Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Akbank İhracatçı Buluşmaları'nın Bursa'da gerçekleştirilen ikincisinde, Türkiye ve dünyadaki ihracatı etkileyen dinamikler, gelişmeler ve fırsatlar paylaşıldı. Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür
Yardımcısı Mehmet Tugal, Akbank Başekonomisti Fatma Melek, Dünya Gazetesi Araştırma Direktörü ve Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Bader Arslan ve FCI'ın Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu'dan sorumlu Direktörü Betül Kurtuluş'un panelist olarak katıldığı toplantı ihracatçılar tarafından büyük ilgi gördü.
"2.000'e yakın ihracatçımıza yaklaşık 36 milyar TL tutarında finansman desteği sağladık"
Toplantı kapsamında yaptığı açıklamasında Akbank Ticari Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tugal "Türkiye'nin geleceğine inanıyoruz. Ülkemizin hak ettiği ihracat atılımını hep birlikte başaracağız. İkincisini Bursa'da düzenlediğimiz bu toplantıları, ülkemizin dört bir yanında düzenleyerek tüm ihracatçılarımıza ve yarının potansiyel ihracatçılarına ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye ekonomisinin büyümesinin itici gücü olan ihracatı desteklemek için Akbank üzerine düşeni yapmaya devam ediyor.
Bu sene başında ihracatçılarımızın ihtiyaç duyabileceği birçok konuyu barındıran İhracatçının Gücü Paketi'nin lansmanını yaptık. Paket çok ses getirdi 2.000'e yakın ihracatçımıza yaklaşık 36 milyar TL tutarında finansman desteği sağladık. Mevcut dış ticaret müşterilerimizin yanı sıra, yaklaşık 2.500 ihracatçı ve 2.100 ithalatçı firmamız paketin avantajlarından faydalanarak bankamızla çalışmaya başladı" dedi. Açıklamasında Akbank'ın ihracatçılara yönelik ürün, hizmet ve çözümlerini paylaşan Tugal ''Halen ağırlıklı açık hesap/mal mukabili satış yapan ihracatçılarımızın alacak tahsil riskini minimize etmek ve aynı zamanda ihracatçılarımızın işletme sermayesi taleplerini karşılamak için ihracat faktoringi konusunda da destek veriyoruz. Türkiye'nin ihracata dayalı büyüme modelinde "dış ticaret deyince ilk akla gelen banka olma" hedefiyle ilerleyerek müşterilerimize a'dan z'ye ihtiyaç duydukları her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz. Mevcut ihracatçılarımızın yanında ihracata yeni başlayacak firmalarımıza bilgi ve danışmanlık hizmeti sunarak uluslararası rekabetçi piyasalarda onları cesaretlendirmeye çalışıyoruz" dedi.
Toplantıdaki konuşmasında Akbank Başekonomisti Fatma Melek küresel ekonomiye hakim olan ticaret dinamikleri, Türkiye'nin bu ortamda kendisini nasıl konumlandıracağı konularına değinerek "Çin-ABD ticaret savaşları ve artan korumacılık eğilimleri ile bunun getirdiği derin belirsizlikler, dünya gündeminin odak noktası olmayı sürdürüyor. Bunun da ana nedeni teknoloji ve inovasyon alanındaki güç savaşı.
Dolayısıyla kısa vadeli çözümler gelse de, bu konular önemli ve müzakereler çok uzun süre devam edecek görünüyor. Bir süper güç ile yükselen diğer bir süper güç arasındaki fikir ayrılıkları, muhtemelen önümüzdeki 10 yılda gündemimizi domine edecek. Diğer taraftan dünyada üretim yapısı ve süreçleri de değişiyor, yeni bir dönüşüm yaşanıyor.
Üretim süreçlerinde teknolojinin daha yoğun kullanımı, Endüstri 4.0 ve hızlanan küresel rekabet önemini her geçen gün daha da artırıyor. Bu süreçte Türkiye'nin, ihracat sektörü başta olmak üzere, uluslararası düzeyde rekabetçiliğini koruyacak ve geliştirecek stratejiler geliştirmesi önem arz ediyor. Bu da bütüncül bir yaklaşım gerektiriyor. Teknoloji, ar&ge, yenilikçilik, çevre dostu teknolojilere yatırım, dijitalleşme, beşeri sermayeye yatırım, dış ticarette rekabetçiliğin artırılması, rasyonel yatırım kararları ve kurumsal kaliteyi öne çıkarmak gibi birçok unsurun eş anlı değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.
Bugün KOBİ'lerin ihracatçı olmalarının dünden daha kolay olduğunu belirten Dünya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hakan Güldağ "Teknolojinin gelişmesi ile birlikte KOBİ'lerin ihtiyaçları hem nitelik hem biçim değiştiriyor. Şimdi KOBİ'lerin dünyanın her yerindeki müşterilerine ulaşması için yepyeni imkanlar var. Müşterilerini tanıyabilecekleri, dahası ürünlerini tek tek müşterilerine göre tasarlayabilecekleri yeni bir dönemdeyiz. Yeniyi kurmak yeni bir düşünme çerçevesi, bir zihniyet değişimi ile mümkün. Bu toplantılarımızın KOBİ'lerimizin dünyaya açılma, ihracat çabalarına destek olacak, esin oluşturacak bir yapısı olduğuna inanıyorum" dedi.
İhracattaki mevcut durum ve kısa vadeli beklentilerin değişiminde küresel gelişmelerin etkisi olduğunu vurgulayan Dünya Gazetesi Araştırma Direktörü ve Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Bader Arslan,
"Bursa'lı ihracatçılar, ABD-Çin ticaret savaşını kendileri için bir fırsat olarak görmeli. İki ekonomi arasındaki gerilim küresel ticaret için bir risk ama bizim gibi ABD ve Çin pazarlarında zayıf olan ülkeler için aynı zamanda bir fırsat. Hedef pazar ve müşteri çalışmaları için Hindistan, Çin ve ABD öncelikli olmalı. İyi ihracatçı devamlı ihracatçıdır. Devamlılık bu işin en büyük katma değer kaynağı.
Bu nedenle firmalar yeni ihracat pazarlarına denemek için değil, kalıcı olmak için çalışmalı" dedi.
Toplantıda ihracat faktoringi ve avantajları konusunda bilgi veren FCI'ın Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu'dan sorumlu Direktörü Betül Kurtuluş FCI'ın 2018 yılında dünyada, 400 üyesi ile 90 ülkede 400 milyar Euro finansman sağladığını belirterek, "75 bin çalışanı ile yaklaşık 700 bin faktoring müşterisine hizmet veren FCI üyeleri, küresel GSMH'nin ortalama yüzde %5'ini gerçekleştirdi. Türkiye'de ihracat ağırlıklı büyümenin desteklenmesi için, faktoring sektörü anahtar rol oynamakta. Faktoring Türkiye'de 600 bin KOBİ'ye dokunuyor.
Faktoring finansman, garanti ve tahsilat hizmetini bir arada sunan tek finansal ürün. Faktoring sadece KOBİ'lere veya kurumsal şirketlere hizmet sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda ihracata dayalı büyüme modelini benimsemiş olan Türkiye'nin, öz kaynaklarının korunduğunu ve ihracatçıların daha uygun maliyetli finansman olanaklarına sahip olduğunu da söyleyebiliriz" dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.