Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ticaretin izlenmesi ile ilgili risk analiz merkezini kuracaklarını belirterek, yeni dönemde bu merkezin vergiye gönüllü uyumun temel itici gücü olacağını söyledi. “Elektronik ticaretin izlenmesi konusunda adımlar atacağız” diyen Ağbal bir yandan da yapılacak çalışmaların elektronik ticarete engel olmamasına önem verdiklerini vurguladı. Atılan adımların ardından tek tek firmaların kendisinden randevu istediğini belirten Ağbal, “Sıraya girdiler. Bundan 2 hafta önce arka arkaya 3 tane global firmayla görüştüm. Prosedürleri de basitleştirmemizi istiyorlar” dedi.
Ağbal bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda son iki yılda önemli düzenlemeler yaptıklarını belirterek, bir işletme Türkiye’de para kazanıyorsa her takdirde kazanç vergisini ödeyeceğini, bunun net bir şekilde mevzuatta tanımladıklarını ifade etti. Vergi usul yasasında da bazı hükümler getirdiklerini ifade eden Ağbal, Maliye olarak bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi konusunda yetki aldıklarını, risk analiz merkezini kuracaklarını bildirdi. Çıkış noktalarının, “Yurtiçinde bu faaliyetleri yaparken vergi ödeniyorsa yurtdışında da faaliyette bulunup Türkiye’den para kazananların vergilerini ödemeleri” olduğunu anlatan Ağbal, “Biz bu adımları attık da ne oldu? Çok güzel şeyler oldu. Şimdi burada tek tek firmaların isimlerin söylememeyim, en fazla şimdi benden randevuyu onlar istiyorlar” dedi. Yaptığı görüşmelerde firmaların Türkiye’nin yapmış olduğu düzenlemeleri önemsediklerini dile getirdiklerini söyleyen Ağbal, şöyle devam etti:
İŞYERİ TANIMI DEĞİŞECEK
“Geldikleri nokta şu; Türkiye’yi önemli bir pazar olarak görüyoruz, burada sizin vergileme konusundaki kararlılığınızı da gördük. Biz artık vergi dairesine kaydolup mükellef olmak istiyoruz, diğer vergi mükellefleri hangi vergileri veriyorsa biz bunları vermek istiyoruz. Sadece sizden ricamız, vergiyle ilgili prosedürleri basitleştirmeniz. Elektronik ortamda beyanname verilmesi, elektronik ortamda belge düzeni, fatura düzenin kurulması, elektronik ortamda ödeme sistemlerinin kurulması, vergi mükellefiyetiyle ilgili mümkünse İstanbul’da tek bir vergi dairesinin bu konuyla ilgili tutulması. Yani şunu diyorlar; Mesela bazı konularda diyelim ki işyeri tanımı. Bizim Vergi Usul Kanunu değişiklikleri içerisinde yeni döneme ilişkin işyeri tanımını değiştireceğiz. Çünkü eski klasik işyeri tanımı çok değişti artık, o tanımla biz ileriye gidemeyiz. Yurtdışında bile bir server olsa eğer server üzerinden burada direkt müşteriyle irtibat kuruyorsanız, biz onu burada Türkiye’de işyeri kurmuş sayacağız.”
BOŞLUKLAR DOLDURULACAK
Yurtdışında olan firmaların Türkiye’de tüketicilere doğrudan hizmet sunmaları halinde tüketicinin KDV’sini sorumlu sıfatıyla ödemesi gerektiğini bu uygulamayı değiştirdiklerini anlatan Ağbal, “Türkiye’ye bu şekilde hizmet satan firmalar Türkiye’de bir vergi dairesine mükellef olsunlar, ödemeleri gereken vergiyi tüketici değil, kendileri ödesinler. Bu konuyla ilgili altyapı kuruldu, vergi dairesi belirlendi, birkaç danışmanlık firması bu konuda bazı çekincelerini ifade ettiler. Ben Gelir İdaresi başkanına talimat verdim, o uluslararası global şirketlerin yöneticileriyle danışmanlık firmaları ortaklaşa toplantılar yapacaklar, o teknik düzeydeki olan boşlukları da dolduracağız. Şu anda global firmaların gelip, evet, biz artık vergimizi de ödemek istiyoruz demeleri de bizi memnun ediyor” dedi. (Hürriyet / Neşe Karanfil)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.