Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yangınlar, ABD’de ve Avrupa’da yaşanan kış fırtınaları ve hortumlar 2021’in ilk yarısında küresel sigorta şirketlerine yaklaşık 40 milyar dolara mal oldu. Sigorta şirketleri son on yılda doğal afet nedeniyle yapılan tazminat başvurularında, yıla en kötü başlangıcı yaptı. Reasürans grubu Swiss Re, felaketlerin yaşandığı yerlerde iklim değişikliği ve hızlı kentleşme nedeniyle ortaya çıkan ekstrem hava olaylarının, “doğal afet nedeniyle yaşanan kayıplardan çok daha yüksek kayıplara” neden olduğunu söyledi.
2011 yılında Japonya ve Yeni Zelanda’yı vuran depremden bu yana en yüksek ilk çeyrek kayıpları kaydedildi. Kuzey Amerika’nın kış fırtınası Uri sigorta şirketleri için yaklaşık 15 milyar dolarlık kayba neden oldu ve bu hava olayının yarattığı en büyük kayıp olarak kayda geçti. Swiss Re yılın ikinci yarısında yapılacak tazminat başvuruları için herhangi bir tahminde bulunmamış olsa da, rekor kayıplar için “koşulların uygun” olduğu söylendi.
Grubun Doğal Afet Başkanı Martin Bertoff, temmuz ayında Çin ve Avrupa’da görülen büyük sel olaylarına işaret ederek hortum sezonunun henüz açılmadığını belirtti. Yalnızca Almanya’da sigorta şirketleri geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketi nedeniyle 4,5 milyar euro ila 5,5 milyar euroluk tazminat başvurularının gelmesini bekliyor. Financial Times’ın haberine göre çarşamba günü Aon’dan yapılan açıklamada bunun “tüm zamanların en yüksek maliyetli hava olayı olma ihtimalinin yüksek” olduğunu söyledi.
Aynı zamanda Avrupa’nın son 40 yılda en yüksek maliyetli doğal afeti olma ihtimali de bulunuyor ve 1980 yılında İtalya’daki Irpinia depreminin hemen ardından geliyor. Bertogg aynı zamanda depremlerin ya da fırtınaların yarattığı finansal etkiyi yaratmayan felaketlerin ya da “ikincil tehlikelerin” tehdidinin de yükseldiğini söyledi. Bunlardan kaynaklanan kayıpların da 1 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
Artan maliyetler ekstrem hava olaylarının, nüfus büyümesi ve yapılaşmayla birleştiğinde sigortacılık sektörünün giderek artan bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre doğal ve insanların neden olduğu afetlerden kaynaklanan küresel ekonomik kayıplar 2021’in ilk yarısında 77 milyar oldu ve 10 yıllık ortalamanın altında gerçekleşti.
Swiss Re’ye göre neredeyse 4,500 kişi hayatını yitirdi ya da kayboldu. Finansal zarara yönelik tahminler de Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğine yönelik raporunun ardından geldi. Raporda insan aktivitesinin sonucu olan iklim değişikliğinin “şüphe götürmez” kanıtlarından bahsedildi. Sigorta şirketleri, karbon salınımının yoğun olduğu aktivitelerden desteğini çekme konusunda yatırımcıların ve aktivistlerin baskısı altında.
Bu baskılar ise 2050 yılı için konulan sera gazı emisyonlarını sıfıra indirme hedefleriyle paralellik taşıyor. Temmuz ayında Avrupa’nın aralarında Axa, Aviva ve Generali’nin de bulunduğu sekiz sigortacılık grubu Net Sıfır Sigortacılık Birliği ismiyle bir girişim başlattı ve sigorta ile reasürans portföylerini 2050 hedeflerine ulaştırma sözü verdi.
Generali’nin CEO’su Philippe Donnet geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “doğal afetlerin sıklığı ve boyutu giderek artarken, oldukça acil bir durumla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” dedi. Bertogg sigortacılık sektörünün önümüzdeki 20 yılda artan doğal afetlerden kaynaklanacak maliyet artışını karşılayacak kapasiteye sahip olması gerektiğini söyledi. Ancak sigorta satın almanın ekonomik olmaktan çıkacağı durumların da artış göstereceğini belirtti.
Temmuz'da konut satışlarında yarı yarıya düşüş!
Fransa'da işsizlik oranı hafif geriledi
Batı Karadeniz'de sel: Can kaybı 27'ye yükseldi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.