İŞ’le Buluşmalar toplantısının 33’üncü durağı Erzurum’da konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası’nın 181 milyar TL’yi aşan bilanço büyüklüğüne ulaştığını belirterek, “Bu 100 milyar dolara yaklaşan bir bilanço büyüklüğü demek.Bununla herkes gurur duymalı. Bilançomuzun yüzde 60’ından fazlasını kredilere ayırıyoruz. Amaç sadece kazanmak değil, kazandırmak, birlikte değer yaratmak” dedi.İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası’nın bilançosunun yüzde 60’ından fazlasını kredilere ayırdığını belirterek, “Sadece kazanmak değil, kazandırmak, birlikte değer yaratmak, muhatabın doğrusunu gözetmek ve yarattığımız değerlerle, çok kalıcı eserlerle anılmak kurumumuzun öteden bu yana çalışma şekli ve amacı olmuştur” dedi. Türkiye’nin bugünkü noktaya kolay gelmediğini söyleyen Bali, “Kolay gelinmemiş yerleri kolay vermemek için de çok çalışmalıyız. Bugün yatırım yapılabilir ülke notuna 20 yıla yakın süre sonra ancak gelebildik. Geldiğimiz yer de şudur, Namibya ile daha yeni eşitlendik. Onun için daha alacağımız mesafe bu ülkenin önündedir. Hep beraber çalışacağız, uğraşacağız” dedi.
KAMUYA MAL OLAN ÖZEL BANKA
İş Bankası’nın, 2008’den bu yana KOBİ’lere bilgi ve danışmanlık desteği sağlamak amacıyla düzenlediği İş’le Buluşmalar toplantısının 33’üncü durağı Erzurum oldu. “Erzurum’da Yeni Bir Bakış” konulu toplantının açılışın da konuşan Bali, İş Bankası’nın 181 milyar TL’yi aşan bilanço büyüklüğüne ulaştığını ve bunun da 100 milyar dolara yakın bir bilanço büyüklüğü anlamına geldiğini söyledi. Bir Türk bankasının bu büyüklüğe ulaşmasının herkes için gurur verici olması gerektiğini kaydeden Bali, “Özel sermaye ile kurulmuş ve kamunun hissesi olmadığı halde, kamuya mal olmuş bir
banka olarak böyle bir büyüklüğe erişmek Türk halkının, Türk müteşebbisinin teveccühü sayesinde mümkün olmuştur” diye konuştu.
TİCARİ KREDİ YÜZDE 70’LERDE
Bali, toplam krediler içinde ticari kredi oranı yüzde 70’lere varan İş Bankası’nın en yakın izleyeninden 17-18 milyar TL, daha sonra gelenlerden 24-28 milyar liralara varan farklarla önde olduğunu vurgulayarak, yurtiçinden ve dışından topladığı kaynakları, ticaretin, endüstrinin, sanayinin finansmanı için tahsis ettiğini belirtti. Bir bankanın sağlıklı bir kredi politikası izleyebiliyor olmasının toplumsal bir faydasının olduğunu ekleyen Bali, İş Bankası’nın bu çalışmaları başından bu yana aynı samimiyetle ve ciddiyetle yürütme eğiliminde olduğunu ifade etti.
Faizlerin daha da düşmeli
ErzurumTicaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik de, bankaların kullanılan kredi faizlerini düşürmelerini istedi. Sanayici ve işadamlarının kredi almakta karışlaştıkları güçlüklere değinen Yücelik, işadamlarının ve tüccarın faizlerin düştüğü bir dönemde yeniden yapılandırma beklentisi içinde bulunduğunu anlattı.
Erzurum’da 84 yıldır ‘İş’ var
İŞ Bankası’nın Erzurum’da 1929 yılında ilk
banka şubesini açtığını anımsatan Adnan Bali, şimdi şube sayısının 7’ye çıktığını, 1978’den bu yana Doğu Anadolu’yu Erzurum’dan yönettiklerini söyledi.
Banka arşiv kayıtlarına göre, ilk kuruluş yıllarında
Banka çalışanlarının Erzurum’da hayatın pahalı olduğundan yakındığını açıklayan Bali, Atatürk önderliğindeki Kongrenin Erzurum’da toplanmasının tesadüfi olmadığına işaret etti. Bali, 1980’de Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine öğrenci olarak kayıt yaptırdığını ve bir süre okuduğunu da anlattı.
Sadece Erzurum’a 30 bin ağaç
Bankacılıkta uzun dönemli bir yönetim anlayışıyla hareket ettiklerinin altını çizen Bali, bankanın toplumsal sorumluluklarının da farkında olduğunu ifade eden Adnan Bali, şunları söyledi: “81 İlde 81 Orman projesini Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TEMA Vakfı işbirliğiyle meydana getirdik. Okullarda Türkiye İş Bankası satranç sınıfı oluşturduk. 81 ilden 81 kimsesiz çocukları alıyor, üniversiteyi bitirinceye kadar okutuyoruz. Erzurum Teknik Üniversitesi’nde bir öğrenci yurdu yapılması için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”
Bali, “Erzurum’da 127 ilk ve ortaokulda Türkiye İş Bankası satranç sınıfı oluşturduk. 81 İlde 81 Orman projemiz kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TEMA Vakfı işbirliğinde 76. ormanımızı geçen yıl Erzurum’da kurduk. Aşkale ilçesindeki 20 hektarlık orman alanına 30 bin adet sarıçam ve huş fidanı diktik. Erzurum Teknik Üniversitesi’nde bir öğrenci yurdu yapılması için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. 7 çalışan ile hizmet vermeye başladığımız bu ilde bugün saha örgütümüz ve 7 adet şubemizle sizlerle birlikteyiz. Yakın bir zamanda yeni bir şube daha açmak da planlarımız dâhilindedir” diyerek sözlerine son verdi.
25 bin çalışan
İŞ Bankası’nın zor dönemlerde de sınavı iyi verdiği kanaatinde olduğunu ifade eden Adnan Bali, global krizin başladığı 2008’den itibaren bankanın şube açma kararlarından asla geri dönmediğini, hatta Lehman Brothers’ın battığı dönemde 1000’inci şubesini açtığını hatırlattı. İş Bankası’nın krize karşı dururcasına bir tavır geliştirerek, yılda yaklaşık 2 bin 500 kişiyle istihdama devam ettiğini, hem yurtiçinde, hem yurt dışında ağını genişleterek, bugün 25 bin çalışana ulaştığını da sözlerine ekledi.
Erzurum hâlâ stratejik
Türk turizminin başkenti Antalya’dan Erzurum’a atanan ve geçtiğimiz hafta sonu şehre gelen Vali Ahmet Altıparmak, Erzurum’u sevenlerin kentte yaşıyor olmasının çok önemli olduğunu belirtti. Erzurum’da düzenlenen İş’le buluşmalar’ toplantısında ilk kez sivil toplum kuruluşları ve işadamlarıyla bir arada olma fırsatı bulan Vali Altıparmak, tarihi ipekyolu üzerinde olan Erzurum’un staratejik özelliğinin binlerce yıl öncesinden fark edildiğini anımsattı. Erzurum’un hala staretejik özelliğin bulunduğuna işaret eden Altıparmak, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.