AIG ZARAR REKORUNU KIRDI
AIG 61.7 milyar dolarla ABDnin zarar rekorunu kırdı, 30 milyar dolarlık yeni can simidi aldı.
Amerikan sigorta devi AIG, 2008 yılının son çeyreğinde 61.7 milyar dolarla ABD şirketler tarihinin en büyük zararını açıkladı.
Yaklaşık yüzde 80i kamulaştırılarak iflasın eşiğinden dönen ve şimdiye kadar devletten 150 milyar dolar yardım alan AIG, bu rekor zarar sonrasında 4üncü kez kurtarıldı. ABD, şirkete 30 milyar dolarlık yeni bir sermaye desteği sağladı.
SİGORTA devi American International Group (AIG), 2008 yılılın dördüncü çeyreğinde 61.66 milyar dolarlık zararla ABD tarihinde bir rekora imza attı. Böylece, ABDli bir şirketin bir çeyrekteki en büyük zararı kaydedilmiş oldu. Daha önce Time Warner şirketi 2002 yılında bir çeyrekte 54 milyar dolar zarar açıklamıştı. 2008 yılının üçüncü çeyreğindeki zararı 24.5 milyar olan AIG, son çeyrek rakamıyla birlikte 2008 yılında toplam 99.3 milyar dolar zarar etti. Rekor zarar sonrasında ABD hükümeti, 150 milyar dolar kaynak aktardığı AIGyi yeniden yapılandırmak için harekete geçti.
AIG sistemik risk taşıyor
ABD Hazinesi ve Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından ortaklaşa yapılan yazılı açıklamada, AIGnin sistemik risk taşıdığı vurgulanarak, bu nedenle sigorta devine şirkete destek olması gerektiği, ancak bu sayede tüm sisteme zarar verebilecek muhtemel sorunların engellenebileceği kaydedildi. Açıklamada, AIGnin ABD ekonomisi ve mali sistem açısından çok büyük önem taşıdığına işaret edilirken, gerekirse başka yardım yapılma olasılığı da bulunduğu belirtildi.
40 milyar dolarlık hisse
ABD Hazinesi ve FED, AIGye yapılacak yeni yardım konusunda şu bilgileri verdi:
ABD Hazinesi AIGnin kullanımı için 30 milyar dolar büyüklüğünde yeni sermaye olanağı sağlayacak.
Hazine, bu destek karşılığında AIGden imtiyazlı hisse senedi alacak.
FEDin AIGye açtığı kredi hattının 60 milyar dolar olan limiti 25 milyar dolara düşürülecek.
AIG, FEDin kredi hattından kullandığı 38 milyar doları geri ödemesini faiziyle birlikte nakit olarak ödemek yerine, iştirakleri American International Assurance Co. ve American Life Insurance Conun hisseleriyle yapacak. Bu iki şirketin yönetimi AIGde kalacak ancak FEDin de bazı yönetimsel hakları bulunacak.
Hazine elinde bulundurduğu 40 milyar dolarlık imtiyazlı hisseyi adi hisse senetlerine benzeyen yeni imtiyazlı hisselerle değiştirecek.
AIGye sağlanan otomatik olarak yenilenen kredi kolaylığı kapsamında, şirket 4 Mart tarihinde sermaye ortalığının yüzde 77.9una eşit olan ve adi hisse senetlerine dönüştürülebilen imtiyazlı hisse ihraç edecek. Bu imtiyazlı hisseler, Hazinenin güvencesi olarak bağımsız bir kuruma devredilecek.
AIGnin 180 milyar dolarlık bitmeyen kurtarılma hikayesi
AIG son destekle beraber ABD hükümetinden toplamda 180 milyar dolarlık yardım aldı. İşte 4 kurtarmanın detayları:
6 Eylül 2008 tarihinde ABD hükümeti 2 yıl vadeli 85 milyar dolarlık kredi desteği karşılığında AIGnin yüzde 79.9 hissesini aldı. Bir anlamda AIG devletleştirilmiş oldu.
8 Ekim 2008 tarihinde AIGye mortgage kaynaklı menkul kıymetler ile bunlara ait swap işlemlerinden doğan yükümlülüğü için 38 milyar dolar daha kredi desteği verildi.
9 Kasım 2008 tarihinde AIGye, TARP (Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı) kapsamında 40 milyar dolar daha kaynak aktarıldı.
2 Mart 2009 tarihinde ise yine TARP kapsamında 30 milyar dolar sermaye desteği sağlandı. TARPtan kullanılan sermaye 70 milyar dolara çıktı. Böylece AIG, 700 milyar dolarlık TARPın yüzde 10unu tek başına kullanmış oldu.
Yeni plan öncekinin tam tersi
ABD Hazinesi ve FED, AIGye sağladıkları 4üncü yardımla birlikte şirketin mali istirara kavuşması için yeni bir politika izlemeye karar verdi. Yeni anlaşma öncekilerin tam tersi özellikler içeriyor. Daha önce borç veren olarak talepkár davranan Hazine ve FED, AIGye sağlanan krediler için vadeyi kısa, faiz oranın ise yüksek tutmuştu. Şimdi ise kredi vadesini gevşeten Hazine ve FED, faiz oranlarında da indirime gitti.