Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Benzin, motorin ve LPG'nin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarına yapılan KDV dahil 23.6 kuruşluk zammın enflasyonu 0.2 puan artıracağı hesaplanıyor. Vergi zammının yanı sıra akaryakıtın genel fiyatlara zincirleme etkisi de düşünüldüğünde enflasyona etkisi 0.5 puanın üzerine çıkacak. Ancak vergi artışının hemen ertesi günü petrol fiyatları ve dolar kuru gerekçesiyle benzin ve motorine yeni bir zam daha gelince iki gün içerisinde akaryakıt fiyatlarındaki artış yüzde 10'a yaklaştı. Dolayısıyla çifte zammın enflasyon etkisinin artık 1 puandan aşağı olmayacağı öngörülüyor.
EKİM ÖNCESİ KÖTÜ OLDU
Ekim enflasyonu, bir sonraki yıl vatandaştan toplanacak maktu vergilere yapılacak zammın belirlenmesi açısından kritik önem taşıyor. Maktu vergilerin içerisinde Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) Emlak Vergisi'ne, Damga Vergisi'nden harçlara, trafik cezalarından diğer idari para cezalarına kadar yüzlerce çeşit vergi, harç ve ceza bulunuyor. Ekim ayından Ekim ayına üretici fiyatlarındaki artış, ‘Yeniden Değerleme Oranı' adı altında zammın ne olacağını belirlediği için akaryakıt zammının Ekim öncesine denk getirilmesi 2017 vergi ve ceza zamlarının katmerlenmesine neden olacak. Akaryakıt zammı eylül ve ekim enflasyonunu yükselteceği için vatandaşın gelecek yıl ödeyeceği ceza ve vergiler artacak, devlet daha fazla gelir elde edecek.
KREDİ FAİZLERİNİ DE VURACAK
Akaryakıta yapılan vergi zammı diğer koldan kredi faizlerini vuracak. Merkez Bankası, bir süredir başta konut olmak üzere bankların kredi faizlerini yüzde 10'un altına çekmek için birbiri ardına adımlar atıyor. Merkez, bir yandan kendi gösterge faizlerini aşağı çekerken bir yandan da zorunlu karşılıklar yoluyla bankaların maliyetini azaltıp faizlerin düşeceği bir ortamı hazırlamaya çalışıyor. Akaryakıta gelen sürpriz zam, Merkez Bankası'nın attığı bu adımların etkisini ciddi ölçüde azaltmış oldu. Zamların etkisiyle yükselişe geçecek enflasyon, otomatik olarak kredi faizlerini de olumsuz etkileyecek, faiz düşüşünün bir süre daha gecikmesine neden olacak. Vatandaş da bir süre daha yüksek faizle kredi kullanmaya devam etmek zorunda kalacak.
60 LİTRELİK BİR DEPOYA BENZİNE 23.5 LİRA ZAM
Akaryakıt ürünlerinin vergisine yapılan zammın hemen ardından benzin ve motorine maliyet kaynaklı ikinci bir zammın daha gelmesi pompa fiyatlarını iki gün içerisinde adeta uçurdu. Ankara'da 7 Eylül'de 4.43 liraya inen benzinin litre fiyatı 8 Eylül'de vergi zammıyla 4.66 liraya, 10 Eylül'de maliyet zammıyla 4.82 liraya yükseldi. Bu zamlarla 60 litrelik benzinli bir otomobilin deposunu doldurmak zam öncesine göre 23.5 lira daha pahalandı. Zammın dizel araçların deposuna ek maliyeti de 22 lirayı aştı. Erdoğan Süzer / Sözcü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.