Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ak Parti’nin mini Anayasa paketi görüşmelerinde CHP ve MHP’ye yerel ve genel seçimlerle ilgili sürpriz öneriler sunduğu ortaya çıktı.
Ak Parti’den Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP’den Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP’den afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’ın katılımıyla oluşturulan üçlü komisyon, 12 Ağustos’ta start verdikleri çalışmalarının ilk tur görüşmelerini 19 Ağustos’ta tamamladı.
Beş toplantılık ilk tur müzakerelerde partiler mini anayasa paketinde yer almasını istedikleri önerilerini “başlıklar” halinde birbirine sundu. Üzerinde üçlü mutabakat sağlanabilecek başlıkların, her partinin yetkili kurullarında tartışılıp netleştirilmesi için çalışmalarına ara veren komisyonun 31 Ağustos’ta pakette yer alacak maddeleri kesinleştirip hemen ardından sözkonusu maddelerin metin yazımları için yeniden biraraya gelmesi bekleniyor.
Üçlü komisyonda görev yapan parti kurmayları toplantılar süresince çalışmaların içeriği ve gelinen noktaya ilişkin “ser verip, sır vermeme” tavrı sergilerken, parti yetkili kurullarına yapılan sunumlar, görüşmelerde “seçim” başlığının da ele alındığını ortaya koydu.
Mevcut anayasa uyarınca cumhurbaşkanının halk tarafından seçimi, milletvekili genel seçimleri ve mahalli idareler seçimleri 5 yılda bir yapılıyor. Milletvekili genel veya ara seçiminden önceki ya da sonraki 1 yıl içinde yapılması gereken yerel seçimler ise yine anayasa hükmü uyarınca genel seçimle birlikte gerçekleştiriliyor. Bu hüküm nedeniyle Mart 2019’da yapılması gereken yerel seçimler, genel seçimle birleştirilerek yapılacak. Anayasada herhangi bir değişikliğe gidilmezse bu çerçevede Türkiye’yi Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı, erken seçim sürprizi yaşanmazsa Ekim’de de genel ve yerel seçimler olmak üzere 2019’da üç seçim bekliyor.
Türkiye üç kritik seçim için 2019’da sandık başına gitmeyi beklerken, iktidar ve muhalefet kaynaklarından edinilen bilgiye göre Ak Parti, mini anayasa paketi görüşmelerinde yerel ve genel seçimlerle ilgili önerileri de masaya getirdi.
Üç yılda üç sandık
Görüşmelerde Ak Parti’nin yerel seçimlerin Ekim 2018’e çekilmesini, genel seçim döneminin de yeniden 5 yıla çıkarılmasını önerdi. 2011 seçimleri öncesi Anayasa değişikliğiyle genel seçim süresi 5 yıldan 4 yıla indirilmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde 2013’te yaptığı bir konuşmada bu değişikliği “hata” olarak nitelendirip, pişmanlığını ifade etmişti. Erdoğan, “Bir yanlış yaptık 5 yıl olan seçim süresini 4 yıla indirdik, o zamanki bizimle cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçimlerin 5 yıldan 4 yıla indirilmesi gibi muhalefette olan bir partinin teklifini, biz bunlar ‘ciddidir dürüsttür’ diyerek, ona aldandık, ona kandık ve maalesef 4 yıla indirilmesiyle ilgili değişikliği yaptık. Yanlış yaptık, çünkü 4 yıl bir hizmet süresi için yeterli değil. Bunun 5 yıl olması lazım” demişti.
Ak Parti’nin Erdoğan’ın da istediği seçimlerin 5 yılda bir yapılması önerisi kapsamında, bu uygulamanın 1 Kasım 2015’te 4 yıllığına oluşan 26. dönem parlamentosunu da kapsamasını istediği belirtildi. Ak Parti’nin bunun için Anayasa’ya geçici madde eklenmesi formülü üzerinde durduğu kaydedildi. Muhalefetin kabul etmesi halinde 2019’da sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek. Yerel seçimler Ekim 2018’de, genel seçimler ise Ekim 2020’de yapılacak.
Şık olmaz’
Ancak Ak Parti içinde 4 yıllığına seçilen 26. dönem parlamentosunun görev süresinin 1 yıl uzatılmasının şık olmayacağı eleştirilerinin dillendirildiği öğrenildi. Muhalefetin genel seçimlerin 5 yılda bir yapılmasına onay verebileceği ancak mevcut parlamento için uygulanmasına sıcak bakmayabileceği değerlendirmeleri de yapılan Ak Parti’de, seçim döneminin 5 yıla çekilmesinin 27. dönem parlamentosundan itibaren geçerli sayılmasının CHP ve MHP’nin bu öneriye daha sıcak bakmasını
sağlayabileceği ifade ediliyor.
Şebnem Hoşgör/Milliyet
Genel Seçimler 5 yılda 1 yapılmalıdır. Her seçim öncesinde 1 yıl ülke seçime kilitleniyor. Hizmetler kesiliyor. Son 2 seçimde de ülke çok gerildi. Ülkede gerginlikler gittikçe artıyor. 5 yıla çıkması daha yararlı olacaktır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.