<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAK Parti Meclis'te koltuk bırakmayacak----

AK Parti Meclis'te koltuk bırakmayacak

AK Parti Meclis'te koltuk bırakmayacak
08 Ekim 2013 - 07:09 www.finansingundemi.com

AK Parti, seçim sistemini değiştirerek Meclis’te en az 367 sandalye elde etmek istiyor

AKP, seçim sistemini değiştirerek Meclis’te en az 367 sandalye elde etmek istiyor. Böylece, başta Başkanlık olmak üzere istediği anayasa değişikliklerini kendisi yapacak
Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, AKP, 2015 yılının Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlerde en az 367 milletvekili çıkarmayı hedefliyor. Böylece anayasa değişikliklerini referanduma sunmaksızın TBMM’den tek başına geçirebilecek güce sahip olmak istiyor.
AKP’nin, TBMM’de en az 367 koltuğa sahip olduktan sonra ilk getirmek istediği düzenlemenin, 2015 seçimleri sonrasına kaldığı belirtilen “Başkanlık sistemi” olduğu ifade ediliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz hafta başında açıklanan Demokratikleşme Paketi’nde seçim sistemine ilişkin yer alan ve hepsinin de AKP’ye yarayacağı ifade edilen “barajsız, dar bölge”, “yüzde beş barajlı, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge” ve “yüzde 10 barajlı mevcut sistemin devamı” şeklindeki üç seçenek tartışılmaya devam ediyor. Konu ile ilgili değerlendirmeleri süren AKP ise, şu an için, özellikle ikinci seçenek üzerinde yoğunlaşmış durumda. Her ne kadar ilk seçeneğin de hâlen masada olduğu dile getirilse de, partide seçim barajının tamamen kaldırılmasına sıcak bakılmıyor.
HEDEF BAŞKANLIK SİSTEMİ
Taraf ’ın edindiği bilgilere göre, AKP, “yüzde beş barajlı, beşli gruplandırmayla daraltılmış bölge seçim sistemi” ile milletvekili sayısını artırmayı hedefliyor. AKP’de söz konusu sisteme geçilmesi ve oy oranının biraz daha artırılması durumunda, 2015 genel seçimlerinde en az 367 milletvekili çıkarılabileceği düşünülüyor.
Çünkü AKP, TBMM’de en az 367 koltuğa sahip olmak ve böylece, kendi başına anayasa değişikliklerini referanduma götürmeksizin TBMM’den geçirebilecek güce sahip olmak istiyor. Bu kapsamda AKP, ilk olarak ‘“Başkanlık sistemi”ni hayata geçirmek istiyor. Zira yeni anayasa çalışmalarında Türkiye’nin yönetim biçimi ile ilgili olarak “Başkanlık sistemi”ni öneren AKP, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndan bir süredir umudunu kesmiş durumda.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)