Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa'nın en büyük adliyesi olarak inşa edilen Çağlayan'daki yeni İstanbul Adliyesi'nin yapımındaki küçük bir hesap hatası, tutukluların cezaevine girişi konusunda sıkıntıya yol açtı. Her gün 3 bin kadar tutuklunun duruşmalar için geleceği binaya, otopark girişinin tavanı alçak yapıldığı için cezaevi araçları giremiyor.
Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı, adliye binasının mimarlık projesi için üç firmayla anlaştı. Üç proje çizildi ve daire bir mimarlık firmasının projesini onayladı. Daha sonra inşaatın yapımı işi Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından ihaleyle müteahhitlik firması VARYAP'a verildi. VARYAP, inşaatı öngörülen sürede bitirdi. İlginç hesap hatası da binanın yapımından sonra fark edildi.
Cezaevi araçlarının gireceği otoparkın tavanı alçak kalmıştı. Sanıkları taşıyan araçlarla deneme yapıldı, ancak eksi beşinci katta bulunan nezarethaneye girişin zeminden itibaren mümkün olmadığı görüldü. 3.80 metre yüksekliğindeki büyük cezaevi araçları binanın otoparkına giremedi.
Adalet Bakanlığı Teknik İşler Dairesi Başkanlığı'nın projenin çizimini verdiği mimarlık firması 3.8 metre yükseklik vermişti. Ancak su boruları, havalandırma ve elektrik tesisatlarının tavana monte edilmesi sonucunda bu yükseklik 2.3 metreye düştü. Tavanın yüksekliği 1.50 metre kısalınca küçük cezaevi araçlarının girişi imkânsız hale geldi. Uzmanlarsa, büyük cezaevi araçlarının girebilmesi için tavan yüksekliğinin en az 4.5 metre olması gerektiği, 3.8 metre yüksekliğin bile az olduğu görüşünde.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı duruma el koydu. Çolakkadı, olayı araştırmak üzere Ergenekon davalarına bakarken İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atanan Zekeriya Öz'ü görevlendirdi. Öz, Çağlayan'daki binaya giderek durumu yerinde inceledi ve cezaevi araçlarının giriş kattından itibaren kesinlikle içeri giremeyeceğini rapor etti.
TÜNEL VEYA RÖMORKLU ARAÇ
Şimdi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı krizin aşılması için çare arıyor. İlk formül olarak tututukluların treni andıran uzun römorklu araçlarla cezaevine sokulması tartışıldı. Gerekirse de araçla nezarethaneye girebilmeleri için alttan adliye binasının bir taşra cezaevi büyüklüğünde olan nezarethanesine tünel yapılacak. Böyle olursa, cezaevinden firar etmek için mahkûmlar tarafından kazılan tünellerin bir benzeri, tutukluların adliye nezarethanesine girişini sağlamak için kazılmış olacak.
Turan Çolakkadı, "Zekeriya Bey'in tespitleri üzerine Adalet Bakanlığı'yla yazışmalar yapılıyor" bilgisini verdi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.