Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya genelinde şu ana kadar 94 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Bu her 100 kişiden 1,2'sinin aşılandığı anlamına geliyor. Ancak gelişmiş ülkelerle fakir ülkeler arasındaki uçurum aşılara erişim konusunda da kendini gösterdi.
Halihazırda çeşitli ülkelerde onay almış 8 aşı uygulanıyor. İsrail nüfusunun yüzde 53,3'ünü aşılayarak dünyada ilk sırayı almış durumda. İngiltere'de her 100 kişiden 13,3'ü aşı olurken bu oran Kuzey Amerika'da 5,3. Avrupa Birliği daha geriden geliyor.
Afrika'da henüz başlamadı
Afrika kıtasında ise henüz aşılama kampanyaları başlamadı. Resmi verilere göre sadece Gine'de 25 kişiye Kovid-19 aşısı uygulandı. Afrika ülkelerine aşı tedariki konusunda hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yoğun çalışmalar yürütüyor.
Afrika ülkelerinde şu ana kadar 3,6 milyon kişide Kovid-19 tespit edilirken 91 bin kişi ise salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Fakat uzmanlar test sayılarındaki azlık nedeniyle gerçek sayıların bunun çok üzerinde olabileceğini vurguluyor.
Kıta genelinde toplum bağışıklığı düzeyine erişmek için 1,3 milyar insanın en az yüzde 60'ının aşılanması gerekiyor.
400 milyon dozluk anlaşma
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Hindistan Serum Enstitüsü ile 400 milyon doz aşı tedariği için anlaşma imzalandığını belirtti. Kurum daha önce de Pfizer, AstraZeneca ve Johnson & Johnson firmalarıyla toplamda 270 milyon doz için anlaşmalar imzalamıştı.
Ayrıca düşük gelirli ülkelere dağıtılmak üzere DSÖ liderliğinde yürütülen küresel aşı girişimi COVAX sayesinde de 2021 yılı sonuna kadar 600 milyon doz aşının Afrika ülkelerine ulaştırılması bekleniyor.
Vaat edilen sayılar memnuniyet verici olsa da bazı uzmanlar dağıtım takvimine itiraz ediyor. Afrika ülkelerinin acil ihtiyaçları tamamlanmadan gelişmiş ülkelerde risk grubunda olmayan insanların aşı olması en büyük eleştiri konularından biri.
Dünya Sağlık Örgütü'nden Richard Mihigo yıl sonun kadar Afrika nüfusunun yüzde 35'inin aşılanmasını beklediklerini belirtti.
Avustralya'da korona virüs kaynaklı ölüm hadisesi binin altında kaldı. Ülkede Pfizer/BioNTech aşısına onay verildi ama ilk aşılamanın şubat ayı sonlarından önce yapılması beklenmiyor.
Bayer aşı üretimine yardım edecek
Kovid-19'a karşı korumada tek doz aşı yeterli mi?
İsrail, Filistin'e 5 bin doz korona aşısı göndermeyi kabul etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.