Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Araştırmada, hem aerobik hem de kas egzersizleri yapanların, bunların birini ya da diğerine yapanlara göre daha uzun yaşadıkları belirlendi.
Ancak bunun için ille de spor salonlarına gitmeye gerek yok. Ağır alışveriş torbaları taşımak, bahçede kazı işleri yapmak ve pilates gibi etkinlikler de sayılıyor.
BBC temsilcisi Philippa Roxby'nin yaptığı habere göre;
İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) 65 yaş üzerindekilere her gün fiziksel açıdan aktif olmalarını ve haftada en az iki gün güç, denge ve esnekliği geliştirecek egzersizler yapmasını tavsiye ediyor.
Ayrıca haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta aktivite ya da zaten aktifseniz haftada 75 dakika yoğun egzersiz öneriliyor.
Nabzı düzenli olarak yükseltmenin insanları daha sağlıklı hale getirip, yaşamı uzattığı biliniyor.
Ancak ağırlık kaldırma ve kas güçlendiren egzersizlerin yaşamı uzatma üzerindeki etkileri daha az biliniyor.
İngiltere Spor Tıbbı Güncesi adlı bilimsel yayında yer alan Amerikan araştırmasında, 60’lı ve 70’li yaşlarındaki 150 binden fazla kişiye egzersiz alışkanlıkları soruldu ve daha sonra takip edildi.
Araştırmacılar, tavsiye edilen haftalık 150 dakikalık egzersizleri yapanların daha uzun yaşadığını belirledi. Ancak düzenli aerobik egzersizi, haftada en az bir ya da iki kere kas güçlendiren aktivitelerle birleştirenlerin daha da uzun yaşadığı tespit edildi.
Her iki türde egzersizleri yapanların, sonraki dokuz yılda kanser dışındaki nedenlerden ölüm riski, hiç yapmayanlara göre yüzde 47 azalıyor.
Sadece ağırlık kaldırmak riski yüzde 9 ila 22 azaltırken, sadece aerobik egzersiz yapanların riski yüzde 23-24 düşüyor.
Nabzı hızlandıran aerobik egzersizler arasında tempolu yürüyüş, koşu, bisiklet ve yüzme bulunuyor.
Çalışmada ayrıca, kadınların ağırlık kaldırma egzersizlerinden erkeklerden daha çok faydalandığı belirtildi.
Iowa Üniversitesi ve Maryland’deki Ulusal Kanser Enstitüsü’nden oluşan araştırma ekibi, ağırlık kaldırmanın vücudu daha yağsız ve kemikleri daha güçlü kıldığını ve bunun da ileri yaşlarda daha sağlıklı bir yaşamı beraberinde getirdiğini söyledi.
Araştırma ekibinden Dr. Jessica Gorzelitz “Bulgularımız, her iki tipte egzersiz yapanların ölüm riskinin en düşük olduğunu gösteriyor. İleri yaştaki yetişkinler fiziksel aktivitelerine ağırlık kaldırmayı eklemekten büyük olasılıkla faydalanacaklar” dedi.
Araştırmada ağırlık kaldırmaya odaklanılırken, uzmanlar şınav, squat ve pilates gibi egzersizlerin de uygun olduğunu söylüyor. NHS’e göre kas güçlendiren aktiviteler şunlar;
Ağır alışveriş torbaları taşımak
yoga
pilates
tai chi
ağırlık kaldırmak
Direnç bantlarıyla çalışmak
Şınav, mekik gibi kendi vücut ağırlığınızla yapılan hareketler
Kazma ve kürek kullanmak gibi ağır bahçe işleri
Araştırma, geniş kapsamlı olmasına karşın gözlemlere dayanıyor ve insanların uzun süre yaşamasını sağlayanın ağırlık kaldırmak olduğunu kanıtlayamıyor. Çalışma aynı zamanda katılımcıların son bir yıldaki herhangi bir dönemde ne kadar egzersiz yaptıklarını hatırlamasına dayanıyor.
Ancak uzmanlar, sonuca etki edebilecek eğitim, ırk, etnik köken gibi faktörleri de çıkarttıklarında, aynı sonuçlara ulaştılar.
Egzersiz öncesi beslenme hakkında bilmeniz gerekenler
Gıdı sarkmasını önleyen 3 egzersiz
Kirli havada egzersiz yapmak beyni olumsuz etkiliyor
BİR AYETTE MEALEN "BİZ SİZİ GÜÇSÜZ YARATTIK SONRA SİZE GÜÇ VERDİR SONUNDA GÜCÜNÜZÜ ALIP İHTİYARLATTIK BUNU DEĞİŞTİRECEK OLAN KİMDİR" YANİ FİZİKSEL GÜCÜ KORUMA/HAREKET EGZERSİZ UYGUN ISI BESLENME/BARINMA SARTLARI BAŞLARINA KAZA BELA GELMEYEN İNSANLARIN İHTİYARLAMASINI/ÖLÜMÜNÜ ERTELEYİP DAHA UZUN SÜRE YAŞAMALARINI SAĞLAMAKTADIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.