüme hızında olmadığına değinen Binbaşgil, kredilerin bu yıl ilk 5 ayda yüzde 6 civarında büyüdüğünü, bunun Türkiye standartlarında çok düşük bir büyüme oranı olduğunu kaydetti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.