Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) geçen hafta açıklanan Kemal Uzan’ın Türkiye’den talep ettiği 200 milyar dolarlık tazminat talebine ilişkin verdiği ‘ret’ kararının ayrıntıları netleşti. 29 Mart 2011 tarihinde alınan karar toplam 35 sayfadan oluşuyor. Alınan kararda Kemal Uzan’ın, el konulmayla ilgili iddialarına yer verilirken, Türkiye’nin, ÇEAŞ ve Kepez’e el koyma sebeplerine yönelik sunduğu deliller de anlatılıyor. Kemal Uzan’ın, siyasi baskı iddialarının asılsız olduğunu bildiren kararın gerekçesinde, ÇEAŞ ve Kepez’in kontrolünü elinde bulunduran Uzan Grubu’nun, imtiyaz sözleşmesinde yer elan bir çok hükmü ihlal ettiği ve bu ihlaller sonucunda da devletin, şirketlere el koymak zorunda kaldığı kaydedildi. Kararda özetle, “El koyma işlemi hukuka uygundur. Kontrolü elinde bulunduran Uzan Grubu, imtiyaz sözleşmesi şartlarını yerine getirmemiştir. Birçok hüküm ihlal edilmiş ve devlet zarar ettirilmiştir. Malların siyasi rakip görüldüğü için el konulduğu tezi inandırıcı değildir” değerlendirmelerinde bulunuldu. Kararda, her iki şirkette kontrolü elinde bulunduran Uzan Ailesi’nin, imtiyaz sözleşmesinde yer alan hükümleri ihlal ettiğine de işaret edildi.
Sadece Libananco davası kaldı
AİHM’in Kemal Uzan’ın 200 milyar dolarlık tazminat talebini reddetmesinin, halen firarda bulunan Uzan Ailesi’nin moralini bozduğu öğrenildi. Ailenin mallarına el konulması konusunda uluslararası mahkemelerde açtığı davalardan sadece Libananco davası kaldı. Söz konusu davanın da Türkiye lehine sonuçlandığı ifade ediliyor. ÇEAŞ ve Kepez’in dışında Telsim ile ilgili açılan davaları da Türkiye kazandı. AİHM kararı, Genç Parti Lideri Cem Uzan’ın Fransa’dan sığınma talebinde bulunurken kullandığı ‘siyasi baskı’ iddiasını da çürütmüş oldu. Türkiye’nin şimdi, AİHM kararını, Cem Uzan’ı iade etmeyen Fransa yetkililerine sunacağı bildirildi.
Uzanlar’ın kaybettiği tahkim davaları
-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde faizi ile birlikte 200 milyar dolarlık tazminat talebiyle açılan dava Türkiye’nin lehine sonuçlandı.
-Polonyalı Nowa Huta firması tarafından da 4 milyar 600 milyon dolar tutarında tazminat talepli tahkim davası açıldı. Nowa Huta’nın açtığı bu tahkim davası da Türkiye’nin lehine sonuçlandı.
-Yine Polanyalı Europe firması Türkiye aleyhine 3.8 milyar dolar tutarındaki tazminat talebiyle tahkim davası açtı. Söz konusu tahkim davası da Türkiye’nin lehine sonuçlandı.
-Telsim’e el konulması nedeniyle 18 milyar dolarlık tazminat talepli tahkim davası açıldı. Söz konusu dava da Uzanlar’ın aleyhine sonuçlandı. Star - Hüseyin Özay
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.