Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ziraat Bankası, THY, Halkbank gibi kuruluşların devredildiği Türkiye Varlık Fonu için, “Ne isteniyor, fonu kurduk kenarda öylece beklemesi mi isteniyor? Kanundan gelen Hazine ve Maliye’de olmayan gücü ve esnekliği, varlığı olmayan Varlık Fonu olabilir mi, nakdi olmadan harekete geçebilir mi? Petrol buluncaya kadar fonu kenarda tutma şansımız yok” dedi. Ağbal'ın Hürriyet'e yaptığı açıklamalar Neşe Karanfil'in haberinde yer aldı. İşte o haber:
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin detayları anlattı. Öncelikle zararda olan kuruluşların Varlık Fonu’na alınması yönündeki eleştirileri yanıtlayan Ağbal, hiçbir zaman Hazine Müsteşarlığı’nın altındaki şirketlerde bir şeyleri gizleme düşüncelerinin olmadığını kaydetti. Bütün kuruluşların görev zararlarının ödendiğini ifade eden Ağbal, “2000 öncesinde kamunun açıkları KİT bütçeleri içinde gizlenirdi, bunu 2000’li yılların başında değiştirdik. Bunun için her yıl bütçeye ödenek konuluyor. Varlık Fonu’na devredilen bütün kurum ve kuruluşların kanunla verilmiş görev zararları aynen ödenmeye devam edilecek. Mevzuatın bütün hükümleri aynen işlemeye devam ediyor, bu şirketler nasıl yönetiliyorsa o şekilde yönetilecekler” dedi.
KENARDA MI BEKLESİN
Bu şirketlerin neden Varlık Fonu’na alındığına ilişkin olarak ise Ağbal, “Bizim petrolümüz, gazımız, bütçe fazlamız da yok. Ne isteniyor, Varlık Fonu’nu kurduk kenarda öylece beklemesi mi isteniyor? Kanundan gelen Hazine ve Maliye’de olmayan gücü ve esnekliği Varlığı olmayan Varlık Fonu olabilir mi, nakdi olmadan harekete geçebilir mi? Petrol buluncaya kadar fonu kenarda tutma şansımız yok” açıklamasını yaptı. Ağbal, devredilen kuruluşlarla bir asset (varlık) oluşturulduğunu, fonun da güvenilir, kredibl yapıya dönüştürüldüğünü vurguladı. THY ve Halkbank’ın hisselerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda olduğunu yakın vadede verilmiş bir kararın zaten olmadığını kaydeden Ağbal, şunları söyledi:
REHİN GÖSTERİLMEYECEK
“Varlık Fonu’nun yapısını oluşturduk, organizasyon yapısını oluşturuyoruz. Dünyanın en önde gelen yatırım bankalarıyla ve yatırım danışmanlık şirketleriyle (ne yapabiliriz de uluslararası örnekleri kadar başarılı olur) konusu çalışılıyor. Varlık Fonu’nun önce güçlü varlık sahibi olması gerekiyor. Hiç varlığınız yoksa fonu nasıl harekete geçireceksiniz. Varlık Fonu envanterindeki varlıkları karşılık göstererek borçlanma yapabilir, proje finansmanı yapabilir büyük projelere finansman bulabilir. Bütün diğer ülke örneklerinde görülen şu, Varlık Fonu’nun içinde güçlü bir varlık varsa (ortak bir projeyi çalışalım) dediğinizde yatırım fonları ve o ülkelere geliyor. Stratejik yatırım fonları bir ülkeye geliyor, hayati projelere para yatırıyorlar. Yatırdıkları yerde de güçlü bir yapı görmek istiyorlar. Bu şu anlama gelmiyor: Varlıklarını rehin mi koyacak asla böyle bir şey söz konusu değil. Asla rehin ve ipotek gösterme gibi bir düşünce yok.”
TAPU HARCI DEĞİŞEBİLECEK
BAKAN Ağbal, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer olmak üzere yüzde 4 olarak alınan tapu harcının farklılaştırılmasına yönelik düzenleme yapılacağını da söyledi. Ağbal, “Ben birinci ya da ikinci el satışta alınan yüzde 4’lük vergiyi düşürmek istediğimde bütün satışlardaki oranı düşürmek zorundayım. Şimdi alınacak yetkiyle konut ve işyerleri için farklılaştırılabilecek. Örnek veriyorum, konutta 150 metrekarenin altında konutlarda yüzde 3 yaptık diyebileceğiz. Alınacak yetkiyle 150 metkekare üstü ve altındaki konutlarda, büyükşehir ve illere göre, konutun vergi değerine göre değiştirebilirim” diye konuştu.
DÜZENLİ ÖDEYENE VERGİ İNDİRİMİ 2018’DE
AĞBAL, vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5’e kadar vergi indirim uygulamasının 2018 yılında mart ve nisanda verilecek beyannamelerde yararlanılabileceğini söyledi. Ağbal, gelir, kurumlar, KDV, gelir stopajı gibi vergilerde mükellefin vergisini geçmiş 3 yılda düzenli ödeyip ödemediğine bakılacağını anlatarak, trafik ya da Motorlu Taşıtlar vergisi gibi vergilerin ödenmemesinin indirimi etkileme- yeceğini kaydetti.
3 MİLYAR TL DALGA İÇİN
TAPU Kadastro Genel Müdürlüğü kurulmadığını vurgulayan Ağbal, profesyonel bir yönetim yapısının oluşturulacağını, daha sonra Fon’un kendi planlarını hazırlayacağını belirterek, “Sonra Bakanlar Kurulu’na gelip, ‘Biz önümüzdeki 3 yılık vadede şu alanlarda, şu yatırım stratejileri ile şu kadarlık bir kaynağı kullanmak ve üretmek istiyoruz” denilecek. Bakanlar kurulu onay verirse ancak tasarruf edebilecek. Şu anda stratejik yatırım planı onaylanmadan herhangi bir şekilde yatırıma girişilmesi bir karar alınması mümkün değil” dedi. Şeffalık ve hesap verilebilirliğin mutlaka olacağını söyleyen Ağbal, varlıkların bugünkü değerlerini korumasının herkesten önce hükümeti ilgilendirdiğini vurguladı. Ağbal, Savunma Sanayi’nden Fon’a aktarılan 3 milyar lira için, “Fon’un görevlerinden birisi de finansal piyasalarda istikrarı sağlamak, piyasalarda meydana gelebilecek dalgalanmalara karşı gerekli tedbirleri üretmek. Fon’un kanunla verilen para piyasalarındaki istikrarı sağlama görevini yerine getirebilmesi için likit bir kaynağa ihtiyaç var. 3 milyar lirayı daimi olarak almıyoruz” dedi.
3 FARKLI DENETİM OLACAK
MALİYE Bakanı Ağbal, fonun denetime tabi olmadığı iddiaları ile ilgili, “Bağımsız denetim var, ardından Başbakan tarafından görevlendirilen konusunda 3 uzman merkezi denetim elemanının yine uluslararası denetim standartlarına uygun yapacağı denetim var. Bir de Meclis denetimi var” dedi. Ağbal, bir ülkenin kamu maliyesinin borç yükümlülüğünün ortaya konulmasının önemine işaret etti. Kamu-özel ortaklığı projelerinin kur riskinin ortaya konulması, uluslararası standartlarda raporlanmasına yönelik bir çalışma başlatıldığını belirten Ağbal, “Riski hangi oranda raporlamalıyız, mesela köprü geçişi. Köprü geçişinde ‘belli bir araç sayısına kadar riski ben öderim’ deniyor. Bir veya iki yıli tahmin edebilirsiniz, bu risk ne kadar yoğunlukta devam edecek bu riski hangi oranda raporlamanız gerekiyor, matematiksel bir formül ortaya koymanız lazım” diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.